ARIGATO GOZAIMASU.

Monday, June 11, 2012

Face powder? Face-to-face? Facebooklah awak.


Jika dapat undur balik zaman kegemilangan Myspace (sebab aku takda friendster), dapat bergeli-geli tengok gambar lama. di mana antara pose peberetnya seperti "gambar dari CCTV" (high angle), muncung donald duck, gambar depan cermin vincci. oh mak datok! kira up habis lah masa tu? TREND. 

Dengan adanya Facebook, maybe perubahan berlaku. tapi? 




1. Nama


i don't approve people with fake name !


lagi mithali if guna fullname sebijik dalam surat beranak engkorang. senang kawan lama nak jejak. mengikut pengalaman kenakalan zaman sekolah aku dulu, diorang suka ejek nama bapak doh! contohnya nama bapak aku Kamaruzaman, time subject sejarah kompem and konpiden aku jadi lauk-pauk. Zaman Paleolitik ada, zaman Logam ada, kalau subject agama islam zaman jahiliah memang pemes amos. so ketika tu aku berharap nama bapak aku biarlah Aaron ke, Johnny Depp ke, tak mampu diorang buat lauk.*joking*


secara tak langsung, dorang akan terus sumbat dalam kepala hotak nama kita beserta bin dan binti. anytime kalau terimbau zaman sekolah, cepat-cepat search nama kawan sekolah rendah bestpreng ke hulu ke hilir pergi library (penipuan).


ok lah bestpreng monteng kelas konon-konon busy dengan persatuan kelab kewangan, puas hati? kahkah.



2. Default/ Profile Picture

I don't approve people with fake profile picture !

Lagi sekali, aku benci benda fake-fake ni. tapi kalau beli bag Guess yang fake, eh aku peduli apa? bag jugak kan? come on lah, kita dah besar panjang (tu pon kalau sempat memanjang), kematangan dalam diri memang tak dapat dinafikan. gunalah picture sendiri, kalau malu guna je gambar passport yang korang tangkap tiap kali nak daftar masuk semester baru tu. setel ! Malu jugak? still boleh gunakan gambar sendiri, tapi dari jarak jauh. kiranya sesiapa ada effort nak tatap muka korang, guna kanta pembesar! paling terdesak dah tuu. 



mostly guna gambar artis





atototo comelnya default picture ni. sejuk mato momandang haa jah. tapi bila someone add kita dengan gambar sebegini, mesti ragu-ragu. dia google image kot, then click deny. esok lusa kawan mai sound, sombong gila kau? aku add dari haritu tak approve. ghopenya nama and default picture unik sesangat. salah siapa? takkan salah ibu yang mengandung. ke salah bapak yang tak mengandung? apa aku merepek ni? next! haha.





pencinta haiwan, yang ni baguih. boleh mintak kerja kat zoo, berus gigi gajah ke amende yang sama waktu dengannya. jenuh nak fikir, gajah yang mana add aku ni? gajah zoo Ulu Klang ke, gajah zoo melaka ke, ke gajah zoo taiping? or gajah-gajah yang masih bebas? errr serammmm. 




tengok kak Maghia punya profile, ada tak ciri-ciri yang di atas? kalau ada, sila mengamok di ruang comment. wokaka lari pecut!


contohnya kita selalu deal dengan orang guna personal account, nak-nak kalau orang yang kita deal tu someone yang "agak" tinggi pangkatnya, comey lote atototo je kita guna nama tak semenggah, dah tu default picture curik kat google image. apa perasaan dia? silap haribulan di cop penipu. 



pinjam kata-kata AC Mizal "peace yoooo" ! thanks for reading, bye. 



36 comments:

biskut chipmore said...

betul2.. nak approve orang kadang2 tak mudah sebab sekarang ramai stalker..

Pocket said...

tak acii..
gambo icon depa lawaaaaa...
gambo icon kami ... tak lawaaaaa...

so itu pasal lah kami pakai gambo retis or hujung ibu jari kaki tuu :D

heheheh...

tapi betul, kalau guna nama tipu memang lambat la sikit nak approve.

Eza Boom Boom :) said...

haha. :) eza mmg guna nama betul dan gmbar sendiri kat fb. lawak lahh gambar gajah, daku slim tu. hihikk..

Rozuan Ismail said...

nasib baik takde anugerah Fb terbaik, baru nk bg kat ko.kihkih

Rann said...

saya guna pictca sendirik ! ^_^

Cik Saila said...

perasaan kamu dan perasaan saya adalah sama.. hehehehe.. never approve org yg guna fake name dan fake picture.. byk gak request yg saya biarkan pending. reject kang dia request blk..letih la pulak.. huhu

Chikova_Airashii said...

hahahah same laa..mmg benci org yg ad gune nama samaran, gambar pelesu ni,even kalau dh beratus2 mutual fren pun xkan approve punye.kompem..!1

unless kalau kite mmg knl org tu..

Atiqah Wadiah said...

hehe..gajah pon add yaya?kelass lah yaya ^^

Atiqah Wadiah said...

hehe..gajah pon add yaya?kelass lah yaya ^^

Cik Eka said...

sama la..kita pun tak approve orang2 yang macam awak sebut ni..

penah kena dah...

asyik komen bukan2.

Marya Hana said...

biskut chipmore : ramai sgt stalker, yg paling best siap cilok gambar kita utk create 1 fake acc, GILA .

Marya Hana said...

Pocket : semua lawa belaka, konpiden sikit dgn diri sendiri..

Marya Hana said...

Eza Boom Boom : bagus! (:

haha, nasib tak terfikir nak letak gamba tenok ke, tapir ke, etc.

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : terima kasehhhhh ! :D bak kata kau, twitter lagi best.

Marya Hana said...

Rann : good dear ^^

Marya Hana said...

Cik Saila : sama. so biar je pending, kahkah.

Marya Hana said...

Chikova_Airashii : yep, kecuali dia kawan kita .. kalau tak, tak kose nak layan :D

Marya Hana said...

Atiqah Wadiah : tu lah pasal, tak sangka jadi bahan gosip antara binatang2.kahkah

Marya Hana said...

Cik Eka : at least comment jugak. kadang2 lepas add diam seribu bahasa, dalam diam.. ada yg dia buat .. jeng jeng jeng..

contohnya curik gambo kita, etc.

Nur Aischa said...

haha sama juga dgn saya, pun agak ragu-ragu bila nak approve fb org yg menggunakan DP bkn muka sendiri.. hehe

Marya Hana said...

Nur Aischa : kadang-kadang nampak beno STALKER, friends baru 7 orang, then add kita.. haish..

Laila Mahfol said...

Setuju setuju. Ciri-ciri tu sbb knp kita malas nak approve diorang kan?

Marya Hana said...

Laila Mahfol : yep, tak syak lagi :P

cik najihah said...

x suka pesen yg letak nama tah hape2 tu ha..harem nk approve haha

eZmALiZa said...

nasib baik marya hana approve friend request kite..keh3.. =D

Marya Hana said...

cik najihah : letak nama sendiri sudah, tak payah susah2 nak pk nama lain, kot sedap takpe.. kahkah..

Marya Hana said...

eZmALiZa : hehe, sbb UNIMAP kot, sama dengan adik i >__<

dye.yana said...

same lah. memang tak approve dah member2 yang guna fake name and fake pic. kalau dah memang friends, siap delete pulak. sebab tiba2 macam eh ni sape?

Fai Shaklee said...

kekeke...best la entri2 kamu ni dear. always make my day! ^__^

Marya Hana said...

dye.yana : haah, i pon pernah terkena benda macam ni, kadang2 "eh masa bila dia ni ada dlm friendlist aku? then UNFRIEND". kot yg buat haru sentiasa, lagi cepat kena remove. haha.

Marya Hana said...

Fai Shaklee : hehe, thanks a lot dear !! (=

Eyriqazz said...

samalah....kalau tak kenal, better tak approve..better kawan sedikit tapi menggembirakan...dari ramai kawan tapi menyakitkan hati rakan2

kura said...

kalau pakai nama kura kura zubir utk nama fb anacee pula kak maghiaa? hahha

Marya Hana said...

Eyriqazz : betol2.. biar sikit, janji bermakna..

Marya Hana said...

kura : aku block kau ! haha.

Namee Roslan said...

emm yang sedih tu orang kata namee fake. siap suruh orang siasat namee siapa,asal usul,ip address semua. lepas siasatan , dah terbukti namee memang wujud.baru diorang senyap. fitnah betul. marahhhh. eh tapi zaman myspace dulu rse macam entah apa2. haha.