ARIGATO GOZAIMASU.

Tuesday, December 25, 2012

Rombongan Merisik.


Assalamualaikum 

Menaip di malam hari nampaknya Kak Maghia? Orang kata menaip malam-malam senang dapat ilham. Menaip blog ibarat menyedut hingus.Hah?Gila kau? Selekeh gila contoh kau ni,gasak! Hingus yang laju-laju turun dari hidung ibarat idea yang datang mencurah-curah ke ladang gandum. TAPI bila sedar hingus meleleh cepat-cepat sedut balik! Mamee Slurppp! Itu pula ibarat idea yang tiba-tiba disedut kembali dari tempat asalnya. Terus surender nak update blog sebab idea dah hilang.(eh idea hingus ni datang sebab aku berperang dengan selsema yang sangat membunuh mimpi-mimpi indah malamku sekarang,sobs) Benci benci benci!


Aku suka makan nasi/lauk pauk yang baru dimasak. Bukan yang baru "dipanaskan". sebab feel dia lain macamlah. kecuali kalau curi-curi panaskan gasak bagi budak Maghia ni makan jugak wa tarak hal. Orang lapar tak toleh kiri kanan. Samalah dengan entry yang kita baca di setiap blog. If cerita dah terperam lama, kurang surprises. Mula "boringggggggg". Eh Jah penat mak menaip tau! siap tercuri masa yang sepatutnya cuci berak adik, suap anak raksaksa mencekik, gaduh picit-picit hidung, tarik bulu mata, etc. Tapi entry ni aku takkan biarkan ia basi dan yeyek begitu sahaja. cepat-cepat readykan gambar. Lintas langsuuuuuung kita bawakan dari Angkasapuri! =D


23 Disember 2012|Shah Alam 

Ada yang muncung sedepa katanya Kak Maghia tunang tak ngajak. What the fishcake.. Kalau aku tunang live kat Astro Riang. Astro Ria takkanlah. haha. so alkisahnya aku menggubah hantaran untuk pakcik aku yang bakal berkahwin tahun depan. Not me okay! I'm single and available. ops jual minyak masak pula.
buat yang simple-simple je kata maam beso!(mak aku). Ikotkan jari jemari ni nak je aku letak renda-renda keliling box. bunga-bungaan aku tabur-taburkan. so ini boleh dikatakan karya seni yang terbatas,muahahaha.
tepak sirih & ada 3 lagi hantaran. semua sekali 5 dulang dijadikan hadiah.
sebelum bertolak ke Shah Alam. semakin comel kan dia? Puji adik. 
|rombongan merisik|
aku rasa dah macam zirafah kat situ. nak-nak diri sebelah bibik aku yang sikit lagi adik aku pon lagi tinggi dari dia. Hahaha. Actually ramai ahli keluarga yang takda, sebab ada hal-hal tertentu. 

Oh macam gini orang merisik.. Ayah aku tiada dalam gambar.
Sebab dia asyik dengan camera.
kiri wakil pengantin perempuan. kanan atuk janggutku!
biru : pihak lelaki
pink : pihak perempuan
Kak Syazana. 
sekarang "kak" sikit lagi "aunty"
Camcoder dah lama tak guna, sempat record orang tua-tua sembang

Gambar-gambar yang 'sempat' aku edit. Tak-berapa-sihat sekarang 
Asyik bersin je masa menaip ni. so korang layan gambar dulu :'(
Makngah & Kak Syazana
Zaman dulu merisik orang lelaki tak ikut rombongan. Sekarang lepas je kedua-dua pihak bersetuju dengan hantaran, tarikh dan sebagainya terus orang lelaki masuk rumah untuk sesi bergambar and makan-makan. Ini lawak, hahahaha =D 


Zaki|Syazana
Lepas bergambar pihak perempuan buat jamuan. Makanan semua terbaik, kuih terbaik, semua-semualah. Sekian, comment dari seorang yang kaki melantak. hihuhihu.

Ok sampai sini saja. Jumpa lagi di minggu hadapan bye! Thanks for reading :')
srooot srooot sedut hingus. Goodnight. 




47 comments:

Miss A said...

makan ubat tau kak maria! kesian kat awak. :( congratulation untuk pakcik kak maghia!

diana said...

yangg dalambekas tertutup tu apa??pulut kuning ka??

Shazwani Ramly said...

bila kak marya pakai bju kurung, nmpak klasik. nmpak anggun menawan. suka tgk kak maryaa :)

btw, tahniah utk pakcik kak maryaa.

Nurmujahidah Ismail said...

ingatkan tuan punya blog dah,, haha

Myra Abdullah said...

wah dlm lame tak singgah sini =)

apa kabar kat maghia =))


heeee..pas ni die pulak di risik yeee =D

Cheq Kaq said...

Maghia niiiii...sebaikkk cheqkaq tak ilang selera bace n3 hang tau...smpai abes bace..Hahaha

Rara Nasiha said...

lama tak jengah ke sini. hai hai marya. :)

keen keen said...

musim tunang, kawen dan macam-macam lagi bestnya!!

Eca Dwinky Asha said...

rombongan ke rumah marya bila pulak ye :P

nabila azmi said...

tuan blog bile pulak?..hehe

Schajar McFlurry said...

congratulation to them.. awak bile lagi? hehe

Ezzaty H said...

merisik nie cm bertunang jugak ke kak? :O

Secrets of A Teenage Girl said...

ingatkan ada rombongan dtg merisik kak marya td..tu yg laju2 buka entry ni. hehe..

Nur Eyda said...

.ingat marya yang dah dirisik...hehehhehee...hari2 kamu makin comel...(^__^)

Asma Azuani said...

first sis spot ferrero rosher tuh..haha *dasar kuat makan*

ingatkan maghia dah bertunang tadi,,huhu. sekarang musim demam, cuaca tak menentu, banyakkan minum air masak k. makan obat! :)

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

hahaha lawak part ibarat hingus gitu.hehe.btw congratz utk pkcik awk.suke lah mjlis simple gitu.nmpk lagi sweet :)

Marya Hana said...

Miss A : ingatkan nak pergi klinik uitm harini, tapi tak jadi pulak. mcm dah elok..

terima kasih Miss A (:

Marya Hana said...

diana : yep pulut kuning yg dihias, tu dari pihak perempuan..

Marya Hana said...

Shazwani Ramly : haha, nampak 'klasik'. itu lawak :D

Terima Kasih Shazwani Ramly ..

Marya Hana said...

Nurmujahidah Ismail : bukan dahhh :D

Marya Hana said...

Myra Abdullah : kenapa dah lama tak singgah? i baik-baik saja. how bout u?

Eh eh. kita lambat lagi myra..

Marya Hana said...

Cheq Kaq : kalau tengah makan memang malang kalau terbaca entry ni. kahkah :D sorry. contoh gampang

Marya Hana said...

Rara Nasiha : lain kali jengah, jangan tak jengah. hai hai rara (:

Marya Hana said...

keen keen : seronoklah, sebab makan free. kan?

Marya Hana said...

Eca Dwinky Asha : aww soalan ni membunuh! hahahaha :D nnt lah. hihi.

Marya Hana said...

nabila azmi : semua tanya soalan sama ni. alamak.. camno nak jawab ni? hehe.

Marya Hana said...

Schajar McFlurry : alaaaa jangan tanya. belom habis belaja lagi. nak bina karier dulu, cewah jawapan .. !

Marya Hana said...

Ezzaty H : tunang tu kira dah jadi akan kahwin. merisik ni baru nak tetapkan tarikh kahwin, hantaran berapa, and serah tanda (cincin). gituuu.

Marya Hana said...

Secrets of A Teenage Girl : OH! kalau tak taknak bukak ke? alaaaa -_- kita lambat lagi.

Marya Hana said...

Nur Eyda : idoknya Maghia yang dirisik. belajar pon khatam lagi ni haa. hehe. Eh yeke? (prakkk seluar koyak) haha. Thanks dear. kamu pon comel. angat.. angat..

Marya Hana said...

Asma Azuani : haah nampak beno kaki melantak ni! haha.

idoknya Maghia yang bertunang. hehe. tulah, sampai sekarang tak makan ubat lagi. rasa mcm dah elok sikit. (malas gi klinik).

Marya Hana said...

ELY FAUZIANI ISMAIL : *menaip juga masih berhingus ni* kehkeh.

oh terima kasih. yep simple but bermakna. gituuu.

Cik Tanpa Nama said...

ingatkan maghia yg dirisik..huhu

NIA SI DRUMSTICK said...

cis!!ingat kan yaya..punye le semangat nk bace..dr atas samapi bawah..xde gak muka pak janggut IP..haha

Marya Hana said...

Cik Tanpa Nama : aaa, semua orang pon ingat Maghia. alahainyapon.. hihi.

Marya Hana said...

NIA SI DRUMSTICK : jgn nak buat lawaklah nia, haha. awal betol ip nak datang merisik :D

Rozuan Ismail said...

wah.aku nampak ferrero rocher.hoho

Hanif Redland said...

hehe..cik marya bila pulak..hehehe.. :)

Mysara Ab Rahman said...

wah..kak maghia ada bakat mggubah..leh wt business ni..:p

Fara Aliza said...

ingt kak marya kene risik da td.. hahahahaha
tahniah untuk pakcik akak..
n smoga cepat sembuh ya ^,^

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : tu je kerja kau.

Marya Hana said...

Hanif Redland : kalau soalan ni je takmo jawab. and tak terdaya nak jawab. haha.

Marya Hana said...

Mysara Ab Rahman : takda maknanye. jahanam hantaran orang, haha.

Marya Hana said...

Fara Aliza : *nanges*. terima kasih.. moga cepat sembuh hendaknya..

bella lim said...

kenapa muka kau buruk. kecuali gambar kau sorang pegang camcorder senonoh sikit. yang lain bughok benor ropenye. haha.

celaka mesti korang sedap balun kek ngan ferrero rocher kan. tahniah la!!! aku tk dpt gi. cisssssss. ptut aku ikut je ritu.

tu je nk ckp. p/s : cik aki makin gemuk. k bye

Marya Hana said...

bella lim : *&^%$ ko ni.

lagi bagus ko tak ikot.tak muat kereta kang. ko je dok belakang dah penuh , haha.

Namee Roslan said...

yippe...marya boleh la buat andaman pulak package dengan gubahan hantaran! hehe