ARIGATO GOZAIMASU.

Thursday, December 18, 2014

Hotlink | OHHSOME Fest 2014


Assalamualaikum


"Nowadays, social media is the easiest place to go to find something". -David Nail

Apa itu sosial media? Ia adalah salah satu cara/medium untuk berhubung dan berkomunikasi dari jarak jauh. Contohnya Facebook, Youtube, Instagram, Twitter dan lain-lain. Sebenarnya, banyak manfaat yang korang boleh dapat melalui sosial media. Misalnya dalam bidang pendidikan, media sosial sangat efektif bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran. Click click click! Banyak maklumat yang kita dapat. Apa-apa pun terpulang kepada setiap individu lah kan .. Samada gunakan ke arah kebaikan ataupun telah menyalahgunakan. 


AHAD-14 Disember 2014 | Baru-baru ni, HOTLINK dengan kerjasama Paranormal Solutions Sdn Bhd menganjurkan #OHHSOME Fest di Avenue K Mall.  OHHSOME Fest berlangsung selama 2 hari sebenarnya. Hari Sabtu (13 Disember) dan hari ahad (14 Disember). Kak Maghia pergi hari Ahad sebab rasa lebih santai .. Boleh relax.. Dapat tenangkan fikiran kat sana sebab apa??? Banyak sangat aktiviti menarik yang kita boleh join. Semuanya freeeeeee! Oh ya, OHHSOME singkatan dari perkataan "OHH SOCIAL MEDIA". 

Avenue K Mall, rooftop
berlatar belakangkan KLCC

OHHSOME Fest membariskan para Youtubers terkenal antarabangsa dan tempatan. No wonder lah ramai gila orang join festival ni. Memang chill habis. Yang paling teruja bila kita dapat tengok depan mata youtubers kegemaran kita. Siapa? Wong Fu Productions, David Choi, Altimet, Elizabeth Tan, dan ramai ...... lagi! Ini adalah festival media sosial yang terbesar di Malaysia. Terima kasih HOTLINK!


Hari Sabtu (13 Disember 2014)
Hari Ahad (14 Disember 2014)


Selain berhibur dengan youtubers kesayangan masing-masing, OHHSOME Fest memberi peluang juga kepada usahawan tempatan untuk membuka bazaar. Buku, pakaian, aksesori dan macam-macam lagi. Apa yang menariknya, OHHSOME Fest terbuka kepada semua peringkat umur. So, boleh bawa family!
Selain membeli, ada jugak bazaar yang anjurkan contest. Antaranya, DURIANA.

Diorang pon sangat friendly <3
1.Tangkap gambar guna prop yang disediakan 2.Upload dalam Instagram 3.Hashtag #Duriana
and pemenang akan dapat sebuah FUJIFILM Instax Polaroid Camera

Nak tengok gambar sepanjang event? boleh cari hashtag #LIVELIFELOUD

Tak pernah lagi attend festival yang ada indoor dan outdoor activities sekaligus. Ini memang OHHSOME! *clap clap* Dan semua aktiviti adalah secara percuma! Yippeee! Jomlah bawa korang tengok-tengok aktiviti sekitar hari Ahad (14 Disember 2014). Actually Kak Maghia datang sorang-sorang festival ni. But tak rasa langsung kesorangan sebab kita jumpa ramai kenalan baru. Masing-masing sporting & friendly!

Kawaii *mata berair*
Seorang yang suka kepada benda-benda comel, orang comel. So, permainan comel wajib join! Masing-masing dah bertukar jadi Super Mario, dinasour dan cendawan *flashback zaman kaki game*


Dah selesai misi tangkap gambar tadi, kita boleh tuntut gambar for free. Upload dalam Instagram dengan hashtag #LIVELIFELOUD terus dapat satu kunci. Kunci tu boleh buat kita menang Iphone 6. Tapi aku tak menang *kesat air mata bertakung*

Dengan harapan yang satu, IPHONE 6!

Sementara aktiviti kat luar sedang berjalan, kat dalam boleh dengar talk dari Mr. Andrew Chow. Banyak tips tentang sosial media yang beliau kongsikan. Dengan gaya penyampaian yang menarik.

Hi Miss Yee Hui. Designer dari @SketchPostStudio

Kagum! 

Lebih berminat nak baca..


'Less sugar & Bicarbonate beverage" - HELLO SODA

Perisa mango paling banyak permintaan sebab limited katanya

Ice cream for free! Yes  for FREE! Thanks HOTLINK!
Nak pergi makan ice cream sebab comel sangat tempat ni hehe

Aktiviti MIMIC-A-MEME
setiap aktiviti yang kita join, akan dapat 1 kunci

Tengok brader ni sporting je. LOL



Tahniah kepada semua yang telah menjayakan

Persembahan dari Youtubers akan bermula sebentar lagi


Hi Denise. Your hair colour is my fav colour! Kbye <3

REVERSE BUNGEE!
Disebabkan aku gayat, idoklah main. Just tengok dari tepi.

Ciri-ciri keselamatan amat diutamakan

Sambil jerit OHHSOME! 

*gigil*

Siapa peminat Box for Letters? Taraaaa. 

Rupanya ramai youtubers yang berbakat. See, macam mana sosial media memainkan peranannya. Dengan cara upload video dalam Youtube, ia boleh dijadikan 'medium' untuk menunjukkan bakat.

Eleena Harris yang superduper cute


dan ramai lagi ..

 
Akhir sekali, marilah sama-sama manfaatkan media sosial ke arah kebaikan.
Terima kasih Nuffnang & Hotlink untuk peluang ini. Thanks for reading :)


"We don't have a choice on whether we DO social media,
the question is how well we DO it".
(Erik Qualman)


Website OHHSOME Fest : http://ohhsome.my/
Instagram : @OHHSOMEMY




Saturday, May 24, 2014

Trip To Langkawi April 2014.


Assalamualaikum 

Sebenarnya best tau jadi blogger! Orang lain balik travel bawa gambar, bawa cerita. Cerita guna mulut dengan cerita guna penulisan alangkah berbezanya. Bayangkanlah berapa kali kau nak repeat cerita yang sama kepada orang yang berbeza? Last-last penat bercerita orang tanya "Maghia .. Maghia.. best tak trip haritu?". Mmm best. Apa yang best? Best lah. Hahahaha. Berbuih mulut mak nak cerita dek non. Best.


Next year ada pulak kawan korang nak pergi Langkawi, tanya kat mana nak makan tempat best? Korang dengan terpintal-pintal tudung Faridah jawab "alaaa dari airport tu kau pergi kiri, pastu kanan, kiri kanan. Jumpalah kedai tu". Hmmppp. Kalau ada blog, semua dah ada. Tak dinafikan before pergi Langkawi, aku dah buat research dulu kat mana tempat best. Terima kasih blogger! *tabik spring*.


Untuk entry TRIP TO LANGKAWI, kalau orang lain mau ada entry Part 1, Part 2, Part 3, part part siku lipat. Disebabkan aku update blog pon sebulan sekali. Baik kasi langsam .. Curi masa nak update jugak. Dengan gambar yang berguni-guni. Berhari-hari nak update, if nampak penulisan macam tak sekata. Jap happy jap serius, fahamilah ianya ditaip pada hari yang berbeza.



Kitorang pergi 25 April - 27 April 2014. Aku cuma bawak satu bagpack and sling bag. Banyak kali jugaklah aku lompat-lompatkan bag tu. Tak muat barang. Semua nak dibawaknya. Pergi 3 hari mengalahkan 3 minggu. Ya Allah inilah masalah wanita, kahkah. Dan ...... jangan lupa monopod. Di zaman yang moden ni, pergi travel tolonglah bawak monopod sebab takda siapa kose nak tangkapkan gambar kau memanjang. Bismillah .. lepas ni harap-harap ada rezeki beli GoPro Hero 3. Amin! *campak monopod*




Khamis malam kitorang tidur rumah member kat Seremban. Esoknya Jumaat pagi buta ayah dia hantar pergi airport. Flight pukul 10, pukul 8 kitorang dah mencari breakfast kat sana.



Sebenarnya plan nak pergi Langkawi ni serius dah lapok. Dari hujung tahun lepas. Booking ticket awal tahun ni. Tuptup masa berlalu dengan cepat. Macam baru je lagi cerita-cerita pasal nak pergi Langkawi. Kecik-kecik dulu kalau tengok gambar, dah sampai dah Langkawi. Ni pergi masa dah anak dara pulak wokakaka. After this masing-masing dah nak berlaki .. Taktaulah bila lagi berpeluang travel dengan bff gua ni. Entah-entah kawan pon dah tak laku, semua nak pre-honeymoon lah, 2nd honeymoon lah dengan hubby masing-masing. Kennn.

Masing-masing bertenaga dan bersemangat 
ni kiranya hari-hari terakhir Air Asia masih di LCCT
mood seindah suria *wink wink* 
Subhanallah .. 
Dah nak sampai Langkawi, mendung lain machiam dan hujan .. Kat sana kitorang sewa kereta saga, just nice untuk anak-anak dara berlima. Setel je, terus cari makan. 
Kitorang makan betul-betul gerai berhadapan Haji Ismail Group, Langkawi. Sebab lepas tu nak ke situ shopping coklat.
Saje buat-buat lupa nak kenalkan. Konon-konon persahabatan umpama Hang Tuah dan lima bersaudara. kahkah. Bermula dari kiri Kak Maghia, Ain, Mira, Tasha dan Asilah.
rojak dia sedap bila tengah lapar , eh memang sedap 
Haji Ismail Group, Langkawi

Tips hari pertama di Langkawi, nak shopping coklat boleh. Sikit-sikitlah dulu. Bila nak balik, banyak lagi duit lebih, kita pulun beli coklat lagi. So selamat duit untuk aktiviti-aktiviti lain kat sana. 
Rambang mata dibuatnya !
Dalam hati "beli sikit dulu .. sikit .. sikit .."
Yang kiri aku punya, yang kanan tu langsung tak mengikut teori BELI SIKIT DULU
Penat jugak berpusing-pusing dalam kereta cari tempat, nasib baik ada waze. Then masing-masing surender jomlah balik hotel. Kitorang duduk De Baron Resort, Kuah

sumber : www.agoda.com

Dah puas bergolek-golek dalam bilik hilangkan penat, konon-konon nak keluar ambil angin petang sekitar resort tu. Nice view .. 


sumber : www.agoda.com

Sebelum pergi Langkawi, kitorang asyik tenung gambar ni. Nampak syok gila dengan gelongsor tinggi and panjang tu. Makin terkinja-kinja nak mandi swimming pool petang tu. Jom tengok gelongsor idaman kalbu tersebut. 
Taraaaaaaa !! Kbye rendah je gelongsor ni woi. Kitorang gelak macam nak pecah perut, rupanya gelongsor tu untuk budak-budak. Tapi apakan daya, kitorang try jugak .. Akibatnya, tak cukup ringan and tak menggelongsor pon. Kitorang turun seret guna kaki sendiri (T_____T) 
merajuk tu yang mandi swimming pool belakang 
Aku kan tak pandai berenang, Mira nak ajarlah kononnya tu. Ada ke ayat dia "kau yakin je mesti boleh punya. kalau nak diikutkan kau masuk gadis konfiden, kau boleh bawak kereta". Ni apa kaitan ni? Aku memang takut air dan ketinggian (gayat senang cerita). 
Selamat tinggal gelongsor De Baron Resort, hahaha (>_<)

Malam sikit kitorang berjalan kat Area Pantai Chenang, situ malam memang paling meriah. Dah sampai Langkawi takmolah mencekik KFC kat Pekan Kuah tu, nak lah fefeeling makan seafood ke. At last, kitorang masoklah satu restoran. Namanya RASA EKSOTIKA
Sedap memang sedap .. but a little bit expensive. Memang dah di warning pon pasal harga makanan kat Langkawi agak mahal. Tapi ini memang mahal. Kot .. Rasa serius sedap. 
And .. Bawal Bakar ! 

Sebelum aku menaip pasal ni, whatsapp kawan-kawan tanya "ikan apa eh kita makan haritu?". Macam-macam nama ikan keluar. Ada sorang kawan ni mental (hua hua), dia kata "sepat". K fine .. Makan ikan bakar sedap kalau ada sambal kicap ke, air asam ke. Kawan aku tanya ada tak air asam? Budak tu kata "saya baru balik bercuti, tak sempat nak buat air asam". LOL. 


Dah kenyang kitorang sambung jalan-jalan kat area Pantai Chenang. Berderet-deret kedai and memandangkan esok kitorang ada aktiviti Island Hopping (dah siap booking lepas ambil kereta sewa). So kitorang shopping baju yang ada cop "I love Langkawi" ke, something like that. Supaya nampak sikit semangat cintakan negara. Pulau Langkawi antara tempat peranginan utama di Malaysia, janganlah kita sia-siakan. Gitewww! I love Malaysia ~ 


Malam tu jangan lupa beli jajan untuk pergi Island Hopping pukul 8 pagi esok. Kitorang agak beruntung sebab pelantar jeti Kuah sebelah je dengan De Baron Resort. Jalan pon lenggang-lenggang kangkung..

Untuk tiga destinasi sorang RM35

Pantai Beras Basah
Habitat Helang
Tasik Dayang Bunting

Let's go !


Pulau Beras Basah

Yang follow instagram (@maryahana), dapatlah tengok video merapu-meraban kat sana
Cantik tempat ni, tapi baik-baik.. situ banyak kawan korang..

MONYET

Kawan-kawan harap je bawak camera canggih-canggih. Aliknya, semua gambar ehsan dari handphone aku. Sebab kebanyakannya guna monopod. Mula-mula plan nak bawak DSLR tapi leceh nak bergerak ke sana sini. Gambar untuk seluruh entry ni guna Samsung Galaxy Note 3 aku *terima kasih Nuffnang* tetiba. 
sejam jugaklah boat berhenti kat sini, so nak mandi terik-terik ni pon boleh
Masa nak balik tu memang terkezut asbestos betol benda alah ni! Korang nampak tak apa yang aku nampak? Seolah-olah monyet yang tengah pandang ke arah kita. Bila pergi dekat rupanya batang pokok yang dibalutkan kain. Errrr seram mak. Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri ....... haha.
sempat jugak kitorang main baling-baling roti
(video dalam instagram) 

Destinasi seterusnya pergi tengok helang
panas terik bukan main lagi

dan ke destinasi seterusnya .. semua sekali ada 3 destinasi ye anak-anak.

Kitorang pelik awat dia boat berhenti tengah-tengah laut ni? Rupanya dia nak tunjuk .. 

 seolah-olah orang mengandung yang tengah baring
Pulau Dayang Bunting antara pulau kedua terbesar kat Langkawi
Tasik Dayang Bunting 

Tasik Dayang Bunting lebih kurang 20km dari Pekan Kuah. Ada banyak versi pasal tempat ni. Antaranya .. Al-kisah tasik air tawar ni dulu kolam mandi kegemaran puteri kayangan bernama Mambang Sari. Ada pulak sorang putera nama Mat Teja jatuh cinta dengan Mambang Sari. Mereka dikurniakan anak .. Tapi anak tu meninggal dunia selepas 7 hari kelahiran. Penyakit misteri kekdahnya. Mambang Sari sedih sangat, diletakkannya anak tadi tu ke dalam Tasik Dayang Bunting ni sebelum balik ke kayangan. Langkawi memang sarat dengan misteri, mitos dan lagenda. Ada juga kepercayaan kalau minum atau mandi air kat tasik dayang bunting, orang yang tak dapat mengandung boleh melahirkan anak .. Tu kepercayaan sesetengah orang.
Abang boat tu kata "air kat situ dalam". K terus aku tangkap gambar jelah. Tengok mat salleh kemain mandi lagi. Tu lah bahana tak reti swimming. 
Yang bawak segala cikedis-cikedis tu hati-hati masa nak turun. Kawan korang tunggu je tepi-tepi untuk menyamun cikedis. Haippp! Kawan aku kena raba dengan monyet terus trauma :D
Korang boleh main-main dengan ikan keli dalam kolam
kitorang tak main pon dengan ikan keli, main tangkap-tangkap gambar haha

celup-celup kaki je yang akak mampu dek
Sejam lebih rasanya boat berhenti kat sini
bila nak balik, mendaki tu yang den mongah .. fuh .. 
Sebelum pergi Island Hopping ada orang tangkap gambar, balik dah siap
RM10 murah mana tak beli, buat kenangan
Dataran Lang, mercu tanda Langkawi. 
sebelah je dengan pelantar jeti Kuah, dekat sangat dengan hotel kitorang
Buatlah satu gambar nak letak atas kepala katil, wakaka

Destinasi seterusnya ke Daman Suri. Untuk pengetahuan, Daman Suri tutup hari Jumaat.
Ramai orang ! Inilah tempat kegemaran makcik-makcik shopping. Tempat letak kuih raya macam-macam design ada, cantik dan murah. Rasa nak pergi lagi kat sini .. (lepas kahwin, yaikssss) :P 
Kawan-kawan beli segala pinggan mangkuk periuk belanga yang mak diorang kirim. Aku datang nak beli bag buat letak coklat je untuk balik nanti. Bagpack dah tak muat. Bag hitam tu baru RM13. Murah gilos! Yang biru tu saje gatal-gatal beli sebab berkenan. Yang ni RM 25 ke RM28 dah tak ingat. 

Atas jasa para blogger, search lah makanan apa yang popular kat Pantai Chenang untuk isi perut yang semakin rancak memainkan lagu Cinta Makrifat (Awie & Erra). Orang kata wajib try Artisan's Pizza.. Nampak cheese leleh mana boleh tahan! So .. kitorang teros round-round kat sana carik pizza.
Dah jumpaaaa! Artisan's Pizza, Pantai Chenang Langkawi
Yang bestnya bila dah parking semua .. Baru perasan yang Artisan's Pizza ni betul-betul depan Restoran Rasa Eksotika yang kitorang makan semalam. Apakah takdir ini?
Untuk korang yang malas nak bangun dari katil hotel yang empuk, boleh delivery! Artisan's Pizza ada 3 tempat iaitu Pantai Chenang, Kuah dan Pantai Kok. Call 04-955 1232. Boleh pilih menu kat website Artisan's Pizza. Macam kitorang yang ada semangat melancong ni .. Nak lah datang sendiri makan kat situ.. Kennn.. 
reasonable price
Terliur (T________T) 

Aku cadangkan try seafood pizza, mashita ! (*__*)
Lepas makan kitorang still jalan-jalan kat Pantai Chenang beli souvenir untuk family. Semua aku beli baju I love Langkawi. Mak aku special sikit, baju kelawar langkawi. Dia punyalah suka corak tu, lepas cuci dia pakai balik. Lepas cuci pakai balik. Kain sejuk .. 


Esoknya .. last day at Langkawi. 

Sempat singgah Makam Mahsuri tapi tak masuk pon
Kitorang kejar masa nak naik Sky Cab
Jalan nak pergi ke Makam Mahsuri korang akan terjumpa Kedai Rojam yang pemes emes dengan Minyak Gamat. Bukan minyak gamat je, ada jual lipstic, sabun. Ni nak agih-agih kat sedara-mara, untuk mak ayah si dia pon dah bagi. 
Akhir sekali .. Nak naik cable car .. uuu akak gerun .. 
kudaku lari gagah berani
Oriental Village, Langkawi 

Tak reti jalan, asyik berhenti kereta tanya orang. 
Terima kasih orang-orang Langkawi .. 
Syukur sangat dia tutup kahkahkah
harga untuk sky cab
Adult : RM 15  Child : RM10 (harga 1 Malaysia tunjuk IC sekali)
OOTD sangat untuk last day kat Langkawi
padahal lutut ketaq nak naik cable car huwaaa

Boleh sewa teropong, tapi aku tak bercadang nak teropong mana-mana

sebab .. 
Dalam cable car aku tak duduk atas kerusi, atas lantai je sebab takut pandang depan
Demi tak menghabiskan RM15 dengan sia-sia, aku bangun sekali untuk tangkap gambar pemandangan dari cable car. Lepas tu duduk atas lantai balik sebab dah pucat lesi. Takda darah dah. By the way, cable car kat Langkawi better than Genting Highland yang bergegar-gegar tak tentu arah tu. Hahaha. 
Bila keluarkan monopod, mat salleh macam kagum je. Masa kat LCCT siap ada orang tanya nak beli kat mana. Dia taktau kat Malaysia ni semakin berleluasa penggunaan monopod yang tak berpatutan. Contohnya bermonopod dalam masjid, hmm. Ada gak yang nak kena hempuk. Nak guna silakan, tapi tengok pada tempatnya. Ye dak? 
Beli buat kenangan lagi RM35
Siapa mengidam sengkuang, boleh beli kat luar Oriental Village

Pergi main cable car tak makan, rasa lemah longlai takda tulang dah nak jalan. So .. check lagi kat mana tempat makan popular lagi kat Langkawi, sebelum balik KL. Orang kata wajib makan Laksa Power. Dekat dengan airport. Sampai-sampai je hujan .. Punya nak merasa beli lah makan dalam kereta. 
Laksa Power
La ni kurang power lah laksa ni. Maybe dulu-dulu memang sedap, sebab ramai sangat yang recommend suruh try Laksa Power ni.


Sampai airport terjumpa Kak Dilla, rakan kerja kat RTM masa praktikal dulu. 
Dia buat research kat sini .. 
Semua bag yang nak masok kargo .. 
Ada kawan otak 3 suku, habis dia contengnya .. 
Tapi bila sampai LCCT, ada tambahan lain. Aku rasa orang yang ngangkot bag ni takda kerja. Dia rasa lawak sangat main tambah-tambah perkataan atas bag tu. 
Selamat tinggal Langkawi .. 
Balik KL semua dah lemau, hari Isnin nak kerja .. 
Dah macam entry pengembaraan Upin Ipin dan kawan-kawan 


Nak share sikit .. 
Sepanjang kat Langkawi aku guna Mary Kay CC cream Sunscreen SPF 15. Cream ni lain dari cream Mary Kay yang lain. Ia lebih kepada 'Pembetulan Tona Kulit'.. Cream ni pun bagus untuk memelihara kecantikan kulit bagi keesokan harinya. Yelah Kak Maghia kan nak pergi berjalan-jalan. Haruslah pakai cream yang boleh memelihara kecantikan kulit. Muehehehe. Cantik ke nok .. Yang paling paling paling penting, bila pakai cream ni tak rasa macam pinggan melekat kat muka. Tekstur yang sangat ringan .. Buat muka kita nampak fresh .. Cream ni dah mula dijual since 1 April 2014. Korang boleh beli dengan harga RM75 melalui perunding kecantikan bebas Mary Kay yang berdaftar. Korang boleh contact perunding kecantikan di laman web www.marykay.com.my.
senang nak guna, picit je 
If korang rasa berminat dengan Mary Kay CC cream Sunscreen SPF 15, terus je ke laman web diorang untuk sebarang pertanyaan atau pembelian. 
And .. Kak Maghia ada Mary Kay Perfume nak kongsi dengan pembaca blog Marya Hana. Suka tak? Suka tak? Sila bodek kaw-kaw untuk dapat markah penuh ek. Hahahaha.
Just bagitau je .. Kenapa korang nak perfume dari Mary Kay? Simple! 

Nanti akan ku pilih yang menambat di kalbu. Kehkehkeh. Sekian entry panjang berjela dari Kak Maghia .. Yang datang nak baca entry Kak Maghia, thanks a lot. Lepas comment, bagi je ayat apa-apa yang menarik untuk menang perfume. Sambil menyelam minum air orang kata. Thanks for reading, bye! (: