ARIGATO GOZAIMASU.

Tuesday, December 27, 2011

Sponsored Post. apa nak buat?

Assalamualaikum kawan-kawan bloggger ^^




Masa aku mula-mula blogging, satu haram pon aku tak tahu. menaip merepek mestilah bakat semulajadi. tapi masa tu nak pilih layout ke. nak adjust apa-apa yang patot kat blog ni semua aku tak pandai. cuma berbekalkan azam yang kuat dan semangat anak merdeka (konon) aku cuba jugak sampai mahir! berapa banyak kali give up sampai gigit selipar. akhirnya .. aku godek godek, hah jadi jugaklah blog haa walau tak somonggah. kui kui ^^




and bila aku tengok kat blog orang lain ada iklan apa jadah kat tepi tepi blog, aku pon ada rasa ingin tahu. so aku pon register si NUFFNANG. tahun pertama dan kedua aku blogging perghhh seksa bukan main. earning RM 12.50 tak naik naik (-.-"). eh yang tu ok lagi kot. ada kawan-kawan yang mengadu RM 0.25 sen stay sampai sudah.




bila bilangan follower makin bertambah, maka secara tak langsung bilangan viewer bertambah. so nuffnang berbaik hati mula bagi aku Buffered Earning. masa ni earning aku dah adooo perubahan sikit demi sedikit. dari "posen" dia naik ke "puluh". dari "puluh" ke "ratus". cuma "ribu-ribu" je aku tak pernah cecah. untuk blogger yang dah cecah ribuan ringgit, tahniah! bukan senang nak buat duit hasil dari penulisan kan? nak-nak personal blog. terkedek kedek nak naik.




tapi Hanis Zalikha membuktikan yang personal blog pon boleh berjaya. tapi kot personal blog macam aku ni payah, berat and seksa sikit ah. meraban tak sudah.




baru-baru ni aku ada terima satu cek dari Nuffnang. jumlahnya rahsialah deyyy. kecuali si dia yang ikot aku pergi cash out kat bank haritu.kuikui. nanti kena belanja dia , supaya dia tak bocor rahsia (-.-") haha.



alhamdulillah ..

selain belajar, ada jugak side income yang aku dapat..





tapi pagi tadi macam terkejot cipanzi depan laptop !
mana taknya , buka je nuffnang acc ternampak satu lagi objek pelik hehe.





sponsored post kiri sekali tu haaa. siapa tahu pasal sponsored post tu..? yang ni aku lemah sikit. dengar kata kalau kita buat sponsored post, untungnya berlipat kali ganda. boleh cecah ribu-ribu. yeke? ok kita serahkan pada yang pakar :)


p/s : terima kasih Nuffnang ! :)









43 comments:

chemija said...

tahniah kak :)

Nalisa Syahira said...

mld nak citer pasar earning , gila sadis , haha ,

hazman aka species1980 said...

whoaa... memang rezeki la kan bila dapat sponsored post nie...payment lebih skit dari BE kan....

Pocket said...

atleast bgtau la brapa digit:D
utk motivasi kami yg suam suam kuku ni.

dpt cek dah kan, pocket dok merenung namber saban ari tp xde penambahan pung. ohh:D

hamzah ian said...

orang cantik.. hehe

cik violet said...

wow..tahniah..xtau jugak ape tu sponsor post..google2..hehe

naziyatul fatihah said...

tahniah maria :)

Shurazirah Sukhur said...

waa,untunglaa dapat cheque dari nuffnang.hehe i ni rm1.50 tak naik2 dari dulu.haha takpe2, kena gigih lagi.
p/s: anyway, congrats.bolehlaa belanja.kihkih ;p

Syazwani Mazlan said...

best...lepas ni blh belanje...:P

Nurulbadiah Lai said...

yang,
benci nuff..
earning camtu jugak..


bila lah nk kaya ngn nuff ni heheh

Rozuan Ismail said...

wah,sponsored post tuh.huhu

Qaseh Qhaleef said...

kita la tu nufnang tak gerakgerak stay 0.25 sen je . sadis ~ haha . btw , kak marya la hanis zalikha kita . huhu . boleyh gitu ?

Finaz Jaafar said...

wow..tahniah marya ! terbaikkkk

TwiggyLiyana said...

good luck with the sponsored post ;) do your best, best the rest!

Ariena Hisham said...

Wahh! Bestnya! ^^

Ip Man said...

Huwau!
Gratz sayang!
Lopeh ni kena rajin2 la update blog ye... xD

Cik Atien said...

bestnye, cik atien lansung takde nuffnang ni semua. nak buat layout pun tak pandai. Huuu

Cik Atien said...

bestnye, cik atien lansung takde nuffnang ni semua. nak buat layout pun tak pandai. Huuu

Cik Yuyu said...

wahh.. best gleeeee!

Fana | Aqim said...

wah..congratz!! untungla dapat check dah..huhu

♥CIK SHA♥ said...

dah kaye eh? cepat belanje! ahahaha..

bestnye boleh dpt smpai ratus2..saye punye nak smpai 50 pun dah semput2..sian..T_T

Husna said...

kelasss kau marya hehehe..
blog dh bertambah glemer, nuffnang bg sponsored post plk ek..best2! akak ni bila nk merasa BE ratus2 tu..congrats marya..

Marya Hana said...

chemija : thanks dear :)

Marya Hana said...

Nalisa Syahira : hehe, takpelah, sabar :)

Marya Hana said...

hazman aka species1980 : yep.. hehe.. alhamdulillah :)

Marya Hana said...

Pocket : bak kata dato' ct, biarlah rahsia.. haha..

aaaa, takpe.. lame2 blogging mst ade pulangan :) insyaallah..

Marya Hana said...

hamzah ian : sapo..?

Marya Hana said...

cik violet : dah, tapi x banyak maklumat..

Marya Hana said...

naziyatul fatihah : thanks dear.. ^^

Marya Hana said...

Shurazirah Sukhur : sama lah mcm i mule2 dlu.. it's ok.. sikit2 lama2 jadik bukit.. :)

Marya Hana said...

Syazwani Mazlan : hehe. i akan buat contest kot.. yg simple2 aje..

Marya Hana said...

Nurulbadiah Lai : ala, sis sabarlah.. kaya tu tak lah kan.. tapi boleh lah.. side income.. :) cukop2 makan...

Marya Hana said...

Rozuan Ismail : aha !

Marya Hana said...

Qaseh Qhaleef : wah, tak terbanding ngan hanis zalikha.. takot haaaa!

>.<

Marya Hana said...

Finaz Jaafar : thanks a lot dear.. hope u pon akan dapat nnt :)

Marya Hana said...

TwiggyLiyana : thanks a lot.... insyaallah :)

Marya Hana said...

Ariena Hisham : aha ! lompat katil.. ! >.<

Marya Hana said...

Ip Man : yola tayang den.. insyaallah :)

Marya Hana said...

Cik Atien : xpe, godek sikit2 .. lama u pandai :)

Marya Hana said...

Cik Yuyu : alhamdulillah :)

Marya Hana said...

Fana | Aqim : aah baru2 ni ade cash out .. ~

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : aaa, takpe cik sha dah lame blogging.. nnt ade lah imbuhannya tu.. ~ :)

Marya Hana said...

Husna : thanks a lot kak.. aaa kelaaas sgt, smp lompat katil.. haha ! :D ni pon atas usaha and jasa baik readers.. kalau x, saya tak dapat kot sponsored post ni..