ARIGATO GOZAIMASU.

Saturday, December 29, 2012

Nyam Nyam.


Assalamualaikum 

Aku kalau jadi orang mengandung mesti dasyat! Tak mengandung pon dah sibuk mengidam itu ini. Tapi benda yang senang nak dapatlah. Jarang sekali mengidam nak Ipad Mini ke, Samsung Galaxy Camera ke, kahkah. Kalau tak 'husband angkat' mana yang sudi nak tolong penuhi keinginan aku tu. Thats why kat rumah aku jarang tengok tv. Taulah TV kalau iklan mau setengah jam. Dah tu iklan penuh dengan makanan-makanan yang superduper melazatkan. Mana tahan? 


Dalam pada tu aku sekarang suka tengok AFC channel 703 tu, penuh makanan! Omputeh kalau memasak,sepantas kilat. Macam nak hiris jari pon ada. Sambil dia mengacara sambil tangan dia berjalan ambil pisau ambik nate apa dalam fridge. Semua pun nampak cantik menarik memang da bomb. Kadang-kadang timbul rasa kagum! Untuk berjaya, one of the chef kata kita mesti sentiasa hasilkan sesuatu yang baru. Sebab manusia ni sentiasa mahu tengok yang baru. tak hairanlah ramai yang berkereta baru, ber'handphone baru, berbini baru! opsss! Hahaha. 


Lately, aku mimpi makanan je. Tak mimpi first love. Tak mimpi hantu bonceng. Tak mimpi melancong kat Korea. Its all about food! so setiap kali bangun tidur mesti ada misi 007. Harus mandi dan berkusut masai ke kedai demi mendapatkan apa yang dimimpikan. Kelmarin aku mimpi Nyam Nyam. Meroyan apa entah harini baru pergi beli sekaligus beli barang-barang sekolah adik aku. Dah macam mak-mak aku harini. 



Taraaa! Mission accomplished!
gambar semua dari Instagram : maryahana


Malam ni nak mimpi makanan apa pulak? Jeng jeng jeng.
Thanks for reading, bye semua! 




Tuesday, December 25, 2012

Rombongan Merisik.


Assalamualaikum 

Menaip di malam hari nampaknya Kak Maghia? Orang kata menaip malam-malam senang dapat ilham. Menaip blog ibarat menyedut hingus.Hah?Gila kau? Selekeh gila contoh kau ni,gasak! Hingus yang laju-laju turun dari hidung ibarat idea yang datang mencurah-curah ke ladang gandum. TAPI bila sedar hingus meleleh cepat-cepat sedut balik! Mamee Slurppp! Itu pula ibarat idea yang tiba-tiba disedut kembali dari tempat asalnya. Terus surender nak update blog sebab idea dah hilang.(eh idea hingus ni datang sebab aku berperang dengan selsema yang sangat membunuh mimpi-mimpi indah malamku sekarang,sobs) Benci benci benci!


Aku suka makan nasi/lauk pauk yang baru dimasak. Bukan yang baru "dipanaskan". sebab feel dia lain macamlah. kecuali kalau curi-curi panaskan gasak bagi budak Maghia ni makan jugak wa tarak hal. Orang lapar tak toleh kiri kanan. Samalah dengan entry yang kita baca di setiap blog. If cerita dah terperam lama, kurang surprises. Mula "boringggggggg". Eh Jah penat mak menaip tau! siap tercuri masa yang sepatutnya cuci berak adik, suap anak raksaksa mencekik, gaduh picit-picit hidung, tarik bulu mata, etc. Tapi entry ni aku takkan biarkan ia basi dan yeyek begitu sahaja. cepat-cepat readykan gambar. Lintas langsuuuuuung kita bawakan dari Angkasapuri! =D


23 Disember 2012|Shah Alam 

Ada yang muncung sedepa katanya Kak Maghia tunang tak ngajak. What the fishcake.. Kalau aku tunang live kat Astro Riang. Astro Ria takkanlah. haha. so alkisahnya aku menggubah hantaran untuk pakcik aku yang bakal berkahwin tahun depan. Not me okay! I'm single and available. ops jual minyak masak pula.
buat yang simple-simple je kata maam beso!(mak aku). Ikotkan jari jemari ni nak je aku letak renda-renda keliling box. bunga-bungaan aku tabur-taburkan. so ini boleh dikatakan karya seni yang terbatas,muahahaha.
tepak sirih & ada 3 lagi hantaran. semua sekali 5 dulang dijadikan hadiah.
sebelum bertolak ke Shah Alam. semakin comel kan dia? Puji adik. 
|rombongan merisik|
aku rasa dah macam zirafah kat situ. nak-nak diri sebelah bibik aku yang sikit lagi adik aku pon lagi tinggi dari dia. Hahaha. Actually ramai ahli keluarga yang takda, sebab ada hal-hal tertentu. 

Oh macam gini orang merisik.. Ayah aku tiada dalam gambar.
Sebab dia asyik dengan camera.
kiri wakil pengantin perempuan. kanan atuk janggutku!
biru : pihak lelaki
pink : pihak perempuan
Kak Syazana. 
sekarang "kak" sikit lagi "aunty"
Camcoder dah lama tak guna, sempat record orang tua-tua sembang

Gambar-gambar yang 'sempat' aku edit. Tak-berapa-sihat sekarang 
Asyik bersin je masa menaip ni. so korang layan gambar dulu :'(
Makngah & Kak Syazana
Zaman dulu merisik orang lelaki tak ikut rombongan. Sekarang lepas je kedua-dua pihak bersetuju dengan hantaran, tarikh dan sebagainya terus orang lelaki masuk rumah untuk sesi bergambar and makan-makan. Ini lawak, hahahaha =D 


Zaki|Syazana
Lepas bergambar pihak perempuan buat jamuan. Makanan semua terbaik, kuih terbaik, semua-semualah. Sekian, comment dari seorang yang kaki melantak. hihuhihu.

Ok sampai sini saja. Jumpa lagi di minggu hadapan bye! Thanks for reading :')
srooot srooot sedut hingus. Goodnight. 




Tuesday, December 11, 2012

Istiadat Konvokesyen UiTM Ke-77| Kotex Fresh Metro Ahad


Assalamualaikum wahai kenalan


Actually entry ni hampir basi tapi aku dah panaskan balik dalam kuali Masterchef. Eh! Tahniah Izyan menang Materchef Malaysia Musim ke-2. Musim depan aku nak try masuk. Yang pastinya setiap kali cabaran  kompem nanges sedu sedan situ. Menggigil pegang senduk. Merayu-rayu untuk letak buku resipi kat sebelah. Orang suruh masak lempeng, jadinya roti kirai. Nasib kaulah labu.. Apa pon tak boleh! (bagi tamparan wanita di pipi sendiri). ouch!


Intro selalunya takda kena mengena dengan isi kan, percayalah! 28 November 2012 di Dewan Agung Tunku Canselor (DATC) tibalah hari yang dinanti-nanti oleh si dia untuk berkonvo. Didatangi oleh ibu bapa yang tak putus-putus beri dorongan dan bagi duit belanja (hahaha), kawan-kawan yang setia siap bawak camera gabak dan paling penting kekasih hati beliau yang cute miut sopan santun hormat orang tua tapi tak hormat orang muda. Eh? 


Malam sebelum si dia konvo dah penat marah diri sendiri. "kau ni Maghia lesen kereta ada,bawak keretanya idok. Puih haktuih ambik kau keluar kahak hijau". So macam mana nak sampai DATC macam gini? dengan kaki tempang baru balik dari Bootcamp kat Cherating. Bila difikir-fikir balik dalam hidup kita ni perlu ada pengorbanan ye tak? Takkan nak guna alasan takda transport. Memang taklah. Nak seribu daya taknak seribu dalih. so berbekalkan hati yang cekal dan jiwa remaja yang memberontak ni (satu soalan please! REMAJA kerrrrr?) aku gagahkan jugak naik LRT tukar KTM naik teksi last sekali naik kaki untuk sampai ke DATC. Keluar peluh-peluh jantan haku. dah macam jogathon pon hadooo. hadoi! Bila pandang langit macam ada ketulan awan yang seakan memberi gambaran. Nampak boyfriend kita yang tengah senyum kambing atas stage jalan ambil scroll. Huish lagi semangat si tempang ni berjalan! Kiri kanan kiri..



Ramainya manusia luar dewan ni! Aku tak pasti si dia dah naik stage ke belom. Yang pasti, aku mengah. Then aku mesej "you dah lepas ke belom?". BELOM. so memandangkan belom aku terus meluru ke khemah menjual bunga. Mata tak henti tengok bunga-bungaan dan bear yang pelbagai. I suka bunga uolls. Dalam hati ada taman bunga ni. Banyak sangat yang aku suka! tapi nak beli yang mana satu eh? Aku suka yang lain dari yang lain. So aku berjalan dari satu khemah ke satu khemah untuk pilih yang terbaik. Juling-juling bijik mato den haa. 


Ong ong gedek gedek nama diberi. Sekali tengok terus jatuh cinta pandang pertama. Cute! dengan mata dia yang membuntang. Warna pon hijau ceria. ada ke katak warna lain? purple ke merah ke. hikhik. Okay beli! Malas banyak cerita dah. 
My Frog Prince! Nak buruk siku boleh? muehehehe

Berat pulak tu si Ong Ong Gedek Gedek ni, makan apa entah? Then aku ternampak cute bear. dalam hati kata "nak beli untuk siapa ya?". Teringat pulak kat dua makcik ni. Atiq and Nia. Masa tengah tulis kad, one message received. "Turn i dah nak sampai ni". Omaigod omaigod dah gelisah tak tentu arah. umpama cicak masuk dalam baju. Memang tak sempat nak lari 200meter ke screen luar dewan. Ramai mak-mak dah conquer seat depan pulaknya. Aisehmen dah terlepas. It's okay takda rezeki kekdahnya. Tercongok luar dewan dari pukul 9 pagi sampai 11 lebih. Mati kutu. Mati katak. Duduk situ takda kawan nak borak. Si Ajang and Zai datang lambat lagi (kawan-kawan si dia). Maka dok upload picture kat Instagram (maryahana). Tweet. Reply. Diam. Kejung.

engkaulah peneman setia
untuk Atiq. tapi dia dah balik awal dengan Redza.
so sekarang tersadai kat dalam bilik aku, nanti baru bagi. 
untuk Nia. rasanya akan jumpa lagi masa dia kahwin nanti kot!
kat Sarawak. kan Nia? hihihi.

Sebulan sebelum konvo rasanya. Si dia dapat surat dari UiTM mengatakan dia adalah Graduan Terbaik Program and dapat $$$. Tak sangka terer juga boyfriend aku. time sembang dengan dia bukannya bagi alasan "I nak study kejap". Tapi sebaliknya "I nak main game kejap". Otak apa ni? Rugi juga tak dapat dengar kata-kata hikmat tu. 

"Penganugerahan ini didahului oleh Graduan Terbaik Program serta penerima Anugerah Naib Canselor Hifzuddin Bin Mohamad Radzi, Kelas Pertama"

(aku dok sibuk belek bunga masa tu, terok dan tenok ko ni Maghia)

Graduan semua dah keluar dewan tapi tak nampak-nampak pon janggut si dia. Rupanya dia gi tangkap gambar dengan graduan lain yang dapat Anugerah Naib Canselor (ANC) 
Asrap (kawan si dia) and Affan (adik aku) 
Aliey and Aro
kawan baik si dia. pon dapat ANC. tabik spring
Kak Yat and si dia

Gambar kanan tu macam malu-malu taik kucing kan? Adaaaaa sebabnya. Actually malam sebelum si dia konvo aku berkira-kira nak pergi ke taknak. Siap main cerai-cerai kelopak bunga "nak pergi? taknak pergi?". Memandangkan mak ayah si dia ada memang ketaq lutot. Aku memanglah gadis konfiden Kotex. Tapi bila bab-bab jumpa mak pak dia ni dah hilang ilmu-ilmu konpiden. Tetiba rasa nak bersara jadi gadis konpiden. Terus luluh jantung. wkwkwkwk. si dia kata ni lah masanya nak kenalkan aku kat mak ayah dia. Stress!(gary). Hubungan kitorang dah masuk 4 tahun pon. Mak ayah aku tahu dengan siapa aku berkawan. Mak ayah si dia tahu jugak. cuma tak pernah diperkenalkan depan-depan gitu. So gambar atas ditangkap masa mak ayah dia tengah perhatikan gelagat we'olls.

Mama & Abah si dia.
Nostalgia sangat picture ni 
Congrats Nia and Mira 
Sementara tu bagi chance orang baru bercinta tangkap gambar 

Then kitorang pergi outdoor photoshoot dengan best friend si dia dari kecik Syazwan Yazid atau nama komersialnya "Ajang". hahaha. so sesiapa yang nak konvo/kahwin/tunang/khatan/kucing beranak Eh, silakan pm beliau. Harga boleh dirunding (memandai je aku). Korang boleh tengok hasil-hasil tangkapan beliau kat Syazwan Yazid Photo Gallery. Lepas bodek-bodek secukup rasa ni harapnya nanti kitorang kahwin dia boleh jadi photographer. free of charge! wehoooo!

Makan dulu. Baru ada tenaga nak usung kamera. 
Thanks ajang belanja makanggg. murah rezeki hang noh.
Di sebalik tabir.. kemain sengih kambing graduan-graduan kita tu ya?
123 lompat! tiga sekawan 
Farhan|Syazwan|Hifzuddin
budak konvo tahun depan pun menyibuk nak photoshoot.
Takkan tengok je? Memang taklah. 
Berani dia nak kahwin dua? *sambil asah parang belakang rumah*
*keris kontot selit kat seluar getah*. kahwinlah kahwinlah .. 

untuk anak-anak kelahiran Negeri Sembilan. dapat kelas pertama
 isi-isi borang bagai dapat RM5K. anak KL camno? tengok je. 
over langsung dia ni
tengok muka macam pendiam pemalu dan sebagainya
iolls bangga dengan uolls 
baling mortar board tapi nampak UFO, fuiyooo

Kuch Kuch Kepala Hotak Hey. saksikan di pawagam berhampiran

Best tak gambar-gambar beliau? Dia dah tag kat facebook. so yang ada dalam friendlist Facebook, Instagram, Twitter aku mesti dah tengok gambar-gambar ni. Tak payah buat-buat terkezut. kennn.

Tak mampulah nak pakai selempang pink tu *Oh mannnn
selempang Gadis Konfiden Kotex je yang den mampu

Zai|Ajang|Farhan|Hifzuddin|Marya

Oh! Siapa beli Metro Ahad? sila check balik ruangan ini.





Thanks for reading, bye kawan-kawan

p/s: Takkan baca je kot? comment sikit.




Thursday, December 6, 2012

Novel Kenangan Di Puncak.


Assalamualaikum kawan kawan

Dulu masa aku sekolah teknik, aku susah nak terima perubahan. Tengok tv hujung minggu sahaja, buat homework ikut masa. Mandi nak kena berebut, letak baldi tanda kita dah cop nak mandi dulu bahaha. Stress sangat uolls. Dah macam tu aku perlukan hiburan. So apa agak-agaknya hiburan untuk budak asrama? NOVEL. Lepas satu novel ke novel yang lain. Daripada tak kenal member dorm hujung sana, sempatlah berkenalan semata-mata nak pinjam novel. Merapatkan silaturrahim gitu.. 


Zaman universiti takda masa lagi untuk baca novel. Sebab dah ada hiburan lain. Dalam laptop penuh drama korea, variety show, etc. Jangan contohi aku beli novel lepas tu buat pekasam. kihkih. Tapi tapi tapi .. Masih ada lagi dikalangan kita yang suka kumpul novel, peminat tegar sampaikan novel penuh 3 rak buku (atau lebih? Omaigod Omaigod). Ada berita baik!


Untuk dijadikan koleksi novel yang seterusnya, Sen Studio buat pertama kalinya melancarkan produk  yang pertama. Sebelum ni si Pepol hanya menulis di blog. (Jiwang jugak mamat ni rupanya, kuang kuang). Untuk menyedapkan lagi cerita, dengan gaya bahasa yang sesuai (penulisan macam aku tak boleh buat novel,sobs) dia dah pun melancarkan produk yang pertama iaitu Novel Kenangan Di Puncak. ramai dah beli novel dia. Aaa kalau ada yang nak berkenalan dengan Pepol. Eh, kepada sesiapa yang nak beli novel si Pepol boleh tekan sini. Then orderlah. Tak gheti-gheti kamu ni ish babab! Dah tu bodek sikit mana tahu dapat diskaun ke. haha. Eh jangan nak diskaun sangatlah. Uolls pergi makan Tutti Frutti tiap-tiap minggu mampu pulak kan? kehkeh. so apo tunggu laei? Gi serbu blog beliau. Bila dah baca novel tu review sekali. Lanyak cukup-cukup. Aku nak tengok sikit best ke idok dia buat novel. Di samping tu boleh memperbaiki apa yang kurang, yang lebih korang buat diam je. wkwkwkwk.


Belilah novel Pepol. click sini.

Thanks for reading, bye.