ARIGATO GOZAIMASU.

Monday, June 18, 2012

Laju-laju, buaiku laju .


Kawan-kawan ku, 


What do you expect from film student? Kena tengok movie hari-hari, dan wajib berlainan genre. lagi kena berfikiran kritis, kreatif dan dan dan kekeringan idea aku nak bersastera malam-malam buta ni !



jangan risau, lecturer takkan tayang filem yang tak best dalam kelas. tapi diorang tayang filem yang sumpah memang tak best langsung, pening nak fikir, serabut, sekaligus memaksa aku zzzz dalam kelas. serius -,-



tapi, ada juga tapinya kat sini .. filem yang korang rasa tak best, tak menghiburkan hati korang yang baru putus cinta tulah paling memberi impak positif, nak kritik pon tak sampai suku mukasurat. contohnya filem  Itali ,The Bicycle Thief (1948). budak-budak filem kompom dah tengok. kena paksa tengok untuk buat review dan sebagainya. 



Bila kepala kau asyik tengok filem-filem yang sebegitu, kengkadang haruslah merehatkan minda tengok filem yang "ringan" tapi menghiburkan. ye dak? (selain RunningMan yang boleh buat urat kentot aku putus dan takkan boleh sambung balik. so aku takkan kentot merata dah, kahkah). 




ohh rindunya dengan filem ni. 


aku ada mention di previous entry yang aku suka tengok filem Puteri Impian ni masa aku kecik-kecik. zaman tak pakai DVD Player lagi. masa tu guna tape yang sizenya sama besar dengan buku Sehijau Warna Daun. kadang-kadang cover dia budak-budak laki suka jadikan pencil case. jimat katanya.


eh ttibe Kak Maghia rindu zaman sekolah rendah yang sangat nostalgia tu ..






Puteri Impian 2 muncul selepas kejayaan Puteri Impian yang pertama. dari situ aku selalu berangan macam mana nak jadi puteri. and berharap mana-mana stesen tv akan anjurkan peraduan yang kalau menang ttibe boleh jadi princess, cececece pok kang !


tapi Puteri Impian 2 Nora (lakonan Amy Mastura) dah beralih bidang. dia belajar macam mana kerja di belakang tabir stesen tv. so seperti biasa, ia sangat mempengaruhi hidop aku. tersangat-sangat suka nak kerja belakang tabir pulak, sudah .. please doakan aku berjaya di Akademi Fantasia, hehe. berjaya mencapai cita-cita yang 'sooooo funny' ni. k bye. 


eh belom habis . 




kalau diimbas kembali, dah ada filem yang sama waktu dengannya. cuma lain saf je,hiew. Ingat lagi "laju-laju buaiku laju, pohon beringin daunnya rendang, akar berjalur cecah ke bumi, hatiku ingin hidup gemilang, nasib malang suratan diri, hidupku tidak beribu, akulah anak yatim piatu". 


ni pulak kes si Bawang Putih nak kahwin dengan anak raja. one of the best movie yang aku suka tengok berulang-ulang kali sebab terpesona dengan kecantikan si Bawang Merah. yang penting dia dapat kahwin dengan anak raja hokayyyyy.




the latest, Bawang Putih Bawang Merah versi Osbon si juara. tak menyangka filem tu akan di parody'kan. Tiba-tiba nak mengaku undi Osbon pulak. eh? 



tak mampu nak cari buai ala-ala Bawang Merah. 
buai karat ni pon ok jugak, k bye. Thanks for reading..





17 comments:

cik najihah said...

cite lama2 best..x jemu bila tengok

Arfahani Arsad said...

byk version..haha
buai karat pn boleehhh,haha
:)

kura said...

puteri impian. i like juga! *terpaksa tgk sbb kakak2 pun suka tgk kan. haish....

Amie said...

Salam kenal Marya, follower 4168

Atiqah Wadiah said...

hehe~ni bawang apa plak ni?hihi

shera haifa said...

buai laju2 sampai pokok sena..
apa dalam baju sekuntum bunga cina.. ehh betul kae lagu macam tu? haha

Namee Roslan said...

tapi kalau nak compare, filem dulu lagi banyak moal value. kan kan. macam2 kita dapat belajar. kalau filem sekarang, banyak macam kosong je. since then, namee dah kurang watch movie melayu skang.

Rozuan Ismail said...

puteri impian versi millenium: ahkak Maghia =)

Mr feckry said...

layan beb putri impian ni dulu

Cik Rongoks said...

dah lama tak tgk citer puteri impian tu.hihi

nuha ahmad said...

last picture, awsome kakak weyh .. hehe

sue. said...

hi si cantik....aaaa..puteri impian..cerita masa kecik2 dulu... =)

i love u marya hana!

<3,
susuepekat.

E'in said...

cite puteri impian tu mmg best.. huhu

Nur Aischa said...

haha a'ah kan, best cerita bawang merah bawang putih yg dulu tu. puteri impian pun best juga ^_^

si ngokngek said...

wah one day boleh jd director film lar kan..

Cik Suheela said...

i suka amy mastura tu....tapi paling suka dia dlm cerita filem IMPIAN..dgn azhar sulaiman time tu...veryyyy the sweet...pastu cite dia dlm tollgate girl...ahha

merapu said...

puteri impian 1 tu tgk kat wayang waktu kecik, siap belanja mama dgn adik, hee, sama lah cita yang kita suke tgk