ARIGATO GOZAIMASU.

Wednesday, January 25, 2012

Cute Korean Products.


Dalam usia yang sebegini kita galak mencuba sesuatu yang baru. orang bercinta kita bercinta. orang pakai selendang lilit lilit sampai terbelit halkum pon kita nak jugak. orang taip "aq shuke makan shokelat" perkataan comel-comel (sumpah bulu ketiak gugur sebab geli) pon nak diikotnya. maka, hanya segelintir sahaja yang still berpendirian teguh, buat rilex, malas ikot perkembangan. (tapi kadang-kadang orang-orang ini cool).


sekarang tak tahu ada lagi ke tak budak-budak pergi sekolah rebot tudung adik. and kain singkat (sebab sekolah kononnya banjir). tak cukop kertas lukisan conteng pulak atas kain corak bunga bunga, nama cinta berok masing-masing, nota untuk exam sebab malas nak menghafal, etc. mak aku kata sakai.


terasa "diriku begitu berharga" tak pernah terjebak.

TAPI SEKARANG AKU CEPAT TERPENGARUH do. 
(do nampak gampang di situ)


aku mudah terpengaruh dengan product kecantikan yang ada di pasaran sekarang. lumrahlah manusia suka yang cantek-cantek di mata macam kau dok pilih pasangan hidop. "nak yang sedap mata memandang" katanya. same goes for me, memilih nak mampuih haktuih.


actually dah lama secara kebetulan terbaca blog Nur Dalila Akmal ni review pasal product from Daiso Japan. melopong-lopong tengok product tu and cepat-cepat tanam azam nak beli jugak tak kira (sambil hentak hentak kaki) bila singgah kat Sunway Piramid nanti. selalunya lalu je sebab jiwa lebih terarah ke Ayam Penyet.


so tiga product yang berjaya aku beli sambil gelak berdekah dekah
(yes ! aku berjaya beli).


charcoal based facial mask, facial wash & nose pack
[setiap product ada penerangan in english di bahagian belakang]

FYI, ini adalah product dari Korea yang dibuat khas untuk Daiso Japan. product ni memang popular kat Jepun dan Korea. disebabkan sekarang ni aku fefeeling Jepun sangat (pakai sabun Shokubutsu, and kehidupan seharian bersama housemate kat UiTM bersembang campor nihongo secara rojak) makanya.. aku sangat terpesona blink blink dengan product ni. lagi, tengoklah packaging sangat cute miut ish geram!


bak kata Nur Dalila Akmal, product ni wajib ada (bukan sunat) dekat kabinet artis-artis korea. and aku tengok banyak permintaan secara online lah. so for now, ketiga-tiga product aku peramkan dulu dengan tujuan nak habiskan pencuci muka yang sedia ada.


charcoal based facial mask


facial wash


nose pack

tertiarap tiarap masa aku nak tangkap gambar-gambar ni. ish ish.


and memandangkan aku ni "makan" sponge. so kena beli banyak untuk persediaan. tak payah dua tiga kali sebulan nak pergi guardian or watson.

sebenarnya, dan yang sebenarnya, sebenar benar benar. ada lagi benda yang aku nak beli kat situ tapi biarlah rahsia. nanti kalau singgah, borong lagi :') alahai marya..

semua barang-barang kat Daiso Japan berharga RM5 sahaja. tapi kalau korang beli secara online, agak mahal jugaklah. 1 barang di charge dalam berbelas ringgit . so pilihan di tangan anda. kalau malas nak pusing-pusing carik Daiso Japan, order aje secara online. ye dak?



ok bye bye semua. take care.
p/s : keberkesanan sesuatu product bergantung pada individu .




60 comments:

Atie iskandar said...

mahal x ek harga dy ? mcm tepengaruh jugak la.. ade jual kat watson or guardian x ?

Ariena Hisham said...

Kak Marya kalau boleh nak borong semua je kan? Haha :D

SpidermanHere said...

Akak, kat mana nak dapatkan produk tu? Boleh bg link tak kalau ada? Berminat ni, hehehe

mish eden said...

hehehe...p kt muke eden x sesuai la...da try da...

lionteen said...

bp harga die?

Rozana Razali said...

saya beli charcoal mask tu, macam x berkesan je pun, tapi nasib baik la RM5 je, beli yg cosway punya yg RM20++ tu pun x berkesan mana pun, tak banyak mana pun blackhead yg keluar.

Product mana la yg betul2 berkesan nk hilangkan blackhead ni, sedihhh.

Cik Saila said...

okay, sy jugak hampir terpedaya dan terpengaruh.. T______T

LdyNisa said...

Wahh, botol dia pun dah boleh buat orang teringin sangat nak beli.
Comell.. :D *saya pun macam nak terpengaruh ni..

Liyana Aziz said...

kalau pergi DAISO, memang tak sah kalau x pusing2 dua tiga round dalam tu, semua rm5 je, so pandai2 lah carik barang yang berpatutan dengan harga tu...

so far x beli lagi facial wash and etc... carik barang yg comel2 kat Daiso...

Daiso the curve lagi besar dari sunway, serbu the curve! muahahahah

FizaMustafa said...

erm kalau bab nak pakai kat kulit muka punye, payah nak accept.kena kaji dan fikir berpuluh kali baru buleh beli.tu bahase korea dia tulih pe pun tak paham, ke ade BI versin kat belakang dia. ikut orang la kot sesuai ke tak ek.

kalau baju, kasut korean punye mmg cute . kan cik marya hana hehe ^_^

najihah sahami said...

huwaa..kat sungei wang tp asek habisss jeppp.

Asyiqin Haulisah said...

tak pernah try yg charcoal tu. roti charcoal pernah try. *pelahapnya aku.

keyna kina said...

Beli kat mane nak jugaaaaaaaaaak

GincoMerahJambu said...

yes..product tu memang sangat2 best! syie beli on9 je..dan sangat elok untuk kulit..

syieda_syaada said...

setiap satu tu bape kak hana? :)

Marya Hana said...

Atie iskandar : hai atie. watson or guardian takde. bcoz it made just for daiso japan.

semua brg dlm daiso, RM5 each.

Marya Hana said...

Ariena Hisham : auuumm ! tau takpe. banyak sgt kawai stuff !

Marya Hana said...

SpidermanHere : erm, setahu i ade website yg boleh order secara online..

kalau u nak beli sendiri, boleh pergi Daiso Japan, Sunway Piramid or The Curve :)

Marya Hana said...

mish eden : ohh so sad ..

Marya Hana said...

lionteen : semua barang RM5 setiap barang .. :)

Marya Hana said...

Rozana Razali : i rase better u try buat facial treatment.. maybe product yg mcm ni payah nak solve ur problem..

:)

Marya Hana said...

Cik Saila : kawai kan? hope u terpengaruh.. haha. penat i tgkap gambar yg "kawai" jugak ni. hehe.

Marya Hana said...

LdyNisa : packaging dia menarik kan?comel sgt ! :) haaa terpengaruh copek..

Marya Hana said...

Liyana Aziz : haa, betol2x. akak sampai rambang mata. ini nak itu nak. adoi parah.. !

tulah hope 1day dpt gi The Curve pulak. pokai.

Marya Hana said...

FizaMustafa : aaa, product kecantikan kena hati2 sikitlah. skin i ni lain sket, pakai apa pon same je.. haha..

yep, i suke korean style :)

Marya Hana said...

najihah sahami : yep, barang ni memang fast selling ..

better u pergi sendiri Sunway Piramid..

Marya Hana said...

Asyiqin Haulisah : haiyoo. salah entry ni :p

Marya Hana said...

keyna kina : Sunway Piramid or The Curve dear.

Marya Hana said...

GincoMerahJambu : haah, i dah survey.. banyak jugak permintaan secara online.. :)

Marya Hana said...

syieda_syaada : RM5 setiap satu. semua barang kat Daiso Japan adalah RM5 sahaja.

yanasensei said...

Waaaa daiso ada charcoalnye mask rupanya. Murahhh. Aritu carik dlm sasa mahal gilos rm50 seketul. Hohemjiiii. -.- xjadik beli terus. Wakaka.

Marya Hana said...

yanasensei : RM50? memang mahal ler.. tu lah, i x try lg product ni.. tp i survey rata2 suka dgn product ni.. tggu hasilnya..

syieda_syaada said...

rm 5..murah gila kot..bli on9 pon berbelas huhu..

Marya Hana said...

syieda_syaada : harga beli sendiri dengan harga jual secara online mmg berbeza. sbb nak ambik untung sikit lah kan..

Umie Artoqiemie said...

kenape aku rasa macam nak beli.. dem2.. lumrah manusia -__-"

Myra Arshad (: said...

comellll nyaa xD

Myra Arshad (: said...

comellll nyaa xD

Pelangi said...

slm tuan blog yg comel..:)
follow u.
dijemput tuan blog join contest (klu sudi la)
ada masa lagi ni.
hadiah menarik.
www.pelanginadia.blogspot.com
btw, tuan blog ni cute!

kuera said...

pencuci muka tu aku xder lagi yg laen dah ade..ko tau yang mask arang tuan bagus doh..berkesan..tp kulit sedikit kemerah-merahan... so x bley pakai lama2 sgt..klu boleh follow je instruction dia...hahhaha..hampor nak tercabot gak bulu roma pipi aku...

FatihahRadzi said...

silalah jual secara online .
please . *mengharap :)
terpengaruh .

nurfatihahmohdradzi@rocketmail.com

Marya Hana said...

Umie Artoqiemie : haha. nampaknya berhasil.. ^^

Marya Hana said...

Myra Arshad : cute sangat.

Marya Hana said...

Pelangi : insyaallah, thanks dear

:)

Marya Hana said...

kuera : mask tu aku pernah ada, tp bukan brand ni, memang time cabut mask mcm nak tercabut kulit. smp keluar air2 mata aku..

Marya Hana said...

FatihahRadzi : i pergi sunway pon sekali sekala. insyaallah kalau i pergi lagi, i akan email u..

tp bukan dlm mase terdekat, i selalu pergi dgn my bf, so bulan 3 baru masok sem. kesian u..

syamimi fatin said...

product daiso ni mmg best. dh lama pakai tpi yg nose pack tu xpenah try lg... murah pun murah rm5 je! :)

Marya Hana said...

syamimi fatin : betol3x. oh nose pack je xde eh..? i lak nak beli make remover..

Anonymous said...

oooo.... menda ni memang famous juga eh......

Dang Intan Duka said...

wey, halal ker???



peace

Marya Hana said...

anon : yep (:

Marya Hana said...

Dang Intan Duka : yep. aku dah tengok kandungan dia. cuma tumbuh2an.. product dr jepun kebanyakkannya berunsur2kan tumbuhan2han and bahan semulajadi. mcm sabun shokubutsu tu..

✿ CIK N ✿ said...

sis!! kite guna jugak!! hihi tiga2 tu ade.. tapi sis guna sponge untuk ape ye?? kite tak pakai pun?? btw.. kamu sangat comell!!

Marya Hana said...

cik N : oh sponge bukan utk product tu. untuk tepek bedak heee.

tenkiu dear, kamu comel jugak (:

reyna said...

alamak nk kena cari daiso nyer cawangan ler,,jawabnya,,tq

Lynn Damya said...

ahhhaaaaa ! suka pergi Daiso sbb barang2 kt situ comel & unik2 semuanya, rase nk beli semuaaa sekali ! haha, harga pon mmg fix rm5..okay lah kan, hihi (n_n)

Solehah Shamsuddin said...

jenuh solehah mncari2 produk ni.smpai skrg xjmpe.ala,kt sini xd kedai Daiso.kt kedai lain da x?

Solehah Shamsuddin said...

kak marya, kedai daiso ni just ada kat Setia Alam City Mall saje ke?

Marya Hana said...

Solehah Shamsuddin : kat OU, sunway piramid, bukit bintang ada..

bellarisza vienetta said...

product ni bagus especially mask tu. tapi kalau nak leboh berkesan, cuci muka dengan air suam dulu, pakai mask, lepas peel, basuh muka dengan air sejuk then pakai moisturizer. masa mula-mula pakai memang tak banyak whitehead or bulu roma yang tertanggal.tapi kalau dah banyak kali pakai memang ada different

Addyra Dora said...

Blackmask shiseido