ARIGATO GOZAIMASU.

Sunday, April 22, 2012

Berkongsi rasa dan bau.


This will be a short entry. percaya dak? 

Masa kecil aku lebih suka mendiamkan diri kalau tak puas hati. for example, bella adalah anak yang paling disayangi dalam family. dia selalu dapat markah tinggi bila exam. dia juga budak kecil yang pintar sebab dia pandai membaca dalam umur yang sangat muda. tapi dia kena kenang budi kakak, sebab aku yang siapkan kerja sekolah dia pagi buta bila tersedar ada lagi kerja sekolah yang tercicir untuk disiapkan malam hari. 


so, dia minta ayah belikan Saidina sebab dia dapat nombor 3 dalam kelas. Saidina sejenis permainan di mana kita takkan mampu kumpul duit wang saku sekolah untuk beli menatang ni dulu-dulu. sekarang yelah, petik jari kennn. 


iri hati semakin menebal dalam diri. biasalah budak-budak, apa yang mereka tahu? mereka mahu keadilan. tapi aku tak pernah pon luahkan perasaan tak puas hati aku kat sape-sape. except .. diary hikmat. diary tu pon dah berambus pergi mana taktau. 


kesimpulannya, aku dari kecik jarang berkongsi rasa dengan orang lain. 


tapi perasan tak perasan, hampir setiap yang terjadi kat diri aku dicoretkan dalam blog ni. perjalanan harian, mingguan, bulanan dan tahunan. untuk loyal readers, diorang maybe tahu apa lotion kegemaran aku. 




lama dah aku pakai lotion safi balqis ni, dan tak pernah curang dengan yang lain. 

baru-baru ni ada terbaca satu entry blogger (lyaa) yang dia sangat suka dengan bau lotion Vaseline. aku pakai vaseline untuk mengatasi bibir kering. lotion dia tak pernah cuba lagi. so memandangkan guardian depan rumah je, semangatlah nak gi bau-bau dulu. kalau berminat baru beli. 



lyaa pakai warna kuning. aku pon suka dengan bau yang warna kuning ni, soft je.


then aku bau yang ni, ermmmm sedapnya macam bau biskut !


bella pakai yang warna hijau. bau dia fresh, ok jugak. then aku mula confuse nak beli yang mana satu. warna kuning or warna coklat. setengah jam duduk situ untuk buat keputusan. macam nak kena kahwin paksa je rasanya. akhirnya aku beli warna kuning.


balik-balik rumah macam tak puas hati. sebab hati berbelah bahagi umpama johny depp and orlando bloom datang meminang, yang mana satu aku nak pilih? haha. keesokan harinya hambik kau, aku beli yang warna coklat tu jugak. so sekarang dua lotion vaseline ada dalam tangan, yeay !


sekarang aku suka berkongsi rasa dengan para blogger, thanks for reading. bye.

p/s : harini 22 april , hari jadi Bella Lim (adik aku). happy birthday !



dia kat UNIMAP berkawan dengan Ainan Tasneem. mula-mula aku tak kenal siapa Ainan Tasneem tu sebab aku memang tak ambil tahu budak-budak yang famous kat Youtube ni, wakaka. my bad  (u__u)






55 comments:

Zuziana Abang said...

hahaha aku ingat aku sorg je mcm nih.skrng aku ada 2 syampoo.loreal n pantene loreal xguna sbb x berkesan.bazir je.

aloh sian nye kau ms kecik2 hehehe.

myravea said...

Wah. Lepas ni boleh try lotion vaseline ni. huhu.

Suka yang bau soft :)

NisaAdnan said...

ORANG PAKAI VASELINE COLOR PINK :)

steffany daph said...

vaselin mmg bagus. bukan setakat wangi, tapi sesuai utk kulit (:

Umie Artoqiemie said...

macam kene paksa kawen hahaha.
means, kawen dua la ni? haha

Atiqah Wadiah said...

sy pon suka pakai lotion safi balqis..bau nye wangi sgt kan :)

zulhilmi tempoyak said...

erk... tertanya2 jugak... apa kaitan nya dpt no.3 beli saidini then pakai lotion then jugak kawan ngan ainan tasneem ni..

hahaha.. maap sy bengap sket... huhu

Ardini Izzati said...

Confuse jugak ye dengan bau lotion ni :) Bau lotion safi balqis memang bestt! :D

Akim Iqbal said...

Dey machaaa

*Miss Backspace* said...

sy pon pakai lotion vaseline. best !

Anonymous said...

cuba u try lotion vaseline yg colour pink for healthy hand and nail conditioning. yg tu lagi superb bau dia. soft sangat2 ..hihih

E y r a a Atiqa said...

Eyraa pon dah beli lotion ni, nak pegi plkn kena bawak..

Rara Nasiha said...

kaler coklat tu bau macam makanan. sweet je. rasa nak makan. sebab tu more prefer kaler kuning. :)

Rozuan Ismail said...

wah, adik kawan ngan retis.huhu.

p/s orang lain pon suggest dekat aku vaseline for men.mcm bgus je

kura said...

sy pun pakai vaseline kak marya. vaseline whitening lg tuuu. haha.....

qina said...

Dulu pakai johnson baby punya. Tapi ada kawan cakap vaseline ni oke. Then pakai memang betul lah. Bagus untuk kulit :)

Chikova_Airashii said...

pakai vaseline gak.. kaler pink..sedap bauu dyeeeee....

♥CIK SHA♥ said...

dah lama nak try..tapi tu la..ade bape botol dah lotion kat rumah tapi non hado la nak pakai nye..jadik hiasan je..

#saye yg pemalas! haha..

nurmujahidah said...

lotion muja pakai yang umi bgi,, hehe,, guna header lama nampak,, cute yang ni,, my febret,, kih4

ezzaty said...

hehehe kite suke wane kuning jugak ! yeay sep ! XD

alia zainol said...

vaseline wangi =)

bella lim said...

time kasih.. btw bukan saidina je aku dapat. komputer, handphone sume aku dapat masa sekolah rendah lagi

Eza Boom Boom said...

jadi sekarang tak guna safi lagi dah ke?? :) hihi..

hanabunga said...

Whoa ainan tasneem!!!!

shinkumifatin said...

hi marya....i tertarik ngn ur ~Yong~
BTW...ur last pic of the product...sangat cantik ...hik3...

~eZmALiZa~ said...

haha...maryaa!! u know what...ade satu lg lotion hand and nail from vaseline... mmg best... kuku jadi cantik bile dah lama2 pakai :)

Marya Hana said...

Zuziana Abang : kesian gila aku an? haha. besau2 aku dah tak kesah sgt, AAK (ada aku kesah?) haha.

Marya Hana said...

myravea : haah, ramai jugak yg beli warna pink, pendek kata vaseline pilihan terbaik. good 4 ur skin (:

Marya Hana said...

NisaAdnan : good , best jugak kan bau dia ?^^

Marya Hana said...

steffany daph : strongly agree, dear (:

Marya Hana said...

Umie Artoqiemie : haip haip syhhhh, dengar dek org karang.

meh bisik, * kalau boleh mmg nak kawen dua. wakaka.

Marya Hana said...

Atiqah Wadiah : yep, i dah lama pakai safi balqis. so sekarang cuba yg lain..

Marya Hana said...

zulhilmi tempoyak : haha, bace betol2. pasal bella and ainan tu just sampingan.

^^ peace.

Marya Hana said...

Ardini Izzati : i lame gila pakai safi, apa kata u try vaseline pulak, besttttt , wangi. sebatu boleh bau , ekeke ^^ propa.

Marya Hana said...

Akim Iqbal : mak kau .. deyyy..

Marya Hana said...

*Miss Backspace* : yeah, sep sep ! bau dia alahai.. tak menyesal beli.. thanks lyaa (blogger) yang review pasal losyen ni. hurmm..

Marya Hana said...

Anonymous : aha ramai pakai pink tu eh? so kalau i beli dah ada 3 koleksi lah ni? haha. ok , akan try yg pink pulak. (dah mcm tabung ujikaji dah haaa) :D

Marya Hana said...

E y r a a Atiqa : wajib bawak! wah gi plkn ye, baik2.. ! ^^

Marya Hana said...

Rara Nasiha : aah le, warna coklat tu bau dia kuat sikit. rasa mcm nak gigit2. haha.

kuning mmg bau soft..

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : adik, bukan aku, hiew hiew.

ahah, kau pon boleh beli. yang men punya hadooo..

Marya Hana said...

kura : so dah putih ke belom kau? kalau tak akak pon nak gi beli sekarangggggg jugak !

Marya Hana said...

qina : kan? baby lotion dah lama ditinggalkan.. sbb bukan "baby" lagi..

Marya Hana said...

Chikova_Airashii : ramai cakap, takleh jadi ni. nnt i nakk beli lagi. bankrup aku .. kihkih..

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : jadi hiasan? ish cik sha. pakai le.

kalau taknak boleh pos ke alamat bla bla bla (tadaaa sampai depan umahku).

Marya Hana said...

nurmujahidah : umi bagi kaler apa yang?

ohh, haah bertukar angin sikit, tq (:

Marya Hana said...

ezzaty : sep ! (:

Marya Hana said...

alia zainol : yep, and seuai untuk kulit kering .. mcm i ni..

Marya Hana said...

bella lim : tu aku MELUAT ngan kau, wakakakka :D

Marya Hana said...

Eza Boom Boom : still guna, sbb tak habis lagi yang ada ni haaa..

Marya Hana said...

hanabunga : ahah, i je tak kenal dia . haha.

Marya Hana said...

shinkumifatin : ah kau, yong je kau nampak. dah update blog nampak? gudjob ! ^^

Marya Hana said...

~eZmALiZa~ : yeke? apo namo eh? haritu tak nampak pon..

nur atiqah said...

kita pakai yang warna kuning jugak. sedap bau,menyamankan. yang cokelat tu nak beli hari tu tapi takot end up akan makan,sebab bau coco. hahaha

Marya Hana said...

nur atiqah : tu lah,mcm bau biskot pon ade.. tp wangi.. i selang2 pakai benda tu.. ikot mood.

Cik Aish said...

i pun suka vaselline kaler coklat tu...bau lemak berkrim!!!