ARIGATO GOZAIMASU.

Thursday, August 23, 2012

Celoteh Panjang di Hari Lebaran.


Assalamualaikum dan salam lebaran ! ^^


Jujur kata aku memang seorang blogger yang malas menaip. tapi bagaimana ek aku tiba-tiba sahaja dengan tak semena-mena menjadi seorang penaip tegar? korang mesti ada favaorite blog yang tak sampai 2 saat dia publish new entry laju-laju tekan link blog dia. selalunya yang kita letak kat sidebar sebab malas dah nak carik. dalam hati excited nak mampuih, tertanya-tanya jugaklah apa agaknya cerita kali ni ek. sekali bukak-bukak ada seketul gambar yang sangat bermotif tanpa perlu berkata-kata. *nanges sedu sedan*. 


but i want more .. uhuk uhuk.. maka, disebabkan aku sangat memahami hati blogger-blogger yang ternanti-nanti setiap entry kita (hadooo ke yang tunggu entry kau jah), so aku ringankan tangan, menaip sambil pejam mata wokakak. janji ada benda nak yang nak dibaca di hari tua nanti :D


semalam seharian blogwalking, ramai sunggoh update entry raya! yelah takkan update entry christmas lak. so aku mendapat aura-aura supersaiya untuk update entry raya jugak. ayuh mulakan .. 



kampung sebelah ayahku di Kg. Bukit Nangka, Lenggong, Perak 

gambar ni Bella Lim nyonya tu yang tangkap. kalau orang lain yang tangkap, takkan terjadinya kemasukan dua mamat sebelah rumah datang beraya dalam gambar raya aku ! kan susah nak blurkan depa pulak, dasar.


sebenarnya aku yang kemain terkinja-kinja nak pakai turqoise tahun ni. tapi ayah aku kata nak pakai purple so perintah sudah dikeluarkan. alik-alik bella lim yang beli baju kurung turqoise, sebab dia tu hati kaudu sikit, dia peduli apa kennn.. so orang lain purple, dia nampaklah kelainan sikit. macam seri pengantin semua pindah kat muka dia. padahal biasa sajeeeeeeee. dengki gila hakhakhak. 


rumah opah 


kak nyah (Salmiah), sepupu perempuan sulung. aku cucu perempuan ketiga, cucu perempuan kedua baru je kahwin tahun ni. so, aku yang seterusnya. kepada bakal-bakal mak mertua, assalamualaikum.. ada anak teruna single dak? bakal mak mertua pon lari kalau ada pompuan meroyan macam ni nak jadi menantu. 


benci gambar ni, benci! kenapa muka aku nampak kerepot? 


inilah family Kak Maghia. semua purple kecuali affan and bella. anak angkat kekdahnya. wokakak kejam gila woi kau ni. mana taknya, dari kecik sampai beso depa kata aku anak angkatlah, mak aku tersalah ambik kat hospital lah, anak tamil nadhu lah .. so ni yang nak balas dendam di hari raya .. 


ada ke kata aku anak angkat? tak nampak ke sejibon muka anak beranak ni.


bila bergaul dengan budak-budak, rasa macam rakan sebayalah! siapa entah nak kena pukul haritu, ada ke patot bagi cadangan " kita tangkap gambar susun ikot umur". ada ke patot? mengguris hati betol, hangswa. 


aaa yang ni ikot ketinggian, aku pakai flatshoe je. sebab aku selalu terkedek-kedek tertonggek-tonggek kalau pakai wedges. lagi satu, cari punya cari wedges satu pon tak berkenan. tang yang berkenan takde size.


cucu-cucu perempuan Arwah Haji Ayub dan Hajah Fatimah 


batman forever. kecik-kecik punyalah penyegan nak cakap dengan sedara mara. dah besar sikit punya hingaq! membebel, tegur budak besar sebelah rumah opah "oi buat apa tu?". then budak-budak tu buat donno je dok tekan handphone. then dia ulang balik. "oi buat apa tu zaqwan tanya? pekak ke.. ". kahkah ambik kau, kena sedas. nak menyombong dengan budak kecik memang tak kemana ah. 


Meera Rosdi (cousin)


raya kedua harapan hanya impian nak pakai baju kurung. baju kurung saving untuk nak datang kenduri kahwin kawan yang berderet-deret nanti. antaranya kenduri kahwin Cicik (kakak Elia Jejariruncing) sabtu ni. siapa pergi? jumpa di sanalah ye. 


ok, thanks for reading. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin ..



39 comments:

Izzati Tatie said...

Cantik cantik gamba! suke!! bdway,selamat hari raya mrya :)

AkuTracy said...

Lawa baju raya :D

nuha ahmad said...

lawau benau umah opah kak maghia.. klasik habis ! :)

Ip Man said...

Selamat Hari Raya <3
Sama lah kita baju purple taun ni kann..hehe

Pocket said...

banyak nyer champuran warna :D
yang purple, yang turquoise,
memang hati kaudu:D

eh.. nak yang merah tu bleh?

Shazwani Ramly said...

selamat hari raya. cantik kak marya :)

Anonymous said...

kak maria guna camera apa ye? gambar semua cantik2.hihi

Nurmujahidah Ismail said...

wah,, gempak giler raya kak maghia,, kak tak join events nuffnang ke kak?

~PILOT LOVER~ said...

kak maria is one of my favorite blog ever ^_^ selamat hari raya kak maria

Rozuan Ismail said...

kemain kau beraya sakan ye marya. cantik sepupu.haha

Cik Aish said...

selmat hari raya dear!!

Marya Hana said...

Izzati Tatie : terima kasih, selamat hari raya maaf zahir dan batin izzati (:

Marya Hana said...

AkuTracy : simple je tahun ni (:

Marya Hana said...

nuha ahmad : rumah ni dah berapa keturunan tau, hee.

dulu moyang kak maghia guru besar, so rumah dia lain dr yang lain..

Marya Hana said...

Ip Man : haah, purple tapi lain tone, kehkeh..

Marya Hana said...

Pocket : haah semua nak buat kepala masing2.. huhu..

eh eh.. :D yg merah tu cousin..

Marya Hana said...

Shazwani Ramly : selamat hari raya shazwani, terima kasih.. kamu pon apa kurengnya.. kennnn (:

Marya Hana said...

Anonymous : kak maghia guna Canon 60D.. (:

Marya Hana said...

Nurmujahidah Ismail : takde apa yg gempaknya dek.. cerita je konon2 nak gempak.. kuikuikui..

haah, akak tak pernah lagi join. y? kamu join ke..

Marya Hana said...

~PILOT LOVER~ : wah ni yang hidong kembang kempis ni, terima kasih..

selamat hari raya maaf zahir dan batin..

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : ai ni yang aku tak puas hati, sepupu je ke cantek? :D

Marya Hana said...

Cik Aish : selamat hari raya cik aish and pp epal.. eh! :D

Shahada Fauzi said...

selamat hari raya yunk! gambo semua cantek2 nih..suke tengok!

Marya Hana said...

Shahada Fauzi : cik sha, selamat hari raya .. gambar je cantek ke cik sha.. ni yang nak touching.. haha..

Elie Lily said...

Selamat hari raya kak yaya.. Maaf zahir dan batin. btw, ramai yg pakai baju purple tahun ni. termasuklah kak yaya.

p/s: Elie dgn yana pun dijemput g kenduri kawen kak erin. tapi last minute tak dpt pergi. family buat kenduri kesyukuran. Kalau tak, kita dah jumpa kat sana da sabtu ni! :(

drzira said...

awk ni cantik lah :) slamat hri raya !!

si ngokngek said...

nie mcm dh model raya je..lawa lg rumah opah kan..kak nnti nk kawin panggil saya jd flower girl..kahkah

salam aidilfitri

zulhilmi tempoyak said...

selamt hari hari di hari raya... jemput la dtg rmh na.. heee

Myra Abdullah said...

selamat hr raye =D

bestnye dpt beraye kt kmpong cmtu =D

cntik semue gambar =)

Atiqah Wadiah said...

selamat hari raya yaya :) cantik baju..

Cik Ateen said...

marya cantik..
adik comel!
pic lawa!
hehe..
lama xjenguk blog marya!
akan selalu aten kunjung pasni..
insyallah..
:)

Cik Ateen said...

marya cantik!
adik comel!
pic lawa!
selamat hari raya marya~
lama xjenguk blog marya...
insyallah akan sllu aten kunjung pasni..
:)

merapu said...

cantik sume gambar, suke, best raya tahun ni kn, huhu

Cik Suheela said...

Klasik lah gambo kat tngga rumah opah tu...selamat hari raya marya!!! :)

nazirulhazwan~ said...

mat raye pet. maap batin dan zahir. mohon pinjam spek

wawa abdullah said...

luv maghia punye baju raya..comey je.. :)

aisya said...

baru perasan tak update lagi pasal raya. haha. nak update ape kalau dah demam time raya.

Namee Roslan said...

haha. muka marya sebijik kot muka ayah marya !! :D selamat hari raya maria !! meriah dari raya namee. raya namee kusaaammmm. sobsss..

Nuremy said...

selamat hari raya sis maria ^^
picture sangat menarik^^