Wednesday, September 25, 2013

Finishing School FiTA, UiTM 2013.


"We all have our time machines. Some take us back, they're called memories.
Some take us forward, they're called dreams" - Jeremy Irons


Weh, korang yang still study. Nikmatilah zaman belajar. Yep walaupon bermata panda siapkan assignment menggunung buat last minute kejar deadline. Hargai pensyarah & kawan-kawan seperjuangan. Bunyi macam pesanan khidmat masyarakat? Tapi bukan.


Ini lahir dari lubuk hati yang sesuci lebaran walaupon raya dah lepas. Yang merindukan suasana belajar balik kelas cecepat nak balik kolej untuk tidur sekejap sementara tunggu kelas yang satu lagi. Hmm dah cukup rindu! Bagi mengubati kerinduan, ini dia entry terakhir sebelum sah jadi alumni hujung bulan Oktober nanti. Tak sabar nak konvo. Tapi jangan gelojoh sangat sebab masih ada saki baki gambar & cerita pengalaman yang belom dikongsi. Rasa bersalah je peram lama-lama dalam external hard disk. Mari mulakan ..

 14 Jun 2013 
Oh ya. Entry bersambung dari entry Majlis Anugerah Dekan. Kemudian VIVA sampai tak boleh tidur lena. And the next day terus bertolak ke Pulau Pangkor untuk Finishing School *\ /* 
Masa diploma semester satu intake Julai 2007, housemate seramai 8 orang. Now kami be-4 je yang masih meneruskan degree kat UiTM Puncak Perdana. Kiranya dah boleh jalan dengan selamber tak payah risau terjeling senior ke hape ke. Takda senior melainkan kami-kamilah senior itu hahaha kawal sikit, jangan berlagak.
Eh senior pon nak jugak pose comel-comel, persetankan umur 
Walaupun orang kata "senior garang" tapi dalam hati ada taman hmmm 
roomate kita, Kak Yana
Memang release tension, semalam VIVA harini dah boleh tengok laut. 
Yang jelirkan lidah tu single. Nak berkenalan amat dialu-alukan hantar resume sebab umur dah 24 tahun but still single gahaha. Tapi sebelum tu, yang paling kanan ni pon single. Hai awak awak! ;) *kenapanahpetir* Haiyok tipu dosa. 
dalam 40 minit sampai kat jeti 
nostalgianya gambar, alahai *nangis*
roomates 
Then naik van menuju ke Teluk Dalam Resort
Sesampainya van kami yang pertama sampai. Yelah berebut-rebut nak naik van dulu kekdahnya haha. Kami disambut dengan nyanyian abang-abang & kakak-kakak kt situ. Yang ni paling teringat kenangan pergi Club Med dengan gadis konfiden Kotex Fresh! 
Kehausan menggagau carik air
tapi lebih menggagau carik nasik
walaupun simple tapi sedap! Ikan goreng memang favourite dengan 
buah tembikai panas-panas buta masa tu. Sambal belacan memang perghhh
Chalet 
Masuk chalet pon berebut pilih-pilih bilik 
ada 2 bilik 2 bilik air 
dan 4 tilam bujang letak kat ruang tamu 
kecik tapi yang paling penting selesa
Nampak dah kitorang pilih bilik mana
first day dah berkayak! Enjoy habis 
dan aktiviti diteruskan 
ada le beberapa aktiviti & ceramah

2nd day
susunan ikut size pinggang wkwkwkwk lari 
Pagi-pagi dah tangkap gambar dengan self-timer depan chalet
Tak payah susahkan orang tangkap gambar berpuluhkali untuk kau
Aktiviti ni ala-ala 'Ikhtiar hidup' 


Ni lah hasilnya masak nasi dalam buluh 
antara ahli kumpulan Kuning , Ain & Mia
teammate
Kumpulan Kuning 
dah belengas-belengas main dalam hutan
kena practice pulak untuk persembahan malam karang
Actually idea baru dibincangkan, kurang dari 2 jam dah kena perform
Majlis Makan Malam (Tema : IDOLA)
gambar pakai front camera waktu malam memang cenggini
Aku pakai ala-ala idola dari Bollywood, Karisma Kapoor. 
Tapi hasilnya Ayam Berak Kapoor 
macam biasa .. makan tak seberapa tapi asyik tangkap gambar je 
Namaste .. Mera naam Maghia Hana Heyy .. Ap ka naam? 
Masa diumumkan Kumpulan Kuning menang, memang tak expect langsung
Tahniah! Kumpulan kita menang! 

So.. korang tak sabar nak tengok persembahan kitorang? 
Konon-konon nak buat ala-ala lagu ni, kahkahkah 

Menang sorak jelah. Antara persembahan ikut kelas masing-masing. 
Yang ni dah cut. Kitorang buat medley .. 
Ni lah dak-dak kelas aku, abaikan kerusi yang bersepah 
kawan seumpatan hahaha
bersama Ex-Timbalan Dekan, En. Erman 
Kak Mira & Sobri 

dan beberapa perkongsian kat Instagram aku 



Esoknya adalah shopping sikit-sikit masa balik. Beli ikan bilis, jajan-jajan, t-shirt I Love Pangkor untuk adik beradik, and keychains .. So, nilah serba sedikit perkongsian Finishing School Fakulti Filem Teater dan Animasi, UiTM Puncak Perdana. Hope kalau rindu dah boleh bukak & baca balik semua ni. Kepada kawan-kawan seperjuangan, nak ambik kesempatan mohon maaf kalau ada salah silap sepanjang perkenalan. Yang mana tercarut ke terlaser ke. Maafkanlah aku, takda niat untuk menyakiti .. 

Thanks for reading! ^^



15 comments :

Mysara Ab Rahman said...

amboi smpi ke pulau pangkor...jelesssnyer! hee...tp mmg la kak maghia, rndu zaman blajar...eh kiranya kak maghia dh grad ni bley la dh arahkan filem? hehehehehehe

Nur Zalikha said...

Best gila kan finishing skewl bebudak TEKA..kitorg punya finishing skewl tak ubah mcm LDK je hari tu..hahaha. sedey pedey !

Syazwani Mazlan said...

wah.. pasni bolehla kerja jadi pengarah filem ye hehehehe.. tahniah2 :)

Cik Puan Rara said...

wow best nya marya.hai marya.ingat rara lg x?

Myra Abdullah said...

wahh,terasa sekejap jee mase berlalu.
lepas ni entry pasal kerje pulak le.hihihi
gud luck kak maghia =)

syieda_syaada said...

wahhh3 sakan kak maghia menari yer.. hihihi btw tahniah dah nak grad. kitew pon nak grad jgk nty tp dip ja lahh.. hehe :)

Cinta hazanis said...

best buat kat pangkor. nis dulu buat kat perak je.hukss

Marya Hana said...

Mysara Ab Rahman : akak tak minat pon mengarah filem, haha..

Marya Hana said...

Nur Zalikha : TEKA je yg dapat buat luar fakulti, yg diberitahu lah..

Marya Hana said...

Syazwani Mazlan : mungkin tak.. banyak lagi cabang dlm industri seni sebenarnya..

Marya Hana said...

Cik Puan Rara : Hai , alamak kita ni pelupa sikit. Cuba ingatkan.. hehehehe..

Marya Hana said...

Myra Abdullah : Lepas ni stress keje pulak, tapi ada lagi entry pasal UiTM.. konvo & majlis anugerah dekan yg masih lagi tertunggak gitewww :D

Marya Hana said...

syieda_syaada : Dip pon grad jugak hokayyyyy~ proud of yourself :) tahniah tau

Marya Hana said...

Cinta hazanis : Dekan bgtau, hanya student FiTA je yg diberi buat luar kawasan fakulti.. fakulti lain semua buat dlm campus, tapi dgr cerita ini mungkin yg terakhir.. lepas ni semua dlm campus mcm modul tu

Nina Ayra said...

kak,kat uitm puncak alam tak da nya balik bilik kejap tido. maleh naik tangga mcm batu caves.hahahaha