Wednesday, July 27, 2016

#AltheaTurns1

Assalamualaikum

Saengil Chuka Hamnida Althea! 20 Julai 2016 genap setahun Althea sebagai online beauty store yang jual K-Beauty products dengan harga yang jauh lagi murah kalau beli kat tempat lain. Dah le murah comel-comel pulak packaging masing-masing. Berpinar bijik mata akak nak shopping. Terus bookmark website diorang sebab dah jadi bff. Hehehe (Harap husband tak baca ni). Yang bestnya produk-produk tu diterbangkan terus dari Korea. Masa parcel sampai kat rumah mak aku kata "pakwe mama hantar apa kat kau tu?" (Perasan ada pakwe Korea. Hmm kesan dari mak aku mengadap drama Korea 24 jam langsung orang lain tak boleh switch channel kbye)

Birthday dia tapi kita yang dapat hadiah!



Althea's Birthday Celebration 20th - 31st July 2016












Limited Edition Birthday Box + DIY Party Kit 
For orders placed on 20/7 onwards. While stock last


Free Goodies for first 1,500 shoppers
Full size beauty products. While stocks last


Birthday Giveaway. Pick 3 Top Sellers for 100% REBATE!
Rebate will be credited into your account



#AltheaTurns1 Instagram Contest
Got your Althea party kit? Wish us a happy birthday with #altheaturns1 and stand a chance to win amazing prizes such as Macbook Air, Ipad Air 2, iPhone 6s, Galaxy S6 Edge, Canon EOS M10 Selfie Camera, Althea credits and beauty hampers from Althea! Prizes total worth KRW10,000,000 to be won. Contest starts from 20th July - 15th August 2016.


Althea beauty box aku yang pertama

Service diorang pon pantas. Tak berjambang nak tunggu dapat barang

Buat masa sekarang ini jelah yang aku beli
Siaplah duit laki aku lepas ni, dah aim barang lain pulak

Skin Food Black Sugar Mask | RM20.00
Tengok review ramai kata best Skin Food ni. Kat kedai RM40++. Kalau beli kat website ni banyak diskaun. Nanti nak review produk kat entry lain lah ye

W.Lab Pocket Shadow Palette | RM90.00
Produk pertama yang aku masukkan ke dalam 'bag'

Honey Beam Mask | RM8.00 setiap satu

Packaging dia comel. Tak sabar nak guna! 

Etude House Dr Mascara Fixer For Super Long Lash | RM20.00
Ni semua harga diskaun, korang boleh check kat website Althea 


Dan .. jangan lupa selfie untuk Instagram Contest!
Goodluck and thanks for reading. Bye. 




Wednesday, June 29, 2016

Marya Hana | Reception (Fly Me To The Moon)


Assalamualaikum


Previous entry after setahun hilang ingatan tak update blog tu mencanak-canak pulak orang keluar masuk blog ni. Ingatkan "aku kau lupa aku kau luka" ada jugak yang berminat nak baca. Terima kasih y'all! Terharu berhari-hari maka nak update lah sambungannya. 


6 bulan sebelum kahwin, aku dah print checklist (cari kat google banyak). Dah mula survey kat instagram butik baju kahwin, doorgift, pelamin, etc. Venue kena setahun awal dah booking okay, unless nak buat depan rumah. To be honest, aku memang cerewet sikit (ke banyak entah le). So masalah aku ialah baju kahwin ambil kat tempat lain, pelamin orang lain, doorgift orang lain, make up nikah orang lain, make up sanding orang lain. Senang cerita semua benda satu-satu aku cari. Untuk yang bakal berkahwin, elakkan perkara sebegini haha. Mahal wehhh! Kalau semua ada kat satu tempat, senang lump sum. 


Bila dah dekat dengan tarikh kahwin, satu-satu nak kena remind. Separuh jiwaku pergilah ibaratnya, but orang ingat aku relax je buat preparation kahwin. Hakikatnya .. 


Lupa nak tunjuk gambar berinai. Tak buat pun majlis berinai ke apa. Masa ni sedara-mara pon dah ramai kat rumah. Aku tau lepas aku pakai inai, aku nak membuta. Tu plan asalnya lah .. Realitinya tak dapat tidur malam. Kejap-kejap kang terjaga. Kuatkan aircond lah. Perlahankan lah. Semua terasa ada je tak kena. Dia punya nervous makcik tak dapek nak gambarkan sebab macam-macam kerisauan ada. Kan 1st time nak kahwin ni :P



Inai dari @normie_henna (Instagram)

Merah betul inai Kak Normie. Kita kasi 100 marks!

Hanger tempah kat @ikahwinstore (Instagram)

Corsage bunga tempah kat @paharby_saadahfauzi (Instagram). Bagi aku, selain pakai baju warna sedondon. Corsage ni membantu kita untuk cam mana satu family pengantin. Bukan apa, karang orang tercari-cari. Kena pulak tetamu kebetulan pakai baju sedondon dengan family kita. Ini boleh mendatangkan keraguan haha. Aku pernah je sedondon dengan alas meja makan beradab pengantin kbye (T__T). So sesape nak kahwin bolehlah pertimbangkan kegunaan corsage ni. 

Venue : Dewan Sri Iskandar Setiawangsa 

Bunting buat sendiri

Yang taktau fullname aku, Kamaria Hana. "Kamaria" bermaksud bulan. Aku memang suka semua tentang bulan. So aku macam feeling sangat nak bersanding atas bulan. Asalnya husband tak sokong pon idea ni. Dia macam tak dapat bayangkan bersanding atas bulan. Biasa kennn pelamin bunga-bunga, kerawang-kerawang. Atas ehsan google jumpa gambar untuk dijadikan inspirasi. Diam-diam aku tanya kat orang pelamin boleh ke dia nak tunaikan? Macam rumit je kau ni Maghia. Entah apa aku jampi-jampi before discuss and dia pon sanggup nak custom bulan tersebut. Parents pon taktau pasal pelamin bulan ni. Yang diorang tau. Ada pelamin. 

Orang pelamin send beberapa hari sebelum majlis.
Masa ni dah confident bulan memang jadi! Takut lah bulan jadi lonjong ke hehe

So ni lah pelamin aku. Pelamin siap pagi-pagi buta dikala aku diulit mimpi. Hari kejadian puas hati dapat tengok, itupon dari jauh. Berserah jelah masa tu. Hilang dah tok nenek perangai cerewet aku. 


I like !

Kek kahwin dari @mnm.cupcake (Instagram). Tempah kat orang yang sama dengan kek tunang dulu. Request nak kek kahwin ikut warna baju. Gold & Navy Blue. 


Meja makan beradab still dengan tema yang sama 
Mesti bertemakan black & gold 



Doorgift untuk family pengantin lelaki

Popcorn dari @persada_popcorn (Instagram). Sedap gila! Kawan-kawan ramai whatsapp bagi respon positif. Diorang kata macam popcorn kat wayang. Untuk budak-budak aku beli marshmellow panjang-panjang.






MUA @makeupbyqasehanna (Instagram)

Actually dah kenal Kak Anna dari buat program kat TV AlHijrah lagi. Dia punya make up memang A. Before tunang memang terfikir nak ambil dia untuk make up sanding. Awal berbulan-bulan dah booking dia. Memang laku keras dia kat instagram. Moga murah rezeki Kak Anna. Lawak toksah cerita .. Waghih ni.. Orang nismilan. 

Layannn mak andam. Side kiri side kanan. Senyum nampak gigi. Sorok gigi.

And.. bersama pengapit-pengapit kesayanganku
Zaza & Faruq


Saje tempah veil panjang-panjang nak sapu dewan

Tudung tu sebenarnya bawal. Tapi aku belit-belit jadikan shawl.
Merata cari shawl warna gold tak jumpa. Ke aku sorang je tak jumpa?

Sedia untuk berarak

Kalau tengok video, masa ni aku melambai-lambai. Member kata macam Miss Universe. Jadi ahhh, nama pon ratu sehari kan. Hari-hari lain takdo do ratu. Batu.

Sumpah nak ambik diorang lagi after this. Bukan aku kahwin lagi, adik-adik lah :P Best sangat Kompang Irama Permai (Ijam 0173294119). 1st time dengar kompang diorang masa bestfriend kahwin last year, terus jatuh cinta. Sampai sekarang meremang kalau play balik video kahwin. 

Pengantin dah selamat sampai ke bulan


Handbouquet pon buat sendiri. Beli fresh flower kat Pasar Seni







CEO baru TV AlHijrah dan isteri , kawan mama



Pengantin lelaki busy bubuh nasi. Pengantin perempuan tengah perhati tetamu.
Ada member yang lambai dari jauh. Tak sempat bergambar.

My fav pic <3

Aku bukan jenis pilih bulu. Kang ada 2-3 kerat gambar je dalam blog takut orang terasa hati. So boleh kata semua tetamu yang naik pelamin untuk bergambar ada kat sini. Mana yang takda tu pengantin simpan sendiri untuk belek-belek kat rumah. Special case kot .. Terima kasih koranggg yang datang! Hari bersanding mulut dah macam radio rosak. Dok ulang-ulang terima kasih datang dan senyuman tak lekang dibibir. Bakal pengantin semua bersedia! Haha. 






My family <3





Family mertua <3


Family belah ayah <3


Bak kata En. Zaki ni 1st wedding yang dia attend
antara semua ex-student dia. Terima kasih lecturer subjek MCP & Dokumentari UiTM

Kawan-kawan baik husband dari Rembau

Tq besties 

Kawan husband dari Rembau (Bogey & isteri)

Kawan UiTM husband 
Thanks Dedeq, Ali, Mamat & isteri, Azie & Nia

Kawan-kawan sekolah 



Nyet-nyet sekalian 


Tq datang Balqis

Tq datang budak duduk sebelah dalam kelas
blogger kita Elia & ehem ehem 

Geng kerja Isetan KLCC lepas spm dulu 

Yana & family

Satu-satunya ex classmate masa sekolah teknik yang datang
Edan & kawannya

Haslina & Shida

Atiqah & family

Zahid & family rakan bergaduh masa jadi pengawas pusat sumber dulu

Aimi Diyana 

Kawan-kawan Fakulti Filem Teater dan Animasi
2007 - 2013 

Besties

Thanks datang koranggg
(Aad & Kak Amoi. Am datang dari Miri & ehem ehem)

Kamil & Dell UiTM classmate

Ex housemate UiTM, Atie & tunang

member fakulti

TQ datang baba ummi & family 

UiTM classmate 
(linda, pedot, shafeqa)

Suka family ni! Thanks datang Abang Adam, Kak Riny & family

Ex housemate UiTM (Miera & Ain)
Tq jugak untuk hadiah! I like ~

Abang Abu , Adek & family 

Fisha, Pina, Ika, Nina, Farah

Shira & Awa tq datang 

Bestnya korang datanggg dah macam reunion

Ijat & Fiza
Lepas ni koranggg

TV Alhijrah 

Candid ni win! Campak anak masing-masing

Geng makan besar lepas dapat gaji 
(Afif, Iqbal, Mila, Quya, Jem, Kak Putri, Fain, Fiela, Qeeya, Fatin & Fatin lagi)

Terima kasih datang kawan TV AlHijrah
Abg Hassan & isteri. Moon & suami 

Aini & suami geng makan lunch sama TV AlHijrah


Tq datang Anwar Afiq host Jejak Rasul Assalam 
Dulu kenal masa buat program kat TV AlHijrah. Kembar kan dengan husband aku? 

Kembar lain parents
Fara & husband

Slam Dunk Malaysia :P
Syafiq & Yang

Pengantin pon layankan jelah cara peace si Leman & Faruq ni


Kenal dari zaman myspace lagi
Nana & family

Blogger Anis Athia


Blogger Saiful Zamir


Blogger Syafiqah & Suzai

Jiran lama childhood friend

Kawan-kawan adik
Ezzah, Meilisa & Afifah

Affan & bakal ehem

Kawan-kawan bella lim

K habis. Lenguh menaip haha. Photographer kata pecah rekod sepanjang dia ambil gambar wedding. Ini lah wedding yang paling banyak group photo. Emcee dah berapa kali panggil pengantin turun untuk bersalam dengan tetamu. Tapi queue untuk tangkap gambar dengan pengantin terlampau panjang. And tak putus-putus sampai pukul 5pm. Tulang belakang pengantin dah nak bengkok. Tapi kutahankan jua demi sehari yang indah ini hahaha. 

Photobooth dari @picksha (Instagram). Photobooth ni harga berpatutan. Dua kali aku guna termasuk belah bertandang. Highly recommended. Kalau nak booking bagitau dari blog Marya Hana tauuu! Mana tau dapat diskaun :P


Photobooth pon tunggu pengantin turun dari pelamin. Terima kasih @picksha

Sebenarnya rasa lega sangat sediakan photobooth. Bila tengok balik copy gambar dari @Picksha, ramai rupanya kawan-kawan yang datang. Tapi tak berkesempatan naik tangkap gambar kat pelamin. Diorang kata pengantin busy nau kat bulan. Gambar pon cantik-cantik. Pueh hati den .. 


























Terlampau banyak gambar sebenarnya. Sampai esok pagi pon tak habis nak upload.
Apa-apa pon terima kasih datang .. 

Guestbook sampai tak cukup page dah nak tulis
Kulit buku pon diorang sental tampal and tulis ucapan

And tengoklah gambar-gambar outdoor photoshoot yang kurang menggelikan ketiak korang. Yang lain dah simpan hehe. Weh mengah aku type entry ni. Tak kira nak post jugak. Kalau tak alamatnya tahun depan baru update.







Yang belum tengok video kahwin, boleh tengok kat sini.


Official Photographer : Lokman Aziz
Official Videographer : Rahim Ewalk Studio

Thanks for reading, bye! Assalamualaikum ..