Tuesday, December 11, 2012

Istiadat Konvokesyen UiTM Ke-77| Kotex Fresh Metro Ahad


Assalamualaikum wahai kenalan


Actually entry ni hampir basi tapi aku dah panaskan balik dalam kuali Masterchef. Eh! Tahniah Izyan menang Materchef Malaysia Musim ke-2. Musim depan aku nak try masuk. Yang pastinya setiap kali cabaran  kompem nanges sedu sedan situ. Menggigil pegang senduk. Merayu-rayu untuk letak buku resipi kat sebelah. Orang suruh masak lempeng, jadinya roti kirai. Nasib kaulah labu.. Apa pon tak boleh! (bagi tamparan wanita di pipi sendiri). ouch!


Intro selalunya takda kena mengena dengan isi kan, percayalah! 28 November 2012 di Dewan Agung Tunku Canselor (DATC) tibalah hari yang dinanti-nanti oleh si dia untuk berkonvo. Didatangi oleh ibu bapa yang tak putus-putus beri dorongan dan bagi duit belanja (hahaha), kawan-kawan yang setia siap bawak camera gabak dan paling penting kekasih hati beliau yang cute miut sopan santun hormat orang tua tapi tak hormat orang muda. Eh? 


Malam sebelum si dia konvo dah penat marah diri sendiri. "kau ni Maghia lesen kereta ada,bawak keretanya idok. Puih haktuih ambik kau keluar kahak hijau". So macam mana nak sampai DATC macam gini? dengan kaki tempang baru balik dari Bootcamp kat Cherating. Bila difikir-fikir balik dalam hidup kita ni perlu ada pengorbanan ye tak? Takkan nak guna alasan takda transport. Memang taklah. Nak seribu daya taknak seribu dalih. so berbekalkan hati yang cekal dan jiwa remaja yang memberontak ni (satu soalan please! REMAJA kerrrrr?) aku gagahkan jugak naik LRT tukar KTM naik teksi last sekali naik kaki untuk sampai ke DATC. Keluar peluh-peluh jantan haku. dah macam jogathon pon hadooo. hadoi! Bila pandang langit macam ada ketulan awan yang seakan memberi gambaran. Nampak boyfriend kita yang tengah senyum kambing atas stage jalan ambil scroll. Huish lagi semangat si tempang ni berjalan! Kiri kanan kiri..



Ramainya manusia luar dewan ni! Aku tak pasti si dia dah naik stage ke belom. Yang pasti, aku mengah. Then aku mesej "you dah lepas ke belom?". BELOM. so memandangkan belom aku terus meluru ke khemah menjual bunga. Mata tak henti tengok bunga-bungaan dan bear yang pelbagai. I suka bunga uolls. Dalam hati ada taman bunga ni. Banyak sangat yang aku suka! tapi nak beli yang mana satu eh? Aku suka yang lain dari yang lain. So aku berjalan dari satu khemah ke satu khemah untuk pilih yang terbaik. Juling-juling bijik mato den haa. 


Ong ong gedek gedek nama diberi. Sekali tengok terus jatuh cinta pandang pertama. Cute! dengan mata dia yang membuntang. Warna pon hijau ceria. ada ke katak warna lain? purple ke merah ke. hikhik. Okay beli! Malas banyak cerita dah. 
My Frog Prince! Nak buruk siku boleh? muehehehe

Berat pulak tu si Ong Ong Gedek Gedek ni, makan apa entah? Then aku ternampak cute bear. dalam hati kata "nak beli untuk siapa ya?". Teringat pulak kat dua makcik ni. Atiq and Nia. Masa tengah tulis kad, one message received. "Turn i dah nak sampai ni". Omaigod omaigod dah gelisah tak tentu arah. umpama cicak masuk dalam baju. Memang tak sempat nak lari 200meter ke screen luar dewan. Ramai mak-mak dah conquer seat depan pulaknya. Aisehmen dah terlepas. It's okay takda rezeki kekdahnya. Tercongok luar dewan dari pukul 9 pagi sampai 11 lebih. Mati kutu. Mati katak. Duduk situ takda kawan nak borak. Si Ajang and Zai datang lambat lagi (kawan-kawan si dia). Maka dok upload picture kat Instagram (maryahana). Tweet. Reply. Diam. Kejung.

engkaulah peneman setia
untuk Atiq. tapi dia dah balik awal dengan Redza.
so sekarang tersadai kat dalam bilik aku, nanti baru bagi. 
untuk Nia. rasanya akan jumpa lagi masa dia kahwin nanti kot!
kat Sarawak. kan Nia? hihihi.

Sebulan sebelum konvo rasanya. Si dia dapat surat dari UiTM mengatakan dia adalah Graduan Terbaik Program and dapat $$$. Tak sangka terer juga boyfriend aku. time sembang dengan dia bukannya bagi alasan "I nak study kejap". Tapi sebaliknya "I nak main game kejap". Otak apa ni? Rugi juga tak dapat dengar kata-kata hikmat tu. 

"Penganugerahan ini didahului oleh Graduan Terbaik Program serta penerima Anugerah Naib Canselor Hifzuddin Bin Mohamad Radzi, Kelas Pertama"

(aku dok sibuk belek bunga masa tu, terok dan tenok ko ni Maghia)

Graduan semua dah keluar dewan tapi tak nampak-nampak pon janggut si dia. Rupanya dia gi tangkap gambar dengan graduan lain yang dapat Anugerah Naib Canselor (ANC) 
Asrap (kawan si dia) and Affan (adik aku) 
Aliey and Aro
kawan baik si dia. pon dapat ANC. tabik spring
Kak Yat and si dia

Gambar kanan tu macam malu-malu taik kucing kan? Adaaaaa sebabnya. Actually malam sebelum si dia konvo aku berkira-kira nak pergi ke taknak. Siap main cerai-cerai kelopak bunga "nak pergi? taknak pergi?". Memandangkan mak ayah si dia ada memang ketaq lutot. Aku memanglah gadis konfiden Kotex. Tapi bila bab-bab jumpa mak pak dia ni dah hilang ilmu-ilmu konpiden. Tetiba rasa nak bersara jadi gadis konpiden. Terus luluh jantung. wkwkwkwk. si dia kata ni lah masanya nak kenalkan aku kat mak ayah dia. Stress!(gary). Hubungan kitorang dah masuk 4 tahun pon. Mak ayah aku tahu dengan siapa aku berkawan. Mak ayah si dia tahu jugak. cuma tak pernah diperkenalkan depan-depan gitu. So gambar atas ditangkap masa mak ayah dia tengah perhatikan gelagat we'olls.

Mama & Abah si dia.
Nostalgia sangat picture ni 
Congrats Nia and Mira 
Sementara tu bagi chance orang baru bercinta tangkap gambar 

Then kitorang pergi outdoor photoshoot dengan best friend si dia dari kecik Syazwan Yazid atau nama komersialnya "Ajang". hahaha. so sesiapa yang nak konvo/kahwin/tunang/khatan/kucing beranak Eh, silakan pm beliau. Harga boleh dirunding (memandai je aku). Korang boleh tengok hasil-hasil tangkapan beliau kat Syazwan Yazid Photo Gallery. Lepas bodek-bodek secukup rasa ni harapnya nanti kitorang kahwin dia boleh jadi photographer. free of charge! wehoooo!

Makan dulu. Baru ada tenaga nak usung kamera. 
Thanks ajang belanja makanggg. murah rezeki hang noh.
Di sebalik tabir.. kemain sengih kambing graduan-graduan kita tu ya?
123 lompat! tiga sekawan 
Farhan|Syazwan|Hifzuddin
budak konvo tahun depan pun menyibuk nak photoshoot.
Takkan tengok je? Memang taklah. 
Berani dia nak kahwin dua? *sambil asah parang belakang rumah*
*keris kontot selit kat seluar getah*. kahwinlah kahwinlah .. 

untuk anak-anak kelahiran Negeri Sembilan. dapat kelas pertama
 isi-isi borang bagai dapat RM5K. anak KL camno? tengok je. 
over langsung dia ni
tengok muka macam pendiam pemalu dan sebagainya
iolls bangga dengan uolls 
baling mortar board tapi nampak UFO, fuiyooo

Kuch Kuch Kepala Hotak Hey. saksikan di pawagam berhampiran

Best tak gambar-gambar beliau? Dia dah tag kat facebook. so yang ada dalam friendlist Facebook, Instagram, Twitter aku mesti dah tengok gambar-gambar ni. Tak payah buat-buat terkezut. kennn.

Tak mampulah nak pakai selempang pink tu *Oh mannnn
selempang Gadis Konfiden Kotex je yang den mampu

Zai|Ajang|Farhan|Hifzuddin|Marya

Oh! Siapa beli Metro Ahad? sila check balik ruangan ini.





Thanks for reading, bye kawan-kawan

p/s: Takkan baca je kot? comment sikit.




Saturday, December 1, 2012

Finalis Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh|Boot Camp


Assalamualaikum 

Ramai gila hantar mesej merungut-rungut bila Kak Maghia nak update blog? Dah tak sabar-sabar ke nak baca pengalaman sekali seumur hidup pergi boot camp di Club Med Cherating. Ya Allah sangatlah best best best best best best best best best best best best best best best best best best. Dah copy paste macam  tu toksah pertikaikan lagi. sememangnya BEST! Sebelum baca perenggan yang seterusnya, adalah baik jika anda semua tahu yang entry ni sangat panjang. sebab aku akan gebang satu per satu aktiviti-aktiviti yang dijalankan kat sana. anda sanggup? Hihihi. so,tanpa membuang masa dan tenaga jari jemari. JOM! 


Sebelum pergi boot camp, pertama sekali aku double check senarai barang yang harus di bawa, pastikan tempat perlepasan, dan yang paling penting paksa bapak aku mintak cuti hari Jumaat semata-mata nak hantar aku situ. Rasanya macam nak pergi 3 hari 2 malam je. tapi bag aku macam nak pindah terus Cherating. bila keluarkan barang "EH NI PENTING NI..". then masukkan semula. peel ni peel.. 


Malam sebelum ke boot camp perasaan bercampur-baur. Excited and nervous yang tak boleh digambarkan.  Mengenangkan ini satu competition so aku tak boleh sambil lewa/lemah longlai/suam-suam kuku. kennn?

30 peserta Finalis
Gambar pertama kami sebagai 30 Finalis Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh 2012. Kami harus berkumpul di pejabat Kimberly-Clark seawal 7.30 pagi.
Masing-masing malu-malu kucing 
Masa breakfast dah keluarkan taring sikit-sikit
berkenalan dengan finalis lain sementara menunggu

Setiap orang dapat satu bag hijau tu. diisikan dengan pelbagai jenis pad dari Kotex. payung, notebook,pen, baju dan banyak lagi. Suka benda free ni! Hahahaha
Kawan-kawan terawal aku. sebelum bermula, semasa aktiviti dan Alhamdulillah sehingga ke akhir boot camp. Kebanyakannya "adik-adik" okay. bila tengok senarai finalis terasa begitu kertu. Finalis lain tahun 1990+ an. Pelbagai peringkat umur boleh join. cuma kena canang satu kampung vote banyak-banyaklah. Tapi bukan sekadar vote diperlukan. Tagline pun mesti yang original and creative! Barulah Konfiden!
Wie Maghia dan Ika
(budak-budak suka ketuk pintu bilik untuk iron baju haha)
Selesai briefing gedebak gedebuk. Kitorang dah boleh angkot bag terus naik bas.



Satu-satunya finalis berbangsa India, Pinky Arjan Parwani
dia sangat soft spoken jika dibandingkan dengan aku

Aku finalis pertama yang Pinky kenal. Masa tu aku tengah angkot bag dengan ayah. Then nampak dia macam melilau-lilau. so aku pon tegurlah "hi, are u finalist? 2nd floor jom!". Then dia tanya aku duduk mana bla bla bla akhirnya dia taknak berenggang dengan aku dah, melekat sampai kat Cherating. ke mana-mana sahaja ada Marya di situ ada Pinky. 

Sampai di R&R Temerloh, kitorang lunch beramai-ramai. Makanan disediakan memang sedap! Masa tu nak melantak silakan sangat. sebab pagi tadi breakfast secubit dua cubit je. sibuk sangat nak berkenalan masa tu. Masuk dalam bas, bergelimpang masing-masing. Kadang-kadang kami dikejutkan untuk dengar briefing mengenai tempat penginapan, apa yang boleh buat, apa yang takboleh buat untuk dijadikan panduan untuk we'olls yang tengah over excited ni. hehe. Ada satu permainan kitorang main atas bas. Baru ku tahu rupanya antara finalis, ibu jari aku paling panjang. Omaigod! Hahahaha. 

Pukul 2.30 petang tiba di Club Med Cherating. Semua finalis macam terima satu kezutan yang amboi MERIAHNYA! kedatangan kitorang disambut dengan lagu yang agak rancak (dah tak ingat lagu apa), Kotex team, Nad Zainal, Kak Azah 3R, dan semua pekerja di Club Med Cherating seakan-akan melambai-lambai sepanjang jalan masuk dan tak lekang di bibir "Congratulations" "Welcome to Club Med Cherating". Terasa seperti VVIP. First time dilayan seperti ini. Hulur air and wet towel, macam bidadari kayangan. 

Memperkenalkan Kak Azah 3R sebagai Fasilitator dan Nad Zainal sebagai Artis Jemputan. Pukul 4 petang kami dibenarkan untuk masuk ke bilik. sepanjang jalan mata meliar tengok kawasan sekeliling. Cantiknya.. Inilah pengalaman pertama jejakkan kaki kat Club Med Cherating. Roomate pon dah ditentukan oleh pihak Kotex. so siapa roomate Kak Maghia? jeng jeng jeng. 
Lyssa Faizureen. kenal dia kan? famous blogger kot. dah sama-sama blogger ditakdirkan duduk satu bilik. apa yang lebih memeranjatkan? Lyssa orang pertama yang Kak Maghia jumpa masa kat Kelana Jaya. sempat tegur sekejap dalam lift. Tak sangka bakal jadi roomate. 
pemandangan dari balcony
pakai handphone je. camera tak kose nak bawak.
[kiri: Kak Maghia] [kanan: Lyssa Faizureen]



gambar pertama menjadi roomate. after godek-godek apa yang ada dalam bilik ni.hehe. and Kak Maghia dapat tahu yang Lyssa ni baya adikku iaitu Bella Lim. Baru 20 tahun. dalam keterpaksaan aku bahasakan diri "AKAK" tau uollsssss. muka berminyak dah boleh goreng nugget, lepas mandi-mandi kitorang bersiap untuk aktiviti pertama Zon Anda dan Saya.


Untuk Zon Anda dan Saya, kitorang berkenalan dengan Fasilitator Kak Azah. dan cuba untuk kenal 30 orang finalis lain. kemain bebal nak masukkan nama sorang-sorang dalam kepala hotak ni. haih. Seterusnya Sesi 1- Zon Perhubungan.  Masa zon ni aku menang, so secara automatiknya aku bakal jadi 'penghulu' pada hari Sabtu.
Dinner
dinner with Nad Zainal. Masa mula-mula nampak Nad, rasa macam seorang gadis yang cantik dan lomah lombut. tapi jangan tertipu okay. dia sangat sempoi & gangster macam aku jugak. oh. oh. oh.
adik-adik hakak. Lyssa dan Wie.
Sesi 2- Zon Senaman. Esok paginya bermula tugas aku sebagai penghulu. pastikan semua finalis ada dan datang tepat pada masa. Zumba! 30 minit kitorang senaman tanpa henti. Yang penting terbakar lemak-lemak yang 'kurang' ada kat badan ni, ekekke. syok! menari sambil senaman. baru aku sedar rupanya aku tak pandai menari. tengok diri sendiri kat cermin dah macam yeyek sangat. tak boleh masok Akademi Fantasia. Mengamuk Linda Jasmine! hahaha.
tarik nafas.. kentut! tarik nafas.. jangan lepaskan. hehehehehhe.
breakfast dengan busuk-busuk badan. kesah?
hari-hari makan sedap je. sampai juling bijik-bijik mata nak makan apa
Comey sangat Nad makan koko krunch+orange juice
makanan
pon makanan
mentedarah
tangkap gambar orang pulak

telan air liur. gulp


Sesi 3- Zon V dan Sesi 4- Zon Kerjaya
Banyak benda baru yang kita belajar, selama ni tak pernah bukak mata pon
on the way balik bilik sempatlah bergambar sakan
dah mandi-mandi kena bersiap untuk Sesi 5- Zon Menghias Diri
Before and After makeover
teknik yang betul untuk make up. penjagaan kebersihan alat make up. penting tu .. Dengan tertinggal getah rambut. Kami mulakan Sesi 6- Cabaran Club Med. 
Salah seorang finalis yang melakukan cabaran Circus Trapeze
Kena ada kekuatan tangan, dada, dan lain-lain. kalau tak balik rumah sakit pinggang

focus focus! 


Pada sebelah malam, acara yang ditunggu-tunggu! Sesi 7- Party Kotex Fresh! Dengan artis jemputan iaitu Hanis Zalikha dan Dazrin Kamarudin (pelakon Adam dan Hawa).
banyak lagi gambar. tunggu pihak Kotex upload di page IKnowMovement.
bersama si cantik Hanis Zalikha

Cik Epal with Cik Mengkudu hehehehehehehe :')

Pinky, Miss Juliana and me
Pucat lesi muka aku, before make over. lipstic pon tak pakai
Nad Zainal
Still Photographer, Kelly
Naziera
Aisyah, Pinky and me
Afni and Mastura

Kak Azah is the best Facilitator ! tak lokek berkongsi pengalaman ..

finalis yang seterusnya, famous blogger jugak ni. Jane Lau
with Yana

Malam yang mendebarkan. Setiap finalis kena berucap sorang-sorang bagitahu "KENAPA SAYA HARUS JADI JUARA". amboi kenapa pulaknya? gasaklah belasah je. Oh ya, paling best kitorang datang dengan make up yang tipis. Tepek foundation sikit-sikit. Pihak dari Maybelline akan buat MAKE OVER. Tarik nafas.. Bukan setakat make over tau. After that kami terus photoshoot untuk individu, group, semua finalis. Pakai cantik-cantik, make up, photoshoot semua aktiviti yang orang perempuan suka. Terima kasih untuk memori ini. 

Party habis dalam pukul 11.30 malam, puas bergambar berjoget walau kaki terseliuh. Rasanya dah lama tak berjoget kecuali berjoget syok sendiri dalam toilet sambil syampu. Kantoi, LOL. Balik-balik bilik dah kena kemas barang. Esok pagi pukul 9.30 pagi zon terakhir iaitu Zon 8- Kita Adalah Pemenang! Masing-masing dalam hati macam ada bom! tunggu nak meletop je. Tapi konon-konon chill je. Lepas breakfast, berkumpul untuk umumkan pemenang. Semua nampak tenang. Kalah atau menang adat pertandingan, memori sepanjang jadi Finalis tak dapat dijual beli. 

roomate buat kali terakhir

with Mastura. macam model kan dia? 
kengkawan gosip sebelum tidur
adik-adikku. huuuu kertu
Zon 8- Kita Adalah Pemenang!

Masa ni Kak Azah bagitahu. Untuk award Miss On Time diorang takda pemenang lagi. so kami di antara finalis-finalis harus vote. Untuk cabaran club med, ada 6 kumpulan. so setiap ahli kenal sangat peel ahlinya yang lain. Kak Azah suruh hantar seorang wakil untuk setiap kumpulan yang dirasakan selalu bebeno ON TIME. so ahli-ahli aku kata "Marya pergi Marya pergi". so aku ponggg pergi. so tersepuklah 6 orang kat depan nun. Kak Azah suruh pandang belakang supaya kawan-kawan lain senang nak undi seikhlas hati. 

Masa sesi mengundi dalam hati kata "habislah aku. cantik pon idoklah cantik orang nak undi. On time pon macam menggelabah semacam je aku bersiap setiap pagi. dengan hair dryer rambut berejam". AH PERSETANKAN. hehe. Then tetiba sorang crew ni belek tag aku. Marya NO 10. aku tak expect apa-apa sebab dia belek jugak finalis sebelah punya tag. so buat rilex lagi. Maka.. tamat sesi mengundi. duduklah balik di tempat masing-masing nanti dapat ikan masin. hmmm. 

Tak sempat panaskan bontot kat kerusi tu, Pinky kata "you dapat undian paling tinggi". ok tersentap sekejap. macam tak percaya. tapi buat rilex lagi. Award lain disampaikan dulu. Best Player, Miss Congeniality.. masa Miss Revolution entah kenapa aku macam berdebar-debar. Malam kedua Kak Azah ada bagitahu. Untuk award Miss Revolution ni, judges akan nilai siapa antara finalis yang ada kenaikan potensi dari hari pertama sampai hari terakhir. aku tak menaruh harapan pon. Harapan Marya kan selalunya Hanya Impian. kekekekeke. tetiba si Nad umum "Miss Revolution dimenangi oleh Kamaria Hana Bte Kamaruzaman". terus parkinson situ! macam ayam berak kapur. betul ke aku? betul ke? Alhamdulillah..



berdebar menanti keputusan

Tibalah masa diorang umumkan pemenang Miss On Time. Si Nad lagi yang umumkan. "Pemenang Miss On Time ialah.. hmmm director kita menang lagi. Kamaria Hana Bte Kamaruzaman!". Lagi sekali aku parkinson kat situ sebab kelam kabut nak tanggalkan selempang Miss Revolution tadi tapi tak berjaya. sudahnya Kak Azah kata, takpa pakai je dua-dua. Thanks para finalis yang undi Kak Maghia. leb u all! 


sumber : IKnowMovement
7 pemenang Sub Kategori. patutnya 8 orang pemenang kot.
sebab aku tamak ada dua selempang :D


Pemenang bagi setiap kategori :

Best Team Player : Chinta Ily Bt Mokhtaruddin

Best Team Leader : Nur Zaireen Bt Mohd Zait

Miss Congeniality : Teh Mei Yi

Best Communicator : Norain Bt Abdullah

Miss Revolution : Kamaria Hana Bte Kamaruzaman

Miss On Time : Kamaria Hana Bte Kamaruzaman

Most Fun Girl : Ku Nor Afiqah Bt Ku Abd Halim

Miss Fashionista : Nor Mastura Bt Ahmad Tajudin


Ikhlas dari hati, walaupun yang lain tak menang apa-apa award. tapi sekurang-kurangnya berpeluang jadi Top 30 Finalis Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh 2012. Bukan senang kan? 30 dalam beribu .. Tahniah! Dapat RM1000 setiap sorang. Untung-untung dapat pergi free, buat aktiviti best, dapat RM1000 pulak! wow. Thanks Kotex Fresh !


Miss Juliana bagi 2 polaroid camera untuk kitorang rakamkan kenangan kali terakhir kat Club Med Cherating. best sangat! pose pose pose!

Swit Chee
Ika menang Most Fun Girl. dia memang becok cotcetcotcet hehe :D
bergambar sampai tak ingat dunia, nak balik KL pengsan tengok battery kong

Lyssa, Marya, Intan, Fira
roomate.Twin Sharing kan..
balik KL jalan jam gila. Patotnya dijangka sampai pukul 6.30 petang tapi pukul 8 baru sampai kat KL Sentral. usung bag dengan kaki tempangnya. 

Habis dah gambar berposing sakan. Ni barang-barang yang Kak Maghia bawak balik dari boot camp ni. jom check it out. hehehehehe.. 

Sijil Miss Revolution, Miss On Time, sijil penyertaan, notebook dan pen dari Kotex
Thumb drive yang aku menang masa zon 1
payung dia purple okay, my fav colour
penaja seperti Munchy's dan Cosmopolitan Magazine
Bag dari Kotex dan Maybelline bagi barang-barang make up
kitorang dapat jacket konvo tau
ni ibarat jubah konvo
Jacket Konvo Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh 2012
Thanks to Miss Juliana, Miss Adeline and Aaron 


Kalau nak bercerita pengalaman yang kami dapat, memang takkan habis. Best sangat! Thanks kepada Kotex sebagai organizer kerana memberi peluang berharga untuk jadi Finalis Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh.. memang pengalaman sekali seumur hidup! Next year kalau ada lagi, uolls try nasib. Thanks for reading. Bye :')

P/S: Boleh baca juga di blog Lyssa and Cik Epal .