Tuesday, November 1, 2011

INSPIRATION : Tim Burton

Contoh untuk permulaan sangat jiwang gelimat mat mat. misal kata korang suka seseorang so korang automatiknya senang nak terima kebaikan mahupun keburukan dia betol tak? sebab dah suka kan. apa pon nampak OK saje.



contoh lain aku perhati ramai gilos kaum hawa yang suka kumpul koleksi Hello Kitty. cute kan? bila dah suka tu, serba serbi nak Hello Kitty. beg , make up, table lamp, pencil case, seluar kicik. alamak ! yang ni ada ke? pening pening ..






kalau aku, aku cool je. tak suka apa apa. bahahaha ~ tet taktik menipu anda sudah dikenalpasti ! aku suka semua barang yang bewarna purple. semua eh .. so jangan berani nak offer aku apa apa yang bewarna sedemikian [ayat nak tegas tapi jadi ayat skema badut ].


sekarang aku suka apa eh? suka JOHNNY DEPP? tu dari dulu ..




sebenarnya aku suka seseorang , dalam industri seni . ayat kau marya macam nak bikin kontroversi. konon konon bercinta dengan Syamsul Yusof "kkkkkk kl drift".


aku jatuh hati dengan filem filem arahan Tim Burton. semua ! kan macam aku cakap tadi, bila kita dah suka .. semua hasil hasil karya beliau pon aku suka.. Tim Burton seorang pengarah, penerbit, penulis dan juga pelukis .




hai pakcik Tim Burton.
awww rambot mengancam, ilham daripada mop dalam bilik air rumah aku.


Antara filem filem Tim Burton , mesti korang dah tengok :

The Nightmare Before Christmas

Corpse Bride , terbaik !


Charlie and The Chocolate Factory

Edward Scissorhands


yang ni pon best, kesian tengok watak Johnny Depp dalam filem ni. JD kawan baik dengan Tim Burton semenjak bekerjasama untuk filem ni ler :')


dan seterusnya korang tengok Tim Burton still pilih Johnny Depp dalam setiap karya beliau. contohnya Charlie and The Chocolate Factory, Corpse Bride pakai suara JD, Alice in Wonderland, Sweeney Todd. kira kira semua sekali 7 filem JD bekerjasama dengan Tim Burton.



Sweeny Todd .


kalau korang tak minat confirm dah zzzz kroh kroh. sbb filem filem Tim Burton kebanyakkannya musical . yang aku suka sangat ialah looks dalam setiap filem beliau, noir. suram suram gitu. ciri-ciri german expressionism.


make up, wardrobe, props , set dalam setiap filem dia memang TERBAIK dari ladang makcik kiah. tabik spring yang tak terhingga.



Alice in Wonderland

suka suka suka semua !


ada lagi yang top top sebenarnya , macam Batman Forever .. bla bla bla.. banyak aku tak tengok lagi. nanti kena cari semua filem filem beliau masokkan dalam satu folder then boleh movie marathon. tapi hari hari ku tersangat busy sekarang . ohh kesian badan ini :(

p/s : semenjak dua menjak ni aku memang tersangat suka filem filem bergenre fantasi .









51 comments :

Muhammad Fadhli said...

edward scissorhand best

Balqis Shafikah said...

filem2 tim burton mmg semuanya best! sgt bgus tuk dijadikan inspirasi... btw, good luck marya! :)

merpatisejoli45 said...

film fantasi xbnyk fikir.hehe :)

kura said...

okey. sy pun dah jatuh cinta dgn tim burton. ouch... hahah

Marya Hana said...

Muhammad Fadhli : setuju ! sedih ..

Marya Hana said...

Balqis Shafikah : haah. u suke jugak..?


thanks .. :)

Marya Hana said...

merpatisejoli45 : oi makcik.. baru muncul hehe.

x jugak dila.. maybe tu dulu kot..filem fantasi sekarang dah pandai ajak penonton berfikir.. ~

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) said...

FAKTA! muka u sama dengan edward! ehh entah la yang berlakon charlie and the chocolate factory tu. hahaha

Rara Nasiha said...

Johny Depp berlakon watak hodoh mcm mana pun, dia ttp dpt title lelaki yg sexy. heee :)

Marya Hana said...

kura : tampo kang ...~

Marya Hana said...

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) : mak ai.. mane entah yg same (=.=)

peep said...

jony depp sume cite muke die mesti hallow gile..haha :P

Marya Hana said...

Rara Nasiha : die sememangnya sexy.. ! hiikhik.

Marya Hana said...

peep : kelainan... ~ :)

aty shakira said...

aku paling suka dia dalam Pirates of the Carribean :)

jieha nasir said...

cter tim burton mmg best. tapi takda lah mcm sis marya nak habiskan sumer cter dia. haha :))

Umie Artoqiemie said...

nampak sangat akak ni budak screen minat filem2 haha.

Dang Intan Duka said...

hihihii
dapat inspirasi dr aku ke mak cik nk wat entry ni??
hahahhaha


peace

Mizz ErMa said...

wah, dalam bebanyak cite, sy penah tgk satu aje..alice in wonderland..hehe

miSs aMaL said...

suka.suka.suka.:)

Finaz Jaafar said...

cerita2 tim burton mmg best !!! lagi2 sebab ada si JD tu,,,sangattt minat okayy!!!
tapi, kita takut dengan kartun2 yg TB buat..tak mnt sbb takut..huahauhua

AdibahAzman said...

semua cerita dia dh tgk kecuali alice in wonderland. yang cerita sweeney todd apa entah tu. dah tgk seram gilaa

Marya Hana said...

aty shakira : itu semestinya.. ~

Marya Hana said...

jieha nasir : eh boleh je.. apa salahnya.. ~

Marya Hana said...

Umie Artoqiemie : hehe. filem2 tim burton mmg akak minat.. nanti kite review filem lain pulak.. yg best2..

Marya Hana said...

Dang Intan Duka : xde maknanya.. haha..

Marya Hana said...

Mizz ErMa : ala ruginya. lain2 pon best.. cube u download.. kalau berkesempatan.

Marya Hana said...

miSs aMaL : same :)

Marya Hana said...

Finaz Jaafar : takot ke..? kreatif ape.. i minat ! heee..

Marya Hana said...

AdibahAzman : terer! bagus........

noraliza said...

pernah tgk alice in wonderland ngan charlie and the chocolate factory jer..hehe

NinaAz said...

pernah tgk alice in wonderland tu..awesome giler =D

Salwa said...

edward scissorhand cite mase kecik. Sangat sedih tengok cite tu.

Semut Senyum said...

oh.. cik semut pun suka cite2 tu...
tapi cik semut tak mendalami ilmu perfileman mcm marya... tapi cik semut berkecimpung dlm dunia seni.. =)

Siti Najja said...

boleh jd geng ni!sy pon suke giler ngan movie tim burton tue..lg2 sweeney todd tu!ahaha:D

onie said...

johnny deep best wooooooooooooooo.... :D

Anonymous said...

haa!! ni lah citenya edward scissorshands..dah lma cari tpi x ingat tajuk cita ni..ohh akhirnya tq haha.

Elie Lily said...

dulu buat skrip fantasi, semput nak pikir idea! T_T

myra abdullah said...

BEST!!! tim burton sememangnya teror.hihi.
all filem die dah tgok..
misteri,suspen and awesome jalan cerita.
paling suke alice in wonderland.
sb tak penah terpikir pun,ade gak pngarah filem yg akn wt cerita ttg alice yg dah meningkat dewase and perlu lalui cabaran di alam fantasy yg sebenarnya berkait dgn dunia realiti.hihi.
ape pun tim burton is real awesome!

Marya Hana said...

noraliza : aaa.. so u dah tawu filem2 lain kan..? try carik.. best jugak..

Marya Hana said...

NinaAz : kan..? make up, set, wardrobe semua terbaik..

Marya Hana said...

Salwa : haah filem lama tu.. kesian dia kan..? nak nak mase die kena tuduh merompak tu..

Marya Hana said...

Semut Senyum : ohh. cik semut dalam bidang seni apa..?

Marya Hana said...

Siti Najja : yeah ! sep sep !

Marya Hana said...

onie : i punya :P

Marya Hana said...

Anonymous : ohh yeke. okie, no biggie..... >.<

Marya Hana said...

Elie Lily : haah la.. tim burton ni memang hebakkkk, idea dia semua best !

Marya Hana said...

myra abdullah : semua dah tengok..? wah.. u lagi advance..

so u suka alice in wonderland version ni lah..? hehe.. tu lah, Tim Burton fikir out of the box.. idea dia best !

farah izwani said...

rambot pokcik stylo lah.
tekezut kene kejutan letrik ea. keke

hanabunga said...

Edward scissorhand dah pernah tgk
ok hana baru tau semua cerita tu dia yg buat.No wonder la best kan.
semua di luar kotak peikiran.lain dari yg lain :)

rarizzar said...

Johnny Depp makin tua makin ensem kan. dulu masa kecik takot tgk edward scissorhands tu. hehehe