Monday, April 15, 2013

ESSENSERI.


Assalamualaikum

Taraaa entry untuk awak-awak yang nak kelihatan cantik! "Bila dalaman bersih, ia akan terpancar di wajah". Boleh ke nak cantik tapi malas cuci muka sebelum tidur? Macam mengata diri sendiri. Atau jenis yang main hentam kromoh pakai produk kecantikan sembarangan? It's a big NO-NO. How to protect and get more beautiful skin in your 20s, 30s, 40s,  50s, 60s, 70s, 80s? Penat.

Pernah tengok satu episod dari rancangan Wanita Hari Ini (WHI) yang serius membincangkan tentang betapa pentingnya memilih produk kecantikan. Memang boleh nak putih cepat nak cantik cepat. Tapi kesannya boleh buatkan u'olls menangis air mata darah sebab kesannya tak seperti yang diharapkan. Tuptup terjadinya "keradangan kulit". Ia telah menginsafkan orang seperti aku (>____<). Janji tak buat lagi lepas ni mmmmmmm. 



Kulit muka kita tak semestinya sama dari dulu sampai sekarang. Buktinya masa sekolah dulu aku seorang pelajar sekolah menengah yang muka maintain baby face. barbie face? Eh lagilah tak. Whatever it is muka aku memang licin and kawan-kawan asyik tanya "pakai produk apa, macam mana nak jaga muka". Tapi langit tak selalunya cerah [tetiba lagu Zamani Slam berkumandang- ku sangkakan panas berpanjangan. rupanya gerimis.. rupanya gerimis mengundang ang ang ang ang~]. 


Melangkahnya ke gerbang universiti jerawat/ pasir/ semua ada atas muka. Dengan yang demikian aku terlampau berusaha memakai produk yang diyakini cepat melupuskan segala noda-noda di muka! Yeyeah. tapi frust mengalahkan orang putus cinta, makin bertambah-tambah jerawat. Dah boleh buat kuah kacang makan bersama nasi impit, hmm. Sekarang dah boleh goyang inul sebab happy sangat dah jumpa produk yang betul-betul sesuai dengan kulit remaja macam awak-awak! *\ /*

"Essenseri membantu kulit menjadi cerah, anjal, serta bebas jerawat dengan 
ringkas, mudah dan pantas berkesan setiap kali". 

Essenseri Skin Renew Facial Cleanser RM 18.00

WHI pon ada kata "elakkan produk yang mempunyai haruman atau wangian". Essenseri Skin Renew Facial Cleanser ialah pembersih muka BEBAS daripada haruman/wangian sintetik yang membersihkan kulit muka secara mendalam. Kadang-kadang lepas photoshoot or bermekap tebal, kita cenderung gunakan make up remover. Tapi belum betul-betul bersih, so try lah guna Essenseri Skin Renew Facial Cleanser. Ya jangan risau untuk kakak-kakak yang suka tengok kandungan dalam setiap produk. Essenseri Skin Renew Facial Cleanser dirumuskan khas dengan NMF, Aloe Vera, Allantoin, Asid Laktik & campuran minyak essential. Confirm takda masalah sel-sel kulit mati. Muka terasa segar! Selamat tinggal kulit kusam.. Wah gitu!

Cuci muka sudah. Essenseri memang sangat best weh!
Sebab ada berjenis-jenis serum mist. Cute pulak tu.

Essenseri Acne Reduction Serum Mist RM 29.00

Aku jarang percaya produk yang boleh hilangkan jerawat. Tapi Acne Reduction Serum Mist betul-betul buatkan aku jatuh cinta pandang pertama bergolek-golek nyanyi lagu hindustan kat taman bunga. ok stop! Hahaha. Lepas cuci muka, goncangkan Acne Reduction Serum Mist, and spray kat muka. Jerawat akan mengecut dengan pantas sepantas kkkkk kl drift. Gituuuuu .. Bestfriend buat masa sekarang yeehoo! 


Sesuai untuk aku yang meningkat remaja ni. Eh dah tak remaja rupanya hmm. Memang sesuai sangat untuk memelihara keremajaan pada kulit walau dah tak remaja. For your info, produk dari Essenseri semuanya dirumus khas dengan bahan-bahan semulajadi. Untuk Age Defying Serum Mist, ia membantu ketegangan kulit wajah. Mengurangkan kedut di muka. Umur aku 24 tahun mesti lepas ni orang ingat aku 14 tahun *pengsan*. 


Essenseri Extra Whitening Serum Mist RM 29.00

Dulu aku selalu ada masalah kulit tak sekata. Orang kata 'berbelak-belak'. Ke tak faham? Kejap putih kejap coklak bertompok-tompok. Untuk wanita yang bertudung masalah tona kulit tak sekata memang dah toksah diperkatakan. Berbelang-belang muka sebab ada kulit muka yang terdedah kepada sinaran matahari. Dan ada jugak yang terlindung. so jangan kusut-kusut fikir guane nak elok. Try guna Essenseri Extra Whitening Serum Mist! Ia menghalang penuaan disebabkan sinar UV. 

4 produk yang mengagumkan dari Essenseri.
Yang paling penting produk Essenseri tak melekit-lekit. Cepat meresap ke dalam kulit. Tengoklah muka aku lepas spray serum mist. Tak berminyak and menyegarkan \(o__O)/
Disebabkan segar, tangkap lagi satu gambar hihi.
Disebabkan size yang kecil, boleh sangat kalau korang nak masukkan dalam handbag. Lepas solat boleh apply semula. Ringkas, mudah & pantas! zupzapzupzap dah kembali segar dan cantik .. 
lagi kecik dari size tapak tangan. 
Sedia di bawa ke mana-mana!

Mesti korang tak sabar nak dapatkan Essenseri. Boleh boleh.. Jom like facebook page Essenseri ! Harga berpatutan, kesan mengagumkan. Amboi kemain ayat aku .. Thanks for reading. 





Wednesday, April 10, 2013

Sunway Lagoon Theme Park : JOM!


Assalamualaikum

NI NO NI NO! Entry khas dibawa oleh ambulans sebab ini adalah entry nazak. Kenapa nazak? Peristiwa ini sudah berlaku seawal March. Followers ku di Instagram (maryahana) pasti sedang urut dada "Oh gambar ni. dah ada dua tiga keping kat Instagram". Masih menjaga keistimewaannya so aku tak upload banyak-banyak. Blog masih menjadi keutamaan, orang kata di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung.  Cewah ayat manis boleh dapat sorang lagi boyfriend ni haha. Instagram hanyalah pendatang baru dalam kehidupan aku. Tetap sayang blog ni, alah ucuk ucuk. 


Bila dah lama Kak Maghia tak update blog, please lah muhasabah diri. "Dia busy kot. mungkin jugak sedang giat mentelaah buku-buku industri kreatif/filem dan sebagainya". Amboi .. Selalunya sedapkan hati sendiri je bila dah lama tak update blog. "Alah takda sape nak baca blog aku, nantilah update". Sepantas kilat aku buka laptop buat thesis. Alamak percaya ke buat thesis? Chapter 2 pon di awang-awangan sebab asal nampak bantal je aku fikir TIDUR TU PENTING untuk kesihatan. Hahaha. Demi tak nampak derhaka, maka aku pon merelakan diri update blog walaupun entry basi. Boleh gitu? Halal kan.

Sunway Lagoon 
Sebelum aku type caption, berulang-ulang kali aku check "ITU AKU KE, awat pose gedik nau". Bantailah labu, sekali sekala nak nampak hipokrit. Takkan nak buat muka ketat, kening terangkat, kaki terkangkang". Takmo takmo takmo, nanti bakal mak mertua baca blog camno? Mampuih den, cancel buek monantu. Ini bukan monantu tapi hantu *kihkihkih*
before
Dengan kuasa Sailormoon *bertukar*
Gambar lengkap bersandal ini adalah beberapa minit selepas we'ollz terkinja-kinja atas jambatan gantung tanpa ber' slipper/sandal. Tengah hari rembang pulak tu. Dah lah gayat, kaki terasa macam nak melecur. Tulah cerdik nau tak pakai slipper. Hang ingat hang terer, atas jambatan dah macam-macam bunyi. UH AH UH AH sambil lari sehingga ke garisan penamat. Panasssss gila okay!
Muka hipokrit masing-masing "It's okay geng, small matter...". T____T"
caption : 'purse di ketiakku'

*nangis pondan*
benda ni pon aku menjerit-jerit ketakutan. Hmm 
kuasa Sailormoon *bertukar* dan tetiba eh kita berada di dalam Subway
perghhh effect dari camera 360 kahkah
 
senyum macam gigi palsu nak tercabut, tahan dulu tahan dulu .. 

sempat beli gambar RM35 buat kenang-kenangan
Thanks for reading, bye!

p/s : Kak Maghia ada keek account. Boleh follow (marya_hana). Videonya tak post lagi, alasannya taknaklah post video syok sendiri pakai baju tidur cakap sorang-sorang depan handphone. Biar ada 'value' gitu .. Tengah shooting ke hape ke nanti kena fikirkan balik sebab masih berada dalam shooting mode. Boi!