ARIGATO GOZAIMASU.

Wednesday, January 25, 2012

Baucer RM200.

Entry lembab , malas and terlambat update.


Kaching-kaching bersinar-sinar mata bila sebut pasal duit. Kementerian Pengajian Tinggi memaklumkan perlaksanaan pemberian baucer buku bernilai RM200 yang diumumkan sendiri oleh YAB perdana menteri yang dikasihi masa pembentangan Bajet 2012.



makhlok yang layak menerima kaching kaching ini ialah pelajar IPTA, IPTS, Politeknik, Matrikulasi/ Asasi, dan pelajar tingkatan 6. Jika anda dalam salah satu kategori tersebut, dari korang menambah lemak-lemak terkumpul cuti ni, apa kata singgah MPH, Popular, Kinokuniya or mana-mana kedai buku yang menyertai program ni sebelum 31 Mac 2012. 1 April harap maap, korang boleh simpan baucer tu buat kenang kenangan.



Kalau orang ada penyakit ketaq lutut, payah sikit nak tuntut baucer. orang berasak-asak dan berbaris macam ada MEGA SALE sehingga 90% discount kat pejabat bendahari. itu boleh tahan lagi, ada sesetengah budak universiti yang berperangai sedikit "tahi", baru-baru sampai terus potong line mencelah depan aku. eh eh .. tulang temulang aku ni sikit lagi nak retak. dia dok buat peel. potong line satu, siap ajak geng dia beratur sekali tu buat aku hilang kewibawaan, pertimbangan dan akhirnya melahirkan kekecewaan yang teramat sangat. alamatnya taik telinga bersepai-sepailah dengar aku perli itu ini. geram makkk.



NO MANNERS (u__u)

before semester break. copek-copek ajak si dia menghabiskan baucer. memandangkan si dia belom tuntut baucer tu, dia bertugas sebagai accountant sementara aku. hiew hiew.



colour RM sekian sekian tambah komik gempak starz RM sekian sekian.

dan sekian kalinya aku nak bagitahu non hadoo buku ilmiah yang aku beli. cane tu?





semua ni berharga RM 99.80. so baki RM 0.20 tu halalkan dunia akhirat ..

highlighter beli pelbagai colour + pen

si dia kata belilah pen yang mahal-mahal sikit. alooo cantik atau buruknya tulisan aku bergantung kepada pen yang dipakai semasa menulis. kalau pen tu aku tak biasa pakai, jap kecil jap besarlah gamaknya.


pencil case purple colour , yang ni RM18 ++


baru menjinakkan diri dengan komik ni (ilmiah tak? nanges)
siri jelajah dunia paling popular di Korea
semua sekali aku kumpul. jelajah negara China, Mesir, Amerika, Perancis dan Jepun. walaupun ianya komik, tapi berguna jugaklah. korang boleh tahu tradisi , tempat-tempat menarik kat setiap negara tu and terselit unsur lawok.


actually aku cari film books tapi tak jumpalah. yelah masa ni habiskan RM100 baucer kat Popular Sunway Piramid. so nanti nak merayap Kinokuniya pulak habiskan yang selebihnya untuk film books. sedapkan hati sikitlah, sebab dapat jugak manfaatkan duit kerajaan ni kan ..



niat hati nak beli colour yang lebih gabak dari ni. tapi takde stok. so yang ni pon bedal ler. masa kecik paling gempak pon ayah belikan colour luna 12 batang kotak kecik tu. bila periksa dapat nombor cun sikit baru ayah upgrade luna 12 batang kotak panjang.



tapi sebenarnya aku suka gila colour Swans jenama Stabilo ni. licin je. bapak aku kata LUNA jugak bagos. so "harapan hanya impian" ler nak pakai colour Swans. tapi bila dah sekolah menengah curik curik jugak beli colour ni. yelah mak bapak kita suka berpegang pada benda yang "bagos", so jenama lain jangan haraplah kau nak usik.



wah wah .. sekali guna je habis dah RM100 dari baucer aku tu! tengok kawan-kawan lain ramai yang beli novel termasuk bella lim. syyhhh. HAHA. aku semenjak blah dari sekolah teknik, jarang membaca novel. dulu bagaikan isi dan kuku , cium cium gomol gomol novel-novel kesayangan. almaklomlah dok hostel mana ada hiburan lain. nak-nak takde boiprenggg masa tu, so aku hanya mampu berangan "hero novel" tu boiprenggg aku. hikhok hikhok (^^,)


ok bye bye . take care.







48 comments:

Zahirah Dzulkifli said...

Saya pula tak usik lagi baucer-baucer tu. Dengan harapan nak tunggu awal bulan 2 karang supaya dapat menikmati dengan lebih seronok sebab dah nak start semester baru -.- Haha

ratu zuleyqha said...

HAHA ! mmg terbaeekk lah marya (:

Nur Hafiza Rahsid said...

tau takpe..haritu beratur megasale pun kalah.pukul 10 sampai pukol 12 beratur.hmph

myra abdullah said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrggggh!!!!
jelessssnyeee...huhuhu..
pelajar sijil tak dpt eeh..
sedihnye....dh laaaa byk nk kene bli ni..
huhuuuu

Amane Misa said...

adeh..ingatkan xde yg pasal potong line tu..kesian budak tu, panas je telinga die dengar...hahaha...

btw..bile nk g kinokuniya ni habis kn baucer tu..aku punye x terusik lg ni...(-_-')

ezzaty said...

sangat comel komik tue.xbeli pape lagi dengan voucher tue.hee..tp ayah suh beli buku adik sbab nk spm pulak :P

wawa abdullah said...

nanti nak try beli la komik yg marya beli tu..mcm besh je..huhu

cik huda said...

Assalamualaikum. hye sis! nie huda. jum sis join giveaway Nouveau Closet.
Mungkin rezeki sis ^_^
Selamat mencuba. Syg kamu ^_^

http://nouveaucloset.blogspot.com/search/label/Giveaway

si ngokngek said...

mcm banyak ja komik tue,jom lar kongsi..lalala

:eh colour tue perlukan ka,kasi aku lar..err mcm tamak pulak eh..

Umie Artoqiemie said...

hidup komik untuk negara!!! HAHAHAHAHAHAHA!!

One-Nie said...

perghh! dah habes 100 dah voucher ko ude! ateh punya voucher boleh plak bantai tinggal dalam kamus dekat perlis. memang aku nganga jela tgk membe2 aku belanja voucher... T_T

E y r a a Atiqa said...

hehe . kaler pensel pon jadik lha kak marya =)

hazanis said...

voucher kita tinggal rm100 lg...wink wink***......=)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

hehe comel je buku2 tu kak..

sy haritu borong kat kinokuniya..memang penuh la student dok tebus baucer..hehe

Rashid said...

wah seronoknya dapat voucher ... jeles ..

Marya Hana said...

Zahirah Dzulkifli : aaa. masok sem awl bulan 3, so terase mcm tak sabar nak guna, tu yang SHOPPING ! >.<

so, u bersabar lah ..jgn guna..

Marya Hana said...

ratu zuleyqha : ape nya yang terbaik sgt tu dek non..? hehe.

Marya Hana said...

Nur Hafiza Rahsid : oo kodok terbang! sampai 2 jam? ni memang gila kentang.. i dalam 45 minit ade kot..

Marya Hana said...

myra abdullah : sijil tak dapat ke..? bukan ke semua dapat?

Marya Hana said...

Amane Misa : memang salah org ah.. haha. marya hana kot. (mulot tak agak-agak nyahhh.. )

weh ! jom ah, next week! ajak fatin.. pleaseeeee.. kinokuniya .. lets!

Marya Hana said...

ezzaty : aaa berkat ! beli buku adek utk spm.. daripade beli benda2 merapu kan.. :)

Marya Hana said...

wawa abdullah : try 1 dulu.. takot tak best mampuih makkk ~ :D

Marya Hana said...

cik huda : wasalam.. anak sapo lah ni.. bersopan santun..

insyaallah , thanks .

Marya Hana said...

si ngokngek : colour tu buat perhiasan je. and in case ade benda nak diberi sentuhan kreatif, haa dah ado.. ! >.<

Marya Hana said...

Umie Artoqiemie : HAHA. seperti biasa.

Marya Hana said...

One-Nie : aai, rugi ah. kat perlis takde kinokuniya.. patotnya ajak kau shopping aritu, tengok camne air liur kau tuptup jatuh.. :D

Marya Hana said...

E y r a a Atiqa : impian dari kecik kecik >.<

Marya Hana said...

hazanis : samalah kita ! (>.<) RM 100 yang terbuang tu, beli benda2 tak pekdah ni semua.

Marya Hana said...

♥NuR SyAFiQah♥ : yeke? alamak. ni melemahkan semangat yang berkobar kobar nak serang kinokuniya habiskan voucher..

:D

Eza Boom Boom :) said...

Hee, tak sabarnya nak dapat boucher tu. hee. baru nak masuk degree bulan 3 ni. sempat ke dapat boucher macam ni lagii?

Marya Hana said...

Rashid : jangan jelesssss ! >.<

Marya Hana said...

Eza Boom Boom :) oh baru habis dip eh.. wah syoklah ..

Amane Misa said...

next week tu hari ape...??? si shinkung tu x online pn..die tu kte kne ingatkan balik...(>_<)

♥CIK SHA♥ said...

amboi..kemaen shopping sakan lagi yaya..hew hew hew..

eh?komik tu nmpk mcm best je!

hanabunga said...

hahaha hana xusik lagi vaucer tu.sabtu ni baru nak gi guna.nak beli novel mcm kwn akak jugaklah hee :)

Fana | Aqim said...

untunglah..dapat baucar..huhu..:(

dyra said...

wah ,da beli da ehhh

Jue said...

suka gak baca komik...:-D


*thanks singgah..jue singgah balik yea dear..happy blogging 2..:-D

FizaMustafa said...

kire oke la. yang kitorang as a staff nie lagi la, tukang edar voucher jerk kat student. tukang oke! tukang!lagi la tak dapek apo! haihh. kemian berduyun budak2 UIA tuntut voucher.

Marya Hana said...

Amane Misa : aku dah mesej, kita bincang kat facebook. sape takde, kira cancel !

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : baucer kan.. kompem ah sakan bebeno shoppingnya.. huhu..

entah ah, tak baca lagi pon.. setakat ni komik tu paling popular kat KOrea. haa..

Marya Hana said...

hanabunga : ramai sunggoh yg beli novel. untung ah minat.. hehe.

Marya Hana said...

Fana | Aqim : sangat! :D

Marya Hana said...

dyra : pantas ! :D

Marya Hana said...

Jue : no biggie dear. selamat dtg ke blog ni.. :)

Marya Hana said...

FizaMustafa : hai staff UIA. hehe..

ohh, abes tu tengok je lah kan? nganga.. :D

muhammad said...

komik2 tu bli kt mne ek?

merapu said...

same la, beli komik 2 jugak, haha,
tak sangka sam, pas da beli br bc blog marya
Ikhtiar hidup layan gak ke? hee