ARIGATO GOZAIMASU.

Monday, July 30, 2012

Na na na na na Ganu Kita.


Na na na na na Ganu Kita !

Amboi sampai lupa bagi salam kan kau maghia. Assalamualaikum kawan-kawan yang jauh tapi dekat di hati. Berdirinya jari jemari aku di sini adalah untuk me'war-warkan bahawa esok aku tiada lagi di kkkk KL Drift. esok bermulalah episod perjalanan makan minum tunggang terbalik semualah di Kuala Terengganu. awat ceq? pi makan angin ka? 


dok aih, aku pergi shooting dari 31 Julai- 11 Ogos. kalau shooting kat KL ke, nogori sembilan ke ehem, boleh diterima lagi. ni TERENGGANU. aku ni alergic perjalanan jauh habaq hang. karang mulalah emosi macam pompuan mengandung. yang terasa jangan mareeee, buat budus sudah. 



nak kata excited tu tak lah. sebab mesti aku terkenang makanan buka puasa kat rumah, bersahur dengan family. tapi disebabkan semangat yang jitu (ahaks), untuk menimba pengalaman yang cukop wallah berharga ni, ku gagahkan jua. 10 hari pon kira cincai, lang sam ! (tapi malam nangis bawah selimot) wokaka ^^


untuk menghidupkan entry yang berbaur sedih ini, gigih aku lukis penyu kegemaran orang ganu. walau sedikit peliks tapi oklah tu. kes kecik-kecik tangan tak bedung. tak terer terer melukisnya kan. menconteng hebak. 


dikala aku menaip entry ni, aku curik-curik menaip memandangkan Puteri Mardiana tengah baca skrip and sign contract. lawanya dia! tapi aku kena habiskan menaip entry yang pilu ini. ngehehe.


nampak macam dah siap lukis, tapi blur pulak. camera buat hal ke, tuan camera yang blur? @.@  aku akan pastikan sekembalinya aku ke kkkkk KL Drift nanti, banyak gambar yang akan di upload. suka dak?


nilah hasil contengan teragung ketika berada di opisku Unit Drama, Petaling Jaya. oklah pukul 5 petang nak berambus dah. masa datang kerja kemain liat, tapi bila balik kemain ligat ! itulah hakikatnya hidup sebagai seorang practical student .. thanks for reading ! daa ~





Wednesday, July 25, 2012

Photoshoot- Bilik Foto Wisma TV, Angkasapuri.


Assalamualaikum kawan-kawan. 


Cecewah semenjak aku kerja government, maka lengkaplah aku sebagai bakal isteri mithali. bangun subuh iron baju kurung, kemeja, kasot pon kalau boleh nak di'ironnya. tang yang tak berapa mithali, balik kerja terus terjun atas katil. penat berasak dalam LRT, menahan aroma ketiak therapy. nak-nak bulan puasa ni ramai orang kecoh balik awal nak pergi bazaar ramadhan. termasoklah kakak-kakak yang tak puasa tapi konon-konon muka lesu mcm baru balik menoreh getah puasa beno letewww. [keji diri sendiri]. 



setel meeting sesama crew, dan script reading bersama pelakon-pelakon telemovie "tet" [tajuk adalah rahsia untuk siaran Hari Malaysia nanti], then tibalah masanya photoshoot di Bilik Foto Wisma TV, Angkasapuri RTM. main cast photoshoot gambar kahwin untuk dijadikan prop untuk tele ni. itu pon Kak Maghia tak dapat tempek kat sini. copyright RTM tu .. 



gelak sambil terkincit [tak batal puasa kennn..] aku pon join photoshoot tu. alkisahnya watak utama dalam tele ni ada butik batik, dan Hotel Ri-yaz kat Kuala Terengganu tu husband dia owner. untuk membuktikan dia ada butik batik, maka inilah model-modelnya .. wokaka.. yang takleh bla mentang-mentang aku crew depa (orang atasan) suruh aku je jadi model. nasib ada kaki panjang, tangan tak panjang takpe. 


yang kejamnya aku heret sekali Bella Lim untuk jadi model baju batik
walaupun kureng ketinggian tapi rembat je ah .. it's ok kakaknya crew .. 



fefeeling Saloma letewww, padahal Datin Maimun ! kahkah



yeah dah reveal siapa pelakon utamanya , Kak Lin (Wan Nur Azlin) 
pose sangat limit, sebab model baju batik kan.. what more can I do .. 


aku sensitip and sesentap kalau pakai high heels
makanya aku pakai flat shoe ajooo, kasi chance kat Bella Lim tapi .. 
nampak tak berdaya jugak tu .. wakakka nangis dia baca entry ni .. 



tu diaaaa [kincit lagi sekali nengok gambar ni]. 



pertama kali dalam sejarah pakai baju batik


kain batik pon 10 tahun sekali aku pakai, tu pon buat kain basahan ataupon buat alas tempat tidur kalau out station, risau pijat naik badan hiew hiew. kalau pijat boleh bercakap, hakikatnya pijat pon tak selera . 


Kak Lin kata "gambar facebook satu !". haha. 


tengah tu ex senior kat UiTM, sekarang Assistant Director kat RTM . dia dah lama meninggalkan UiTM, bayangkanlah sama batch dengan Farid Kamil masa diploma .. aku nampak batang hidung Farid pon masa dia dah degree .


togolak !


lepas Kak Lin salin baju, terus dia berlari nak tangkap gambo jugak


Atip Azhar and kawannya pon ada. diorang praktikal di Unit Foto, sama-sama lapor diri kat Angkasapuri haritu, terus buat kawan. so bila sesekali kitorang ke Angkasapuri untuk Photoshoot mesti terjumpa, senang nak copy gambar lepas sesi photoshoot. 


apa kau tenung tu Kak Maghia?



31 Julai-11 Ogos shooting telemovie ni kat Kuala Terengganu. nak makang kepok lekor! hehe
thanks for reading, k bye. 







Sunday, July 22, 2012

Ya, Saya Marya Hana.


Assalamualaikum kawan-kawan . 


Pada suatu hari .. sedang aku berpakaian sakai makqai, aku mencekik kat dining UiTM bersama kawan-kawan lepas kelas sound and technology. haritu pulak aku ada test, boleh bayangkan rambot mengerbang akibat blow rambot ala-ala kadar  pagi tu? tak lupa juga .. make up macam ish ish tak sampai hati nak mengeji diri sendiri. disebabkan sedemikian rupa, masa aku nak mencekik tu ada 2-3 orang bebudak yang tak dikenali dok usha ketat. ya aku yakin mereka junior, tak pernah nampak ponggg~ then aku bisik kat kawan sebelah :

"apa kes budak-budak ni pandang aku?". 





tengah gigit ekor ikan goreng tiba-tiba ada orang menghampiri  "Ni Marya Hana eh?". LOL blogger rupanya ekau ni .. kenapa tak cakap awal-awal. dipendekkan cerita, junior-junior nak guna khidmat aku untuk subjek Research Writing. interview berkaitan bidang penulisan blog ni. konon terer ler tu kennn.. padahal hadooooo je penulisan kau.. 


pengalaman sepanjang jadi blogger? siapa tulang belakang Marya Hana? macam mana nak menarik ramai pembaca/ followers? Dugaan terbesar sepanjang jadi blogger? Adakah penerimaan blog santai lebih diterima berbanding blog penulisan sastera? actually banyak lagi soalannya tapi engkorang paham paham yang Kak Maghia ni lemah daya ingatan sikit. silap-silap haribulan, boyfriend pon boleh lupa ada ke idok. 


lopeh interview nih .. panas terik pon gigih jugak .. 


ini amezz, semua gambar ehsan dari dia 
aku paksa dia upload'kan wuahahaha kejam 


ei kau fatin, awat pandang sana? ada hantu kak limah ker .. 



ada gaya senior yang 'gemar' menolong adik-adik junior dak? 



hope menyibuknya aku dengan projek korang ni serba sedikit dapat membantu .

oklah , aku menaip kat opis ni. kadang-kadang kena panggil call retis ..
ok chow chin chow .. thanks for reading (:



Saturday, July 21, 2012

It's Only HIM.


Assalamualaikum kawan-kawan. 


Baik punya (dafi) aku menaip sambil layan Nona. baya-baya macam ni kemain melekat duduk depan tv layan rancangan ala-ala kewanitaan yang abadi, wah! aku suka tengok perkahwinan artis. bukan kepochi tapi kenapa diorang nampak sweet sangat dengan pasangan masing-masing. boleh kena kencing manis sweetnya tu. 


TIBA-TIBA .. suspender sangat kau maghia.. 


hujung-hujung sem penuh dengan kejutan. kejutan pertama next sem aku bakal tak dapat duduk kolej sebab budak degree sem 5 selalunya kena tendang duduk luar. hoyeah hoyeah sambil buat head banging sebab terlampau bengang. tapi gigih nak buat rayuan jugak. tak kira (sambil hentak-hentak siku).


kisahnya aku malas nak cari rumah sewa. next sem ada 1 kelas je kot! tu pon bagus jugak kalau sesekali je jejak Puncak Perdana tu. rugilah kalau duduk rumah sewa. tak gitu? 


next, kejutan dari housemate. dia buatkan couple handmade keychain ! aww



terus menjerit macam kena histeria ! 
"thanks mieyra thanks" 


cute tak? 


syukur , hubungan kami dah hampir ke angka 4. 
almost 4 years  (: 






TVC Yasalma Kuala Lumpur.


Assalamualaikum kawan kawan


Untunglah kalau ada yang still ingat entry tentang Yasalma Modest Dress Designer yang aku pernah publish dulu. aku pon hampir terlupa pasal tu. semalam kawan aku (owner TVC) share pasal TVC yang dah siap edit bagai tu. mengenangkan ada yang comment nak tengok hasil TVC tu, so Kak Maghia gigih jugak update blog. walau harini patotnya terbongkang membuta satu hari suntuk dek penat berpraktikal .. 



baju biru Layla (owner TVC)


Kak Jazrina model dari Yasalma







siap print screen time yang nampak muka dia ! over tau ..



kalau nak tengok hasil TVC, click lah di sini ya ! k bye thanks for reading ..






Tuesday, July 17, 2012

Internship.


Assalamualaikum kawan-kawan

Tak sompek lagi aku nak menghayati comment kat entry lepas, hari ni aku type slow-slow. mata pon dah tangkap leleh , lagi beberapa huruf aku type kompem KO. Fyi, ni hari kedua aku praktikal kat Unit Drama, RTM. busy dengan pre-production drama untuk Hari Raya. 







taktau bila lagi akan update, take care bye :')




Sunday, July 15, 2012

What is a Friend? SUNNY (2011).


Assalamualaikum kawan kawan 


Actually aku dah tengok filem ni agak lama. macam biasalah terhegeh-hegeh nak review atau dengan alasan lain hilang ingatan. yang belum tengok boleh segera dapatkan, yang dah tengok boleh sama-sama kongsikan pendapat. apa kata? 




Tajuk : Sunny (2011) 
Pengarah : Kang Hyoung Chul 
Pelakon : You Ho Jeong, Shim Eun Kyung, Jin Hee Kyung, Kang So Ra, Min Hyo Rin, Kim Shi Hoo

Secara ringkasnya filem Sunny menggunakan latar masa sekitar 80-an. maybe itu yang menjadi daya penarik untuk aku melekat duduk depan laptop tengok sampai habis. wardrobe, props, hair style, lagu pop 80-an. 


7 orang kawan karib ni selalu bergaduh dengan satu geng nakal. kat sini boleh nampak semangat setiakawan.  Bila sorang kena tiawww, mesti geng akan masuk campur. maka tertubuhnya satu kumpulan bernama "Sunny". Setakat yang aku membebel ni, adakah korang rasa aura-aura filem ni? kehkeh. 




Kang So Ra ketua geng "Sunny". memang cool habis dengan hairstyle macam tu. bukan gangster jalan kepit okay? ni betul-betul otai, dengan suara Kang So Ra yang agak kejantanan semulajadi.



jangan bilang perempuan cantik tak boleh jadi gangster, nah buktinya.. 


macam brader-brader Kang So Ra dalam filem ni, phewit~





oh lupa, filem ni diselang selikan dengan kisah diorang bila dah dewasa, tapi lost contact. so macam mana diorang boleh berkumpul semula? korang kena tengok sendiri. dalam pada aku gelak-gelak, terkeluar hingus jugak layan filem ni bila ada part yang menyentuh perasaanggg. HAHAHA. 





Round and Round (Sunny OST)
 
Geujo baraman bogo itji, geujo nunchiman bogo itji, neul soksagimyonsodo, saranghandaneun geu mareul mot-he , bla bla bla. aku suka OST lagu ni, best gila! (sambil berjoget-joget).



:: gambar hiasan tahun 2007 ::

After tengok filem ni, aku dapat satu idea apa aku nak buat dengan kawan-kawan rapat aku. apa dia? rahsiaaaaaa. baik punya ^^ k bye.





Saturday, July 14, 2012

KARA.


Assalamualaikum kawan-kawan

Dulu kami 3 beradik je. Umur takdelah jarak mana pon, lebih kurang selang setahun. Aku 23 tahun, Affan 22 tahun dan Bella Lim 20 tahun. So.. waktu kecik dulu kitorang macam kumpulan boria anak tanjung, tak tahan gelak. mak aku kira nak senang, beli baju patern yang sama tapi lain-lain warna je. mak aku mak aku..


kalau tersesat kat pasar malam pon, boleh cam kot .. 3 budak boria.. 
baju yang lari tema sah-sah anak orang lain, HAHA


kadang-kadang aku and bella suka berangan "kan best kalau kita adik kecik". dalam bayangan mesti nak adik yang best, cute macam mia sara, dengar kata, and boleh jadi khadam kakak-abang dia untuk ambikkan air ke hape ke. Tuhan makbulkan permintaan kami adik beradik, masa aku form 4 aku dapat adik kecik. yeay! yeayyyy sangat sebab sekarang aku yang jadi khadam dia. kaki-buli-sangat. 


"pergi buatkan adik susu, adik kira sampai 3, kalau tak adik tumbok kakak!". hari-hari aku berdepan dengan anak chucky ni. tapi dia boleh terkincit kalau bella lim yang hamun dia. boleh kena stroke seminggu, hiew. dengan aku kemain dia ayam-ayamkan. sebab aku kennn kakak yang baik, kasi chance.. 



semalam secara rasminya aku dah angkat kaki dari Kolej Jasmine UiTM Kampus Puncak Perdana. Isnin dah start praktikal kat .. [rahsia]. nanti aku update lain. hari ni hari Sabtu so aku kena berhadapan dengan dia sehari suntuk dari Subuh sampai dia kiok. mulut kot macam aku (pendiam ni) takpe jugak, mulut dia macam bertih jagung pot pet pot pet bahasa budak-budak yang aku erm macam malas nak ambik port.


pagi tadi tiba-tiba dia kata : "kakak, KARA tu apa?". 



dengan serta merta aku terbayang kumpulan KARA dari Korea yang jumpin' jumpin' jumpin' now tu! garu kepala macam mana nak terangkan kat budak ni. takkan nak kata penyanyi dari korea yang suka buat plastic surgery tu, ops jahat mulut. then fikir lagi.. taknak bikin malu kalau tak dapat jawab. 




then aku tanya dia "kau tengok kat iklan dalam TV eh?". sebab biasanya budak-budak suka terpengaruh dengan iklan-iklan kat TV. tu yang kadang-kadang aku bankrup dok belikan dia coklat itu ini. then, dia buat muka pelik. "mana ada kat tv lah, ni haaa !". (sambil menunjukkan sesuatu kat dapur). 



rupanya KARA jenama santan, aisehmen mengabiskan beras betollah ! k bye.