Monday, July 30, 2012

Na na na na na Ganu Kita.


Na na na na na Ganu Kita !

Amboi sampai lupa bagi salam kan kau maghia. Assalamualaikum kawan-kawan yang jauh tapi dekat di hati. Berdirinya jari jemari aku di sini adalah untuk me'war-warkan bahawa esok aku tiada lagi di kkkk KL Drift. esok bermulalah episod perjalanan makan minum tunggang terbalik semualah di Kuala Terengganu. awat ceq? pi makan angin ka? 


dok aih, aku pergi shooting dari 31 Julai- 11 Ogos. kalau shooting kat KL ke, nogori sembilan ke ehem, boleh diterima lagi. ni TERENGGANU. aku ni alergic perjalanan jauh habaq hang. karang mulalah emosi macam pompuan mengandung. yang terasa jangan mareeee, buat budus sudah. 



nak kata excited tu tak lah. sebab mesti aku terkenang makanan buka puasa kat rumah, bersahur dengan family. tapi disebabkan semangat yang jitu (ahaks), untuk menimba pengalaman yang cukop wallah berharga ni, ku gagahkan jua. 10 hari pon kira cincai, lang sam ! (tapi malam nangis bawah selimot) wokaka ^^


untuk menghidupkan entry yang berbaur sedih ini, gigih aku lukis penyu kegemaran orang ganu. walau sedikit peliks tapi oklah tu. kes kecik-kecik tangan tak bedung. tak terer terer melukisnya kan. menconteng hebak. 


dikala aku menaip entry ni, aku curik-curik menaip memandangkan Puteri Mardiana tengah baca skrip and sign contract. lawanya dia! tapi aku kena habiskan menaip entry yang pilu ini. ngehehe.


nampak macam dah siap lukis, tapi blur pulak. camera buat hal ke, tuan camera yang blur? @.@  aku akan pastikan sekembalinya aku ke kkkkk KL Drift nanti, banyak gambar yang akan di upload. suka dak?


nilah hasil contengan teragung ketika berada di opisku Unit Drama, Petaling Jaya. oklah pukul 5 petang nak berambus dah. masa datang kerja kemain liat, tapi bila balik kemain ligat ! itulah hakikatnya hidup sebagai seorang practical student .. thanks for reading ! daa ~





Wednesday, July 25, 2012

Photoshoot- Bilik Foto Wisma TV, Angkasapuri.


Assalamualaikum kawan-kawan. 


Cecewah semenjak aku kerja government, maka lengkaplah aku sebagai bakal isteri mithali. bangun subuh iron baju kurung, kemeja, kasot pon kalau boleh nak di'ironnya. tang yang tak berapa mithali, balik kerja terus terjun atas katil. penat berasak dalam LRT, menahan aroma ketiak therapy. nak-nak bulan puasa ni ramai orang kecoh balik awal nak pergi bazaar ramadhan. termasoklah kakak-kakak yang tak puasa tapi konon-konon muka lesu mcm baru balik menoreh getah puasa beno letewww. [keji diri sendiri]. 



setel meeting sesama crew, dan script reading bersama pelakon-pelakon telemovie "tet" [tajuk adalah rahsia untuk siaran Hari Malaysia nanti], then tibalah masanya photoshoot di Bilik Foto Wisma TV, Angkasapuri RTM. main cast photoshoot gambar kahwin untuk dijadikan prop untuk tele ni. itu pon Kak Maghia tak dapat tempek kat sini. copyright RTM tu .. 



gelak sambil terkincit [tak batal puasa kennn..] aku pon join photoshoot tu. alkisahnya watak utama dalam tele ni ada butik batik, dan Hotel Ri-yaz kat Kuala Terengganu tu husband dia owner. untuk membuktikan dia ada butik batik, maka inilah model-modelnya .. wokaka.. yang takleh bla mentang-mentang aku crew depa (orang atasan) suruh aku je jadi model. nasib ada kaki panjang, tangan tak panjang takpe. 


yang kejamnya aku heret sekali Bella Lim untuk jadi model baju batik
walaupun kureng ketinggian tapi rembat je ah .. it's ok kakaknya crew .. 



fefeeling Saloma letewww, padahal Datin Maimun ! kahkah



yeah dah reveal siapa pelakon utamanya , Kak Lin (Wan Nur Azlin) 
pose sangat limit, sebab model baju batik kan.. what more can I do .. 


aku sensitip and sesentap kalau pakai high heels
makanya aku pakai flat shoe ajooo, kasi chance kat Bella Lim tapi .. 
nampak tak berdaya jugak tu .. wakakka nangis dia baca entry ni .. 



tu diaaaa [kincit lagi sekali nengok gambar ni]. 



pertama kali dalam sejarah pakai baju batik


kain batik pon 10 tahun sekali aku pakai, tu pon buat kain basahan ataupon buat alas tempat tidur kalau out station, risau pijat naik badan hiew hiew. kalau pijat boleh bercakap, hakikatnya pijat pon tak selera . 


Kak Lin kata "gambar facebook satu !". haha. 


tengah tu ex senior kat UiTM, sekarang Assistant Director kat RTM . dia dah lama meninggalkan UiTM, bayangkanlah sama batch dengan Farid Kamil masa diploma .. aku nampak batang hidung Farid pon masa dia dah degree .


togolak !


lepas Kak Lin salin baju, terus dia berlari nak tangkap gambo jugak


Atip Azhar and kawannya pon ada. diorang praktikal di Unit Foto, sama-sama lapor diri kat Angkasapuri haritu, terus buat kawan. so bila sesekali kitorang ke Angkasapuri untuk Photoshoot mesti terjumpa, senang nak copy gambar lepas sesi photoshoot. 


apa kau tenung tu Kak Maghia?



31 Julai-11 Ogos shooting telemovie ni kat Kuala Terengganu. nak makang kepok lekor! hehe
thanks for reading, k bye. 







Sunday, July 22, 2012

Ya, Saya Marya Hana.


Assalamualaikum kawan-kawan . 


Pada suatu hari .. sedang aku berpakaian sakai makqai, aku mencekik kat dining UiTM bersama kawan-kawan lepas kelas sound and technology. haritu pulak aku ada test, boleh bayangkan rambot mengerbang akibat blow rambot ala-ala kadar  pagi tu? tak lupa juga .. make up macam ish ish tak sampai hati nak mengeji diri sendiri. disebabkan sedemikian rupa, masa aku nak mencekik tu ada 2-3 orang bebudak yang tak dikenali dok usha ketat. ya aku yakin mereka junior, tak pernah nampak ponggg~ then aku bisik kat kawan sebelah :

"apa kes budak-budak ni pandang aku?". 





tengah gigit ekor ikan goreng tiba-tiba ada orang menghampiri  "Ni Marya Hana eh?". LOL blogger rupanya ekau ni .. kenapa tak cakap awal-awal. dipendekkan cerita, junior-junior nak guna khidmat aku untuk subjek Research Writing. interview berkaitan bidang penulisan blog ni. konon terer ler tu kennn.. padahal hadooooo je penulisan kau.. 


pengalaman sepanjang jadi blogger? siapa tulang belakang Marya Hana? macam mana nak menarik ramai pembaca/ followers? Dugaan terbesar sepanjang jadi blogger? Adakah penerimaan blog santai lebih diterima berbanding blog penulisan sastera? actually banyak lagi soalannya tapi engkorang paham paham yang Kak Maghia ni lemah daya ingatan sikit. silap-silap haribulan, boyfriend pon boleh lupa ada ke idok. 


lopeh interview nih .. panas terik pon gigih jugak .. 


ini amezz, semua gambar ehsan dari dia 
aku paksa dia upload'kan wuahahaha kejam 


ei kau fatin, awat pandang sana? ada hantu kak limah ker .. 



ada gaya senior yang 'gemar' menolong adik-adik junior dak? 



hope menyibuknya aku dengan projek korang ni serba sedikit dapat membantu .

oklah , aku menaip kat opis ni. kadang-kadang kena panggil call retis ..
ok chow chin chow .. thanks for reading (:



Saturday, July 21, 2012

TVC Yasalma Kuala Lumpur.


Assalamualaikum kawan kawan


Untunglah kalau ada yang still ingat entry tentang Yasalma Modest Dress Designer yang aku pernah publish dulu. aku pon hampir terlupa pasal tu. semalam kawan aku (owner TVC) share pasal TVC yang dah siap edit bagai tu. mengenangkan ada yang comment nak tengok hasil TVC tu, so Kak Maghia gigih jugak update blog. walau harini patotnya terbongkang membuta satu hari suntuk dek penat berpraktikal .. 



baju biru Layla (owner TVC)


Kak Jazrina model dari Yasalma







siap print screen time yang nampak muka dia ! over tau ..



kalau nak tengok hasil TVC, click lah di sini ya ! k bye thanks for reading ..






Tuesday, July 17, 2012

Internship.


Assalamualaikum kawan-kawan

Tak sompek lagi aku nak menghayati comment kat entry lepas, hari ni aku type slow-slow. mata pon dah tangkap leleh , lagi beberapa huruf aku type kompem KO. Fyi, ni hari kedua aku praktikal kat Unit Drama, RTM. busy dengan pre-production drama untuk Hari Raya. 







taktau bila lagi akan update, take care bye :')




Sunday, July 15, 2012

What is a Friend? SUNNY (2011).


Assalamualaikum kawan kawan 


Actually aku dah tengok filem ni agak lama. macam biasalah terhegeh-hegeh nak review atau dengan alasan lain hilang ingatan. yang belum tengok boleh segera dapatkan, yang dah tengok boleh sama-sama kongsikan pendapat. apa kata? 




Tajuk : Sunny (2011) 
Pengarah : Kang Hyoung Chul 
Pelakon : You Ho Jeong, Shim Eun Kyung, Jin Hee Kyung, Kang So Ra, Min Hyo Rin, Kim Shi Hoo

Secara ringkasnya filem Sunny menggunakan latar masa sekitar 80-an. maybe itu yang menjadi daya penarik untuk aku melekat duduk depan laptop tengok sampai habis. wardrobe, props, hair style, lagu pop 80-an. 


7 orang kawan karib ni selalu bergaduh dengan satu geng nakal. kat sini boleh nampak semangat setiakawan.  Bila sorang kena tiawww, mesti geng akan masuk campur. maka tertubuhnya satu kumpulan bernama "Sunny". Setakat yang aku membebel ni, adakah korang rasa aura-aura filem ni? kehkeh. 




Kang So Ra ketua geng "Sunny". memang cool habis dengan hairstyle macam tu. bukan gangster jalan kepit okay? ni betul-betul otai, dengan suara Kang So Ra yang agak kejantanan semulajadi.



jangan bilang perempuan cantik tak boleh jadi gangster, nah buktinya.. 


macam brader-brader Kang So Ra dalam filem ni, phewit~





oh lupa, filem ni diselang selikan dengan kisah diorang bila dah dewasa, tapi lost contact. so macam mana diorang boleh berkumpul semula? korang kena tengok sendiri. dalam pada aku gelak-gelak, terkeluar hingus jugak layan filem ni bila ada part yang menyentuh perasaanggg. HAHAHA. 





Round and Round (Sunny OST)
 
Geujo baraman bogo itji, geujo nunchiman bogo itji, neul soksagimyonsodo, saranghandaneun geu mareul mot-he , bla bla bla. aku suka OST lagu ni, best gila! (sambil berjoget-joget).



:: gambar hiasan tahun 2007 ::

After tengok filem ni, aku dapat satu idea apa aku nak buat dengan kawan-kawan rapat aku. apa dia? rahsiaaaaaa. baik punya ^^ k bye.





Sunday, July 8, 2012

Hot FM? bukan. Ini Floor Manager (FM).


Assalamualaikum kawan-kawan :')


Tunggu punya tunggu, akhirnya dapat juga gambar masa aku jadi Floor Manager untuk Festival Filem Video Pelajar Malaysia ke-9 di Dewan Agong Tunku Canselor, UiTM Shah Alam. ini pon dah kira bersyukur ada juga kawan-kawan yang hala camera kat muka aku. 


2 keping gambar candid, actually banyak gambar masa hari kejadian. tapi tak sempat copy lagi dari tuan punya camera. maybe bila cerita dah basi, dah masyemmmm baru aku nak upload gambar kat sini. eleh apa ada hal kan? relax sudah. 



fokus fokus : dengar arahan dari Studio Director, En. Zaki Hj Abdul Rahim



"saya minta kerjasama untuk clapping bila saya kira, ini adalah untuk tujuan recording" 

"saya akan panggil IPTA/IPTS dan tolong bersorak" 

"Lim Kok Wing !" clapping 

"ASWARA" clapping 

"Segi College" clapping
bla, bla, bla 

dan untuk yang terakhir kali
"UiTM Shah Alam" clapping 

kemain seronok eh? padahal jantung dah macam nak terkeluar !


Abang Hilman , Floor Manager masa hari kejadian FFVPM'9 
aku jadi assistant, lepas berpeluh ketiak jadi Floor Manager masa Hari Perasmian


dan .. 
seluruh krew Multi Camera Production (MCP) 

yeay ! :') 


Saturday, July 7, 2012

Paintball Game at Extreme Park.


Kenangan manis berlaku dalam hidup antaranya kenangan zaman persekolahan. busy buat kerja sekolah yang melambak tapi lagi busy nak cari calon suami walau belum akil baligh, ahaks. woi ni antara kenangan manis kau dan aku takkan terhapus, duri ranjau dalam bercinta lumrah dunia. haha. sukan tahunan tak habis-habis usha atlet-atlet sekolah, aku pelik apesal kemaruk sangat nak cari boyfriend atlet? kalau dapat couple dengan mamat atlet terasa macam menang award kat ABPBH ke, coi (-,-') 


bermacam-macam kenangan manis kita ukir sepanjang perjalanan hidup kita kan? kadang-kadang tergelak  jahat bila ter'flashback. what the.. aku kecik-kecik dulu .. lain kalilah cerita, menyirap tak? kuangkuang.


bila dah besau panjang..aku study kau kerja. aku study kat bandar kau study kat cerok-cerok. aku balik rumah minggu ni, kau balik setahun sekali. aku selalu keluar dengan boyfriend kau selalu keluar sorang-sorang. bila nak berjumpa? banyak sangat halangan dlm perhubungan mengalahkan filem Antara Dua Darjat. 


makanya, sangat jarang aku dapat lepak dengan geng zaman sekolah. 
BILA SEKALI DAH BERKUMPUL .. 




peng peng peng peng! (sound effect apa yang cuba kau ketengahkan ni?) nama je ambik subjek Sound and Technology semester ni. tapi still confuse antara bunyi pistol dengan senapang. kahkah. sedihhh'lah kau ni.


kitorang konvoi 3 kereta, calltime pukul 7.30 pagi. muka sememeh, sarapan pagi pon tak terus menerus bergerak ke lokasi untuk menembak orang! alkisahnya company tempat Tasya kerja import pemain untuk lawan paintball, so kami-kamilah muka yang diimport tu. kelakar je.


bergerak ! Sunway Extreme Park, 7 Julai 2012 .

dari aku takde lesen kereta, sampai dah ada lesen kereta. 
aku tetap penumpang setia kereta Faruq. 


asalnya kitorang ingatkan event tu kat dalam Sunway Lagoon, so dah siap parking dengan jalan jam'nya. tuptup abang yang incharge tu kata Extreme Park dekat dengan Sunway Medical Centre, bukan dekat Sunway Lagoon tu. ohhh, kalau dekat situ boleh jalan kakilah (bisik hati). 



tapi malang tidak berbau.. 

jalan punya jalan punya jalan, WHAT? 10km dari Sunway Lagoon? fineee! 
lutut aku dah longgar, rupanya Extreme Park tu dalam Sunway Quay South. 


kitorang memang plan nak regang-regangkan otot dulu, keluarkan peluh jantan, menikmati matahari pagi, perghhh sungguh nyaman. bila dah jumpa tempat tu, diorang sambut dengan pukulan kompang! hanggok kau, teros diorang panggil kitorang briefing tungtangtungtang before main. 


asalnya tak berapa ketar memandangkan dulu pernah main natang paintball ni. tapi tu lawan sesama kawan-kawan bolehlah meminta belas simpati supaya jangan ditembak. TAPI kali ni jangan harap, lawan kita bukanlah kawan kita. yeah! pihak lawan badan masing-masing macam kereta kebal, muka nak psycho je, macam terer. 



mula-mula ambil gambar pembakar semangat
ohh sorry semua muka lemau dek merentas desa tadi 

caption sepatutnya : Kumpulan Sopan Santun Disukai Ramai 
cer tengok masing-masing posing konon-konon baik, puih. 

one more bebeh! lagi afdhal kalau tangkap gambar 2x



kumpulan 4 dah kena panggil 

ROUND ONE

main main main , oh kita kalah ! 


salah sorang dari ahli terkena tembakan di kepala, nampak ke benjol tu? 
bahana potong rambot pesen tu



lya and wan 
classmate'ku yang dah berumahtangga, and sedang tunggu kelahiran anak sulung


ROUND TWO


kali ni dah ada strategi , and semangat mengalahkan harimau malaya


pakai vest, mask, ambil sniper
semangat Bukit Kepong, garang tak garang tak? meowww




ready nak mesin rumput? GO! kuikui


paling depan dlm gambar ni, aku curi-curi shoot pasukan lawan 
serangggggg ! tembak di sebalik tong 



aku : kanan 
gerak gerak gerak khas .. 



aku nampak botol kumpulan kitorang dah jatuh, tapi takde orang pergi ambil flag and sangkut kat basement. then terdengar suara kawan dari luar : "kama! ambil flag tu!"


aik, flag? mana? mana? kawan aku si Hafiz (baju Hijau) berjaya jatuhkan botol tapi dia lari ke belakang sebab dah nampak pasukan lawan nak tembak dia. alamatnya akulah yang kena bawak lari flag tapi bukan mudah, silap-silap aku jadi bahan aqiqah depa ni. macam mana ni? arghhh peduli. embun ohhh andai takdir memisahkan kita .. 


mara ke depan untuk ambil flag, yeah berjaya dan terus lari ke basement! Kedua-dua flag kami dah berjaya berada di basement, GAME OVER! pasukan kita menang kali ni! puas hati. 


masa buka vest, ternampak jeng jeng jeng .. 


aku dapat merasa keenakan bullet dalam mulut, dan 
serpihannya berada di atas hidung (u__u)


tu takpe lagi, rupa-rupanya masa ambil flag kat depan tadi, peluru sesat siapa entah hinggap kat tangan kanan aku, berbirat tangan den. hijau hijau.

tak nampak? kejap.


tu dia ! baik punya.. jatuh harga hantaran



"padan muka, nak tunjuk hero lagi"

HAHA

tasya, marya, zaty, bella
it's ok, janji menang. janji puas hati. 


kekuatan kumpulan kami
faruq, hafiz, daus, wan





aku suka tangkap gambar candid
dan jangan haraplah nak lawa-lawa kennn







balik, yeay ! 


apa yang aku guraukan tu? macam kelakar je ekspresi si Bella ni, kahkah ^^
Thanks for reading bye.