ARIGATO GOZAIMASU.

Tuesday, September 18, 2012

Preview and Press Conference.


Assalamualaikum kawan kawan

Setiap yang terjadi mesti ada permulaan, pertengahan (konflik) dan juga pengakhiran. tetiba teringat cinta yang putus di tengah jalan, pfft! sudah lama berada dipengakhiran. okay tak sedih langsung cerita ni okay. 


apa ni kata tak sedih tapi ekspresi muka macam boleh menang anugerah air mata terbaik. actually aku sangat bersyukur sebab dapat ikut Telemovie sempena Hari Malaysia "Kain Batik Kain Pua" dari awal hingga akhir iaitu dari pre-production --> production --> post production process. 


candid ketika production, muka macam nak telan orang
bulan puasa katakan .. 

with Kak Putri Mardiana

gambar atas sekali yang konon-konon sedih tu, PA Kak Putri yang make up'kan. masa tu dia macam hilang akal taktau nak buat apa. so dia tonyoh-tonyohkan muka aku. best kennn..


shooting di Kuala Terengganu
satu pengalaman yang tak mungkin aku dapat lupakan


hari aku masuk sebagai pelajar latihan praktikal, aku terus buat pre-production. di mana aku perlu mencari artis untuk offer berlakon dalam telemovie ni, bercakap mengenai bayaran, sinopsis cerita, location, berapa scene untuk artis yang terlibat, etc. sejujurnya masa belajar aku jarang buat kerja call-call artis ni. sebab short film kebiasaannya kita deal dengan student lakonan yang memang dah sedia ada kat fakulti aku. sooo kat Unit Drama TV aku belajar satu benda yang baru, and confident sikit nak call artis .

"hello, ini Rita Rudaini ke? Saya dari Unit Drama TV RTM"
(CONTOH)

sekurang-kurangnya bila dia dengar Unit Drama RTM, dia ada masa nak layan. kalau diorang nak tolak offer pon dengan cara yang sangat lomah lombut dan berkhemah, ekekeke.

lepas artis & location dah confirm, shooting ! habis shooting beberapa hari aku berada di bilik editing kat Angkasapuri. so aku dapat tengok macam mana buah fikiran seorang pengarah untuk menyusun cerita supaya lebih dramatik! takdelah penonton 3-4 kali pergi tambah kuaci. 


12 September di Wisma TV, Angkasapuri
Preview dan Press Conference untuk dua telemovie
iaitu Kain Batik Kain Pua dan Lelaki 


Kak Wan Nor Azlin sebagai Marlia (watak utama)


Livonia Ricky (Juara Pilih Kasih 2)


selepas preview 


Kak Lin ceritakan pengalaman manis sepanjang join
Telemovie Kain Batik Kain Pua

team "Kain Batik Kain Pua" bergambar untuk media.

so complete! dari awal hingga akhir Kak Maghia dapat ikut telemovie ni. esok dah nak mengangkot barang-barang bawak balik UiTM Puncak Perdana. semalam buat rayuan kolej terus dapat, senang hati. bermulalah kehidupan sebagai seorang pelajar esok ! thanks for reading, bye. 

p/s : kepada blogger yang belum undi Marya Hana dalam Pencarian Gadis Konfiden Kotex Fresh 2012, click sini. sokongan anda amat dihargai, terima kaseyyyyy. hehe. 




10 comments:

Asma Azuani said...

wahhh nice experience :) good luck! back to student life ye. k kene pkai spek mata tebal semula dah awak pasni ye. hehe

Anissazira Mahmod said...

suka livonia ricky tuh. dia chantek !

nurdani said...

seronok tengok pengalaman macam ni

MOMOCHAN said...

waahh untung da dapat pengalaman mcm ni.best!best!

Nina Ayra said...

untung la kak maghia kita..hehehe

IlhamLiyana said...

Cantik la rambut dlm pic ketiga tuu. :D

Atiqah Wadiah said...

hello k.maghia,kami dr unit drama TV RTM..hehe..joking :P

aizeepesona said...

wah pengalamanan yang sungguh menarik...!

*lama tak post comment...heee

semoga success dalam apa jua yang dilakukan...

Cik Aish said...

waaa bestnyeeeeee

Namee Roslan said...

maria pun tak lama lagi jadi pelakon full time ! hehe