ARIGATO GOZAIMASU.

Thursday, February 14, 2013

Pengembaraan Bermula|Marya dan kawan-kawan.


Assalamualaikum blogger.

Demmit nampaknya malas tak malas seminggu jugak tak update blog. Semalam dah pungpangpungpang kat Twitter kata nak update blog so dah updatelah ni ya. Yeayyy sambil goyang pinggul op op op op. Karang 'memberi harapan palsu'. Tetiba jadi kes naya pulak uolls tunggu depan laptop memberontak setiap 2 saat check si Maghia dah update ke belom. Once dah start baca entry aku, harus cekal sebab dah jadi lumrah aku update berpatah-patah perkataan. Disusuli dengan gambar yang omaigod berduyun-duyun *\ /* 


Bagitau korang yang aku mempunyai sejenis kawan-kawan yang gemar roger last minute  -_____-" Ini yang den lomah. Kalau setakat planning nak lepak mamak kose aku marah sampai gigit bucu towel sangat. Ini nak pergi Port Dickson. "Hek'eleh PD je kot, bukannya bercuti kat Cherating ke hape ke doh". Ya. Walaupun PD je tapi sebagai penganggur terhebat cuti semester, aku memang pemalu nak mintak duit belanja kat makpak. Scary gila, mmm. So aku putuskan takmo joinlah. (sambil belek-belek duit syiling dalam purse).


Akibatnya si Tasha paksa memaksa juga meng'volunteerkan diri untuk support duit tol & minyak. Katanya "tinggal korang nak support duit makan untuk perut sendiri je". Adakah ini berita gembira? Moh baca entry pengembaraan penuh bermakna walaupun duit takda. 

Asilah|Tasha|Marya|Shafina|Mira

Takdalah gigih mana nak berhenti tepi jalan semata-mata nak ambil gambar. Memandangkan kampung mak aku kat Durian Tunggal,Melaka. Tetapi hanyalah mengisi masa lapang sementara tunggu kawan buang air kecil. Iaitu satu-satunya kaum Adam yang ikot, Bobby. Merangkap driver & penyelamat kaum Hawa sepenuh masa o__O
Tak jadi pergi dengan 2 kereta maka ber'ikan sardinlah kami
Niat nak pergi PD tapi ter'pergi Melaka dulu untuk pekena coconut shake
Okay baju Bobby je yang tumpang glemer
*kompang please*
Perkenalkan Batu Berendam Coconut Shake selain Klebang 
Batu Berendam Coconut Shake kat Taman Ria
selain jeling menjeling coconut shake, ada jugak kuih muih yumsss
Nak makan kat situ memang tak dapatlah jeppp. 
Kitorang tapau then gerak tempat lain untuk isi perut yang bergelora dari pagi tak makan
sampai sekarang tidur malam asyik mengigau .. pulangkannnnn!
Thanks kawan Bobby yang tunjukkan kat mana
Batu Berendam Coconut Shake & Ayam Penyet Lamongan

sambal tak terlampau pedas. Kat KL lagi berapi kaw kaw sampai 
makan pon keluar air mata dan air hingus

Kira-kira pukul 4 petang kitorang terus menuju ke PD. rasa-rasa macam dah lambat nauuu. Nak cari parking lagi, nak tukar baju lagi, nak tangkap gambar lagi. Ehhh mana sempat? 
Akak Runningman cecepat tukar baju takot kempunan godek-godek kaki kat pantai
Diorang ber-3 takmo mandi sebab dah berputus asa
Ready? Go! Go! Go!
All black
Yeeba Yeeba! (~ O ~ ) 
ramai gila kat Teluk Kemang, sampah pon 'ramai' mmm
orang tak ready lagi nak lompat dia dah snap! Mmmm

Haiyak! 
Konon nak buli orang. tengok sekarang apa dah jadi? 
Dah macam main "PUKUL BERAPA DATOK HARIMAU" pulak dah
Masa ni abang tu offer naik banana boat, eh memang tak lepaskan peluang
RM10 satu kepala. Tak kira kepala kecik atau besar kepala kuikui
Iklan RTM : Tolong menolong amalan mulia haha
Rupanya aku bukan saje takut pada 'ketinggian' macam roller coaster dan sebagainya
tapi aku juga takot pada 'laut yang dalam' sobab den tak pandai swimming.
Mula-mula kemain "weehooo" lagi. bila dah ketengah laut terkedu sekejap


"namaste .. merra naam Kojol hey". k bye. 
Tak lama pon kitorang mandi. Buat cukup syarat je. 

Ketiak dah wangi terus jalan-jalan beli buah tangan. Kot terserempak dengan aku mohon mintak maap kadang-kadang tak bertegur. Bukan menyombong tapi aku spesies jalan menonong. Fokus pada matlamat utama. Fokus hanyalah asam-asam, sotong bergula, dan keropok. Tetiba aku di sapa oleh someone.. "YAYA". aik, macam panggil aku. Tapi apa kata kita pandang sipi-sipi je. Kalau salah orang kang malu. Loh.. Memang betullah, adik kawan aku. Sampai ke PD depa. Tak pernah pon jumpa dia face-to-face kisahnya.


adik-adik & anak buah Aren (bff diploma UiTM dulu)
Senja Nan Merah, subhanallah .. 
rambut basah pon gigih nak ambil gambar
Lepas beli buah tangan, singgah mencekik before balik KL
Flashback kenangan 4 tahun lepas
aku, si dia & kawan-kawan makan kat sini masa 1st time bersua muka 

Nasreen Seafood

lapaq hoi
siakap 3 rasa, telur bungkus, kailan ikan masin, tomyam ayam 
tembikai laici , burpppp Alhamdulillah ..

Thanks Tasha yang belanja itu ini.
Next time macam-macam plan diorang, kita tengokkan jelah. Thanks for reading :)

-------------------------------------------------------------------
P/S : Perhatian kepada sesiapa yang berminat untuk mengiklankan product atau apa-apa sahaja di blog ni. Boleh hantarkan email di pontianak_maria@yahoo.com 
-------------------------------------------------------------------




30 comments:

Innanie | Ariffin said...

alahai sedanya coconut shake tu!!! geram pulak tengok. eh tapi lagi geram tengok kak maghia lah! haahahah!

Fatihah said...

Geram tengok coconut shake tuu. >.< haha

syazana akma ahmad fadzli said...

wah g pd..tmpt honeymoon..hehehe.. makan kat nashreen seafood jgk..apepon coconut shake tu mesti kena cuba !

Hanida Moss said...

Berapa orang dah ni dok post pasal coconut shake termasuk laa maria ni. kenapa eh selalu maria post pasal makanan, mesti sama dengan blogger lain jugak hahaha. apepun, awesome betul coconut shake tu, shaking i jadinya :p

Shazwani Ramly said...

kemain kak marya berjalan. hahaha.

fatin aqilah shaari said...

baca entry ni pagi pagi time tak sarapan lagi buat aku rasa lapar lagi lagi dengan coconut shake tu !

Mysara Ab Rahman said...

OMG byknyer gmbr..hee..
ala..nape xg phuket ke...hee...
best klu kuar ngn member2 ni n kak maghia ni memang peminat tegar running man btul! baju pn dh nmpk ciri2 peminat setia..

nabila azmi said...

sedapnyee coconut shake tuuu....hehe..besnyee men laut...
pling bes bju running men tu!!!..xsangka kak marya minat running men jugak.hehehe

Asma Azuani said...

akak nampak gambar makanan dulu dalam entri awak ni. hehe.

bestnye mandi pantai...........jeles k ngan maria, makan banyak2 pon tak gemok2. akak ni, dah debab bab dah. menci.

caHAYA said...

mase tenga komen ni..tengok follower maryahanna dah 4444 ..wow ! cantik number... :D

Lyaa Suriany said...

jealoussss sungguh bila baca entry ni haaaa
mmg berjimba habis habisan ni yaya hoooooi.

k la.
nk p lyaan prasaan jeles kejap sbb xmerasa lg coconut shake tu

PILOT LOVER said...

bestnyer picnic dgn kwn2...huhu :)

Marya Hana said...

Innanie | Ariffin : innanie asyik geram je ni. haish geram jugaklah mcm ni..

Marya Hana said...

Fatihah : kenapa semua nak geram geram ni? haha.

Marya Hana said...

syazana akma ahmad fadzli : Oh pernah makan situ jugak ke.. sep*

Mmmm dap! please cuba.

Marya Hana said...

Hanida Moss : bcoz coconut shake bukanlah 1 benda yg asing, semua org pon suka coconut shake apa..

1 lagi, taktau blogger mana yg update benda yg sama memandangkan i jarang baca blog lain :)

Marya Hana said...

Shazwani Ramly : kak maghia kalau berjalan, bersungguh2 haha.. dr awal smp habis buat liputan :D

Marya Hana said...

fatin aqilah shaari : 1 kesilapan, if nak baca blog ni please makan dulu ya hahaha :D

Marya Hana said...

Mysara Ab Rahman : dalam negara pon tak habis berjalan lg sebenarnya hehe. Insyaallah kalau dapat peluang gi Phuket, mesti nak ..

Yeah Runningman!

Marya Hana said...

nabila azmi : kenapa tak sangka? please bersangka baik bahawa kak maghia juga peminat RUNNINGMAN, hihi.

Marya Hana said...

Asma Azuani : owner blog kuat mentedarah kekdahnya.. haha

kak asma, org nak berisi sikit, payah nau. tak best kurus sgt ni..

Marya Hana said...

caHAYA : sekarang dah lain.. bukan 4444 lagi. mana ada cantik no tu. org cina tak suka no 4.

Marya Hana said...

Lyaa Suriany : better u gi rasa, sampai sekarang i still terbayang air kelapa + ais krim tu.. wallah..

Marya Hana said...

PILOT LOVER : asalkan buat aktiviti, semua best. selain duduk rumah :P

azam said...

wow coconut shake =x

bila nk lanje aku

Marya Hana said...

azam : kau yg kena belanja aku, ko dah kerja xD

Namee Roslan said...

wahaaaa...gila la korang.adventure habis. namee tak pernah buat gini..teringin gak tapi takde geng. mheehehe.dari melaka, ke PD and ke KL. hoihh, jauh tu perjalanan.hehe. adventure yang fun ! :D

Rahmad Mat said...

kakak yg berwibawa..heheh

btw, cantek baju running man..

suarapeople said...

wah area melaka mana best

Cik Zety said...

sedapnyaaa maryaa tang sambal tuh..fuhh slurpp!