Sunday, January 1, 2012

The Color of Paradise :)


Assalamualaikum kawan-kawan blogger ^^


Nak type berbunga-bunga tak cukup akal pulak malam-malam buta ni. lagipon aku menaip dalam keadaan separa sedar! actually bercadang nak buat taik mata dah, tapi rindu pulak kat blog. jadinya nak tunjuk muka kat sini. hello semua .. (bunyi cengkerik) .. ler korang dah membuta ke hape? 



Fyi, aku dah selamat jejakkan kaki kat UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana petang tadi. motif asal balik awal kononnya nak study. ok kita tengok sejauh mana motif asal mampu bertahan (-.-") sebab perasaan ni bergetar-getar tak tahan bila terpandang drama-drama korea yang melambai-lambai dalam laptop ni. 


haish~ final exam dah dekat, kot curik-curik tengok satu ke dua episode korang rasa OK ke KO? 



dah mula rindu dia. tadi masa hantar balik puncak, dia macam nak nangis. 
rela tak kiss pipi aku , tunjok sangat ego dia tu! 



Korang tahu tak Iranian film semua best-best .. Penuh emosi dan yang paling penting, mesej yang nak disampaikan tu jelas dan terkesan di hati penonton wa cakap lu ~ Nak promote kat korang filem The Color Of Paradise. bak kata lecturer aku, cari kat kedai DVD, RM 9.90 aje. and aku janji korang takkan rugi korek tabung untuk beli DVD filem ni.





The Color Of Paradise by Majid Majidi

Korang boleh tengok macam mana pengarah filem ni menyelami hati kanak-kanak .. Kanak-kanak istimewa pulak tu.. sumpah terbaik.. sepanjang tengok filem ni, sifat kemanusiaan korang akan menonjol ! 




filem ni pasal sorang budak buta, nama Mohammad.. walaupon dia takda mata macam kita yang normal ni, tapi dia suka sangat belajar. lebih dari budak-budak yang celik. Tapi ayah dia tak berapa suka dia, yelah budak buta macam menyusahkan sikit nak bela. lagipon family diorang miskin. 



Actually filem ni di review dalam kelas Film History aku. 

nak nangis teresak-esak sebenarnya. tapi tak bawak tisu. so lupakan! 




scene ni paling sedih tahap air hingus leleh-leleh. Mohammad luahkan perasaan yang dia rasa semua orang kat sekeliling tak sayangkan dia sebab dia buta. nak tahu lebih lanjut, serious korang kena cari filem ni kat kedai DVD berdekatan. kalau korang dah tengok filem ni, leave a comment and share with us :)



favaorite Iranian film , antaranya The Bicycle Thief & Children Of Heaven .. kalau korang ada masa lapang , and malas tahap unta kat padang pasir, try lah search kot-kot boleh dapat free download kan.. 


ok semua, bye bye.





24 comments :

Rozuan Ismail said...

unta kat padang pasir lagi rajin kot dari aku dan katil x dapat dipisahkan..


p/s cam best je citer tuh.tacing la plak

hanabunga said...

belum pernah tgk lagi dan insyaAllah nak try cari link lah :) itupun kalau freeeeee.

Pocket said...

maner buleh kamu mempromote free daunlod! kan ker filem hasil usaha orang gak nii.. kalau filem barat tu tak per la. diorang dah untung jutan jutan:D

iyer iyer jer kan,
macam la kita beli dvd original kat malaysia ni si majid tu dapat wit pun kan.. hatta sekupang dua..

wokeh! will put inside my list od dvds to look for. :D

ain azmi said...

GOOD LUCK FINAL !! hihi

dye.yana said...

baca review u pun dah rasa macam sedih. T__T

btw, mana u dapat cerita korea banyak-banyak eyh? download kat mana?

Syazwani Mazlan said...

tenkiu~ boleh wat research ni :)

J.Syazwana said...

tengok review macam best. hehehe

pape pon selamat berexam.
all the best :)

Cik Zety said...

tengok muka dengan subtitle kat bawah tu pon macam dah sebak. kang nangis kang sebab marya laa ni hehe :P

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) said...

children of heaven best!

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) said...

children of heaven best!

Shurazirah Sukhur said...

macam best. serius tengok muka Mohammad tu pun dah rasa sedih.nak carilah nanti cerita ni.

anyways, good luck in final exam :D

myra abdullah said...

mst best citer ni..huuuu..
nnti nk try g cr kt kdai dvd laaa..
huuhu

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : kau mmg dah xleh buat ape ah.. mcm unta.. ! haha.

Marya Hana said...

hanabunga : kalau tak free pon carik jugak ! :P

Marya Hana said...

Pocket : haha. cerita luar dimaapkan sikit. harharhar..

haah, silakan carik DVD tu.. and then, jgn lupe comment kat entry ni k.. :) TQ..

Marya Hana said...

ain azmi : thanks.. u too :) gudluck..

Marya Hana said...

dye.yana : review merepek ni kureng sedih.. kena tgk, baru tau mcm mane.

aha, i copy dari kawan je. xpernah download drama korea..

Marya Hana said...

Syazwani Mazlan : gud! :)

Marya Hana said...

J.Syazwana : yeke.. >.<

thanks.. u too..

Marya Hana said...

Cik Zety : aaa tau xpe.. nak nangis keluar air hingus hijau, tapi meroyan sgt nnt.. >.< try carik dvd ni.. best !

Marya Hana said...

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) : yang tu sedihhhh... yg mase die masok pertandingan lumba lari tu.. dia dapat johan, tp dia nak hadiah pemenang naib johan.. ala sedih.. ~

semua hal kasot...

Marya Hana said...

Shurazirah Sukhur : sila carik..

thanks babe.. u too.. gudluck..

Marya Hana said...

myra abdullah : HARUS. then comment kat entry ni eh..? sharing is caring.. hehe.. Thanks ! :)

FARHANA ANUAR said...

aku suka filem majid majidi. best sangat. dah tgk song of sparrow? best gak.