ARIGATO GOZAIMASU.

Sunday, November 27, 2011

Filem pendek Al- Jahiim , 3 hari di Tg. Karang.

If dua minggu berturut-turut pergi holiday pon sodap !
makan dan keluarkan angin sahaja.





tapi baru-baru ni seperti yang korang (pembaca blog picisan ni) tahu, minggu lepas aku terlibat dengan shooting group sendiri bertajuk "Cina Buta", aku sebagai Assistant Director II. tak dapek goyang goyang punggung tengok movie, minggu ni aku keluar shooting untuk satu group lagi bertajuk "Al- Jahiim", dan aku sebagai Art Director.



tahun depan bulan April 2012 , UiTM atau Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik akan jadi tuan rumah untuk Festival Filem Pendek Malaysia (FFPM). so lecturer untuk subjek directing kitorang , Prof A.Razak Mohaideen memang mengharap sangat filem-filem pendek UiTM dapat pencalonan .


hihi hoho haha huhu.
doa supaya antara dua filem pendek ni dapat masok FFPM. amin !



sinopsis filem pendek Al - Jahiim
------------------------------------------------------------


Cerita ini mengisahkan tentang seorang gadis , iaitu Liyana yang bermimpi di patuk ular hitam (jodoh). Dia telah meminta pertolongan dari neneknya dan dia diberikan sebotol minyak. Nenek memberi syarat supaya mencari lelaki dalam masa 27 hari. Klimaks cerita apabila pada hari yang ke-26 dia telah bertemu dengan seorang lelaki yang kebetulan juga merupakan penuntut ilmu hitam untuk mengekalkan ketampanannya. Liyana menjadi mangsa bunuh yang terakhir lelaki tersebut demi menyempurnakan ilmu yang sedang dituntut. Mayat mangsa terakhir harus ditunjukkan kepada bomoh tersebut sebagai bukti. Akhirnya lelaki itu juga telah dibunuh oleh bomoh tersebut kerana bomoh mendapati bahawa mangsa yang terakhir itu adalah cucunya sendiri iaitu Liyana.

------------------------------------------------------------



aku tahu korang malas nak dengar kakak ketam ni membebel, so jomlah tengok gambar-gambar yang hado. gamba shooting untuk Cina Buta seciput je. so kita tengok gambar-gambar untuk short filem Al-Jahiim yang baru shoot ni .



ni poster group Al- Jahiim , filem pendek arahan Nana Hazman



ok awal-awal korang dah nampak betapa selebetnya aku :(
muahahahaha. crew mana boleh make up over over .. tak gitu?


konco-konco ART DEPARTMENT terbaik !


ok aku and Marina jadi extra "tangkap muat" masa ni . hahau ~
dengan pakai selipernya (T.T) wuuuu .



sebenarnya tu mukadimah .. haha.. aku baru nak mula dari sini :)


on the way ke Tanjung Karang, Kuala Selangor ..
hujan pulok, macam mana nak shoot ?


mula -mula muka semua boleh tahan "ahai cek mek molek"
lopeh lopeh tu semua konpius mana satu hantu mana satu krew .. hiew hiew..


homestay. dalam satu rumah ni banyak sangat bilik. so pilih je nok


tak berapa proper , tapi boleh laa ~ nak duduk 2 malam je ..



hujan dah mula berhenti and mari mulakan !

selesai "buat" seorang mayat ..

untuk scene bomoh menarik mayat ke hutan ..


horror mesti ada asap -asap ! sebelom ni aku just tahu guna bekas telur untuk buat asap. tapi Kamil ada cara lain ! bahan-bahannya arang, minyak masak, dan hirisan lilin sahaja . siap !


aku confirm mesti ada blogger yang tengah tutop mata masa ni !
tunggu ah malam ni "dia" duduk sebelah tingkap bilik korang ..


hahahahahahahahaha ..


Mama Rock nickname pelakon ni / bomoh ..



watak Liyana (Intan Qamarhani ) pelakon untuk short film ni.
make up lepas dibunuh dan dibawa ke rumah bomoh .

make up hodoh , sebelum nenek / bomoh bagi minyak jampi

set untuk scene nenek bagi minyak jampi kepada cucunya yang hodoh



sebenarnya belakang Homestay ni ada kolam renang . huh pelik dalam kampung ada kolam renang, pagi pagi buta aku bangun tidur tengok budak-budak ramai yang bercanda di situ . hadeh .. adek adek ni, akak nak tido, penat shooting ni .. diorang pulak gedebush gedebush ..

ni krew kami , last day kat situ, so mandi !

aku malas join mandi ! sbb aku syok zzz kroh kroh dalam bilik (T.T)



ok mood holiday syuh syuh ..
continue please ..



bilik kosong , so art department kena mock up untuk make believe tu bilik liyana ..

scene liyana terkejut dari tidur sebab dia mimpi di patuk ular

suasana kat homestay , tengah hari berbahang gila ..


gedebak gedebuk ..


keesokan harinya, shooting kat rumah nenek ex classmate masa diploma dulu
kat Kampung Parit Serong ..



plan asalnya nak guna tempayan yang ado dalam bilik air embah (nenek) ..

tapi tempayan lagi besau dari pintu bilik air, tak dapat nak keluarkan untuk shoot tepi bendang. so dah mula pening apa nak buat? scene ni memerlukan tempayan untuk Liyana mandi bunga .


kerjasama mengisi air dalam kolah terbuang

fuhh, jenuh jugak krew art department menyental kolah terbiar tu.

apa-apa pon korang terbaik !




gedebak gedebuk shooting ...............

habis dah , it's a wrap !

(bergambar sebelum balik)




penat sangat malam tadi tidur awal , pagi ni bangun lambat !
pengsan gamaknya aku malam tadi .. mana taknya balik balik shooting dok basuh baju talent , kemas props, gedebak gedebuk !! PENGSAN !!



hari ni gagahkan jua update blog untuk korang-korang yang sudi tunggu entry ni.. thanks for reading, bye korang :')













43 comments:

shiny2 star.. said...

mcm besh je?:) nk tgk

FH. said...

bila baca sinopsisnya,dah tahu dah mesti menarik al-jahimm tu. tapi macam kelakar pun ada juga. maybe sebab cara u ceritakan sinopsis tu kot. hehe

ecadwinkyasha said...

best je sinopsis filem tu,good luck ^^

Cik Zety said...

awww, ohsem je korang. hehehe, cam best lak cte al jahim nih :P

FANA ZABIL said...

good luck..macam menarik je citenye.hehehee

cik aiLebiu said...

mantap woh! nak tgk nnti short film mengkeme ni..bunyi jln crita best tu..:D

AdibahAzman said...

mcm best je shooting ni. hehe

Tulus Sweet said...

eh..nak tengok...tak tipu..mmg rasa nak tengok.

Nadiah Jahari said...

wahhh siap ada kolam renang lah homestay tu.menarik ;)

musya said...

owh silap. komen td nk komen kt entry ni. hihik :P

Syazwani Mazlan said...

waaa...good luck....;) nanti nak tgk...

C!k LaYLa PiPi GeBu said...

auwwww... muka aku ada dalam blog marya hana lahhh..auchhh...hahahha..
*muka sumpah selebet..hahaha...

yg pntg team produksi AL-JAHIIM sempoiii...

kura said...

vok betul nenek tu! hahah..

wahh. mcm best je kos kak marya ni.. wuu. nk signout utem, nk join kak marya. boleh tak?

amboi... haha

EmA HAna (^_^) said...

enjoy tak mrya shooting ngn grup kitorg....hahha...tgk lah sape producer nya...yang plan shooting sambil holiday....muahhahha....nk bangga plak an...sory lah....hahha...^0^

hanabunga said...

mcm mana nak tengok short film ni eh?

cokelat lady said...

make hodoh tu kn...nmpk btul2 burok ah. haha.

s h e d O t said...

waaaahhh..heibat!! tahniah ye adik2 sekalian..
bakal2 pelapis untuk arena perfileman negara..hehe
lepas ni bley la blagak sket kalo nama marya hana dah se-glemer director-director yang ado!!

tahniah sekali lagi ;)

TwiggyLiyana said...

WHOAAA!!! LOOKS FANTASTIC!!!

Marya Hana said...

shiny2 star.. : tv uitm ..

Marya Hana said...

FH. : ohh tu sinopsis kawan i.. :p

Marya Hana said...

ecadwinkyasha : hope so, thanks :)

Marya Hana said...

Cik Zety : nantikan..maybe i upload kat sini.. :)

Marya Hana said...

FANA ZABIL : insyaallah.. :)

Marya Hana said...

cik aiLebiu : hai cik aiLebiu .. mengkeme tu menatang ape..? hehe.. :P

Marya Hana said...

AdibahAzman : enjoy ! >.<

Marya Hana said...

Tulus Sweet : kalau dah siap, boleh tgk kat blog ni eh.. >.<

tq

Marya Hana said...

Nadiah Jahari : pelik sikit.. hehe..

Marya Hana said...

musya : NVM.. :)

Marya Hana said...

Syazwani Mazlan : insyaallah akan upload kat sini :) tq..

Marya Hana said...

C!k LaYLa PiPi GeBu : same je selebetnya ngan aku.. huhu..

sempoi !

Marya Hana said...

kura : opcos.. watak bomoh cntek..

best..? mai dok sini.. baru kau tahu tension tak tension.. smp x lalu makan..

Marya Hana said...

EmA HAna (^_^) : thanks producer jage makan mnom.. terbaik >.< hikhik..

Marya Hana said...

hanabunga : ade dua cara. 1 i akan upload kat sini if berkesempatan.. 2. i akan bagi link.. selalunya akan masok TV UITM.. website...

Marya Hana said...

cokelat lady : berjaya eh..? haaa.. hasil kerja crew..

Marya Hana said...

s h e d O t : amboi.. rasanya director terlampau besar, sbb sem depan i xnak amek major directing pon.. i nak ambik editing..

Marya Hana said...

TwiggyLiyana : TQ :)

Faraa Hanieys said...

Akak , kite pernah pergi homestay niiiiii . huhuhuu owner dia jawa kan kak ? yg gemuk-gemuk tu . tandas dia kat luar . tapi memg siang2 panas gile ! berbahang rasenyeee ^^

Marya Hana said...

Faraa Hanieys : haah betollah tu..
tandas die kat dalam pon ade.. tapi luar tu lagi bersih..

buat ape dok situ ?:)

Faraa Hanys said...

awal tahun lepas pergi.. saje je carik angin lain . slalu dok hotel je.. tak sangka homestay uh ade kolam . Maju gak la.. Wak tu besttt . Malam2 siap buat bbq lagi ;D

aty shakira said...

Selain dari cite bomoh2..cite tahyul..cite benda2 syirik selain dari ni seme takde ke?

Marya Hana said...

Faraa Hanys : haha. yeke..? siap buat bbq.? time kitorang aritu x buat, sbb kitorang sibuk shooting kat situ..

Marya Hana said...

aty shakira : bukan 1 genre je cik kak.. banyak.. ni salah satu..

MizMira said...

mcm gempak ja short film nie..tak sbar nk tngok..nnt u upload ae kt blog..serius tak sabar!