Monday, February 17, 2014

Pengapit Buat Pertama Kali.



Friendship isn't about whom you have known the longest. 
It's about who came, and never left your side. 



Masa study kat UiTM .. Sebelum, semasa dan selepas buat assignment kitorang selalu ada topic selingan supaya masing-masing tak mengantuk. Antaranya borak pasal kahwin. Perempuan kalau datang miang dia memang ghope ini miahahaha. Masing-masing berangan nak pakai baju warna apa, konsep pelamin, bla bla bla. Kalau masa borak digantikan dengan buat thesis, tak payah tunda-tunda tarikh jumpa supervisor dek tak siap thesis lagi. Nasib baik thesis dapat A, takyah hukum diri kerana mengheret sahabat handai di dalam topic perbincangan yang sia-sia. 


Tiba-tiba, Kak Yana kata dia akan bertunang pada sekian sekian tarikh. Dari topic masing-masing berangan nak kahwin bertukar kepada perbincangan persiapan Kak Yana bertunang. Fast forward sikit, sampailah hari nikah Kak Yana. 

Sementara Kak Yana tengah make up, dayang-dayang tenyeh inai sorang sikit
untuk pastikan terkena percikan aura pengantin 
malam nikah bridesmaid pakai purple
Keajaiban! Kak Yana nampak sgt cantik..!
kalau jarang ber'make up, lain macam seri pengantin
orang lain nikah, orang lain yang berdebar
lap air mata pengantin selepas diijabkabulkan, alololo
Kak yana dah jadi roomate/housemate selama 4 tahun 
dari zaman diploma lagi
Setiap percintaan ada sejarah masing-masing. Aku yang jadi orang tengah (kepochi)
Tapi kisahnya, biarlah rahsia.. 
Alhamdulillah .. 
Antara kawan-kawan rapat Kak Yana
Lepas nikah, beralih ke majlis persandingan. 
Aku dipertanggungjawabkan untuk uruskan guestbook corner
guestbook in the making
Dia pengapit, dia tukang set up guestbook corner
GK = Gila Kuasa
simple ! utk tema garden wedding 
Pasangan pengantin ni kaki anime, so aku gunakan bunga sakura 


Tema untuk bridesmaid : Pink + Peach
s.a.h.a.b.a.t.k.u
pasangan pengapit sedondong kedondong *tekup muka kat bantal*

En. Wiramanja ni lecturer kat UiTM. Dah habis belajar baru dapat tahu satu rahsia yang sebenarnya En. Wira ni pakngah Kak Yana. Dia tak pernah sebut langsung, pandai simpan rahsia. Kalau dia bocor rahsia awal, boleh mintak A kat En. Wira wakakkaka. 


gambar dari photographer 
Taktau kenapa masa ni aku jalan senget, macam ketam. Kepala lutut menggigil-gigil. Macam mana kau nak kahwin nanti Maghia? 
makan beradab
Pengantin makan cover-cover, pengapit melantak kaw-kaw

Puas pujuk jadi pengapit. Dah merajuk, buat ayat touching bagai. 
Kiranya berjayalah ni? Hahahaha. 
Dia tak konpiden jadi pengapit, tapi tok guru Maghia Hana dah bagi beberapa ilmu walaupun diri sendiri pon first time jadi pengapit. Before this ada jugaklah jadi pengapit bidan terjun. Tetiba kawan pengantin tak sampai-sampai, mak aku bagi arahan je. Tak boleh membantah sebab majlis belah keluarga kita. Nanti buat malu je kalau nampak kelam kabut pengapit belah perempuan takda. 
Ketika aku menaip entry ni, Kak Yana dah disahkan mengandung. Kira nasib baik aku tak update bila Kak Yana disahkan bersalin *muahahahahahaha*
Alumni UiTM Di Hatiku 
Payah nak ajar pengantin lelaki buat gaya bebas 
Jangan tanya "pengapit bila lagi?". 
bestprenggggggg !
Walau selalu gadoh gedebak gedebuk tumbok cubit bagai, tapi kita sayang satu sama lain. We've been together, through thick and thin. 
Dah tak boleh wish Selamat Pengantin Baru.. Semoga bahagia hingga ke Jannah sahabatku Arham & Liyana!! Amin ..............

Ketika masih bujang. Lepas ni giliran siapa? Lari ................!
Thanks for reading :)


10 comments :

Shazwani Ramly said...

pengantin dia lawak gilaaa. tema pun cantik je. pengapit dia memang dah cantik dah :) hehe lepas ni turn akak pulak yee.

Anonymous said...

nampak pengapit lagi miang dr pengantin.mohon di percepatkan majlis.. (M)

Mira Adzlia said...

hih..xlme lg gliran maghia letewww

Marliyana Mk said...

yana dah 3x merasa jadi pengapit..rasa jadi pengantin je belum.. heheh

btw..lawaaaa sgt wedding ni. lepastu..muka akak n bf same laa
woot.wott..sweetttttt :)

shinkumifatin said...

in the end..tulisan ko tak pernah mengecewakan..touching habis niee...

shinkumifatin said...

Lu wat wa touching arrr..as usual...blog ko mmg x pernah menghampakan ya....trutama bab perkahwinan kak yana dlm blog ko..nanti anak2 dia da besar boleh tgk mama yaya simpan memori ibu dia..hahahaha

Atiqah Wadiah said...

Nk tanya jgk..pengapit bilo laeiiii..hihi

Eimma Esmail said...

psangan pengapit sama cantik sama padan.. hhehe

Nur Hidayah Isa said...

haritu pon i first time jadik pengapit. cuak ok haha. org kata jgn jadik pengapit lebih 3x. tah ye tah tidak. hahaha. btw muka u ada iras hanis zalikha la. ada org pernah ckp tak?

salam kenal dari vibrance event :)

zuhaida said...

lepasni kak maghia la pulak hehehe. btw, hai kak. lama tak datang sini :D