Monday, September 5, 2011

Entry banyak gambar pertama kali jejak PERLIS.


Ada peribahasa mengatakan "rambut sama hitam , hati lain lain". That's why dalam berkawan or dalam mana mana relationship kita kena selalu berhati hati, jangan cepat percayakan orang bulat bulat. takot termakan diri, ya tu dia serba sedikit untuk intro yep kawan kawan !



Memandangkan tahun ni aku tak balik kampong utk beraya , ramai jugak yang pelik. ya aku tak balik kampung sebab adik aku terhegeh hegeh nak buat persiapan untuk degree. Ada jugak yang bertanya kat comment mahupun chatbox dengan "nama berhantu" taktau sapa! soklan wajibnya "bella lim belajar kat mana?".


yang aku reply puas hati tak? yang berteka teki lagi yelah aku nak habaq ni ..


bella sambung degree kat Universiti Malaysia Pelis (UNIMAP). Dia dapat course yang dia nak. Kejuruteraan Reka Bentuk rasanya nama course tu. lebih kurang macam tu, engineer-to-be katanya. masa mula mula dapat tawaran "mak ai, jaoh bebeno kau nak merantau..". waktu belajar kat Matrikulasi Negeri Sembilan pon dah cukop azab nak jengok dia 2 minggu sekali. menyiraps je~


tapi paling best masa dia nak buat keputusan sama ada nak pergi Matrik Negeri Sembilan atau UiTM Kuala Pilah. dua dua tempat yang kasi tawaran adalah kat Kuala Pilah. kihkih. dah memang nasib dia nak jadi orang Pilah le masa tu.. ~


so hari ni aku cukop happy untuk update blog sebab ada GAMBAR YANG BANYAK untuk entry ni. kalau lambat sangat nak loading, gi lah curik makan dulu kat dapur, telentang tengok tv baru baca entry ni eh. hikhik. ok mulakan !



dengan anak buah, Rayyan.

memandangkan bella daftar hari ahad 4 September 2011, so kitorang sempat bermalam kat kampung belah ayah di Lenggong, Perak. kot dari KL straigt ke Perlis boleh mati kejung duduk dalam kereta.



masa singgah kat Kawasan Berehat Tapah, boleh pulak terjumpa my cousin sebelah mak , Angeline. kitorang panggil "cheche NG" (kak NG). dia ikot husband dia duduk Kedah sekarang ni. so masa raya hari tu tak dapat jumpa sebab kitorang tak beraya kat Melaka. dia salah sorang keturunan baba nyonya jugak. plus dia dah masok Islam and kahwin dengan orang Melayu.


anak dia si Rayyan ni gebu gilos. rasa nak kunyah kunyah pipi dia, bulat !
muka photostat keturunan Lim. hehe..


semenjak dah ada highway ni cepat je sampai kampung ayah. dulu mau 5 jam baru sampai. sekarang ni gedebak gedebuk 3 jam setengah boleh kot sampai.. dengan bapak aku "k k k k k KL drift". kehkeh. aku membuta je sepanjang perjalanan sebab malas nak layan bella ajak sembang wakakkaka.

sampai sudah. ni lah kampung belah ayah, kampung Bukit Nangka ! ada orang Lenggong tak kat sini? boleh tinggalkan comment hehe.

Zaqwan Raksasa bermuka innocent + Mudrik.

lepas bermandi mandian menghilangkan hapak badan, gi pulak rumah makngah kat Banggol Belimbing .

biawak mana yang meleser kat tepi aku tu? sebok jewwww.

mak kau tepong gomak.

on the next day, pagi pagi buta menggeletar mandi kat rumah opah. bak kata bella lim "masa mandi tadi punyalah sejuk. sambil terfikir apa lah dosa aku sampai sejuk macam gini!". sekarang ni aku boleh jawabkan soalan cepu emas dia tu. salah satu dosa dia ialah kutok kakak sendiri kat blog. wakakak.


4 jam perjalanan dari Perak ke Arau, Perlis. dengan sesat mesatnya.



boleh pulak ayah aku terjumpa geng dia kat booth Suksis UNIMAP. yelah, ayah aku Jurulatih Suksis UM. so bella lim pon dipaksa masok Suksis jugak. tapi tataulah dia masok ke tak. sebab minat dia sentiasa berbeza dengan kehendak mak bapak aku.

bella kena mendaftar kat Kampus Tetap UNIMAP kat Arau. lepas ulalalala mendaftar dengan panas terik tu, kena keluar dari kampus tetap and carik Kampus Wang Ulu . setengah jam dari kampus tetap untuk mendaftar kolej penginapan pulok ~ kemain lah banyak kerja.

ni hostel Kampus Wang Ulu. memang betol betol ulu dia kasik ! kawasan sawah padi yang menghijau. tenanglah kalau nak belajar kennnn~
ok dah sampai !

gedebak gedebuk angkot barang dia yang macam 4 tahun nak pindah sana. si zaqwan pulak berlagak angkat beg yang kemungkinannya lagi berat dari berat badan sendiri. sampai jatuh tersemban depan orang ramai, nasib baik tak melalak. control handsome je budak tu.

bella duduk blok 5, dah lah blok paling depan utk siswi , tingkat paling bawah. lega !

sambil salam nak balik, kak bella tarik telinga dulu . tanda peringatan "jangan nakal nakal. JANGAN BULI KAK MARYA". blueks.


mak aku siap kata "dah bella. tak payah hantar kitorang sampai kereta". bukan apa, taknak dia sedih tengok kitorang berambus je.

sempat lagi ambik gambo tanda kitorang dah pernah jejak negeri Perlis ni.





hari isnin zaqwan ponteng sekolah sehari dan bertolak balik KL.



2 hari tak online , tak jengok blog memang terasa satu benda yang pelik dan ajaib. bila online je bersorak gembira tengok ramai yang comment entry lepas. and ada lagi satu berita baik ..


aku menang tempat kedua Contest Header Saya Comel

see see! bolehlah jengok ke blog penganjur . Thanks a lot! :') bye.


p/s : bella cilok nyawa aku. Hair dryer kuuuuuu. uwaaaaa :(





75 comments :

MOMOCHAN said...

Singgahlah Uitm arau hehehehe >.<

ohh ddy said...

perlis panas. currently i praktikal kat sana. woahhh. tak sabar nak habes.....

El said...

haha. dun worry, saya ada kat sana untuk jaga dia =) *ayatpoyo

Pocket said...

banyak nya gambar!! suka suka,
almaklumlah, nak kenal gak ngan abah n ibu kamu <- kenapa pulak kan? heish!!

Perlis!! is so dekat ngan penang!!
takper kak marya, sayer buleh gi nengok nengokkan bella ok :D heheheheh

ღ p!nk veLvet ღ said...

ur mom mmg ade blood chinese ke?

Cik Aish said...

canttiknya laa view umah kg tu..eeeii geram ngn blog ni sebab byk gambar..sanggup tggu habis loading nak tgk gamba punya pasal. haha. tp tak berat pun, kejap je loading..

lenggong? tak nah sampai..huhu

♥CIK SHA♥ said...

uiyooo..memang banyak gambar dalam entri ni..ehehe..


rayyan comel sangat!


tahniah kat bella lim..belajo rajin2..

Ummi_Rosalicious said...

wow aku yg sejak lahir ada kat pelis pun tak amik gambar lagi kat tempat2 tuh..... :D
unimap induk tu tak siap fully lagi...

Yanyan said...

wahhh bestnya pergi sana. tak penah sampai perlis lagi. sobs~ takpe takpe :P

haha btw, tahniah sbb menang contest. untunglahhhhh :D

ezzaty said...

hahaha..xpenah lagi pergi perlis..

waa..tahniah r header dia menang! :D

airuni said...

perlis.. negeri kenangan.. memang ulu lah unimap.. nk keluar xde trans mmg xle kua. huhuuh

iday said...

Kebetulan,my sis pon dapat unimap @ same kos,,haha,,nape tak terserempak dengan marya,,adek duk kolej wan ulu jgak ke?gila jauh kan,,Nama adik iday sahidah,,kot2 nanti satu kelas dgn adik marya,,hehe

cikwahidaidris said...

dah dekat la dgn Uitm sy. hihi

Dang Intan Duka said...

halo..
tmpt menginap bella tu, aku pernah dok dlu..
boleh tahan la..
tp yg penting klu ko nk taw, blakang tmpt penginapan tu ada kawasan kubur..
baek punya.. suh la bella tgk..
hohohoho..
aku dlu pg sana time pertandingan vid peringkat U dlu..
kira dlu aku wakil TEKA la.. hahha

peace

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

Ini entri banyak gambar plus banyak berjalan nih..huhu..
p/s:congratz menang tempat ke-2 untuk header chumill

Cik Zety said...

Wahh, jauhnyaa merantau. takpe2. pengalaman :) Tahniah menang contest :)

FizaMustafa said...

ok la kot da tak gado2 manje ngan bella lim lagik :D

.zara. said...

warghhh~ rindu perlis. hehe! hijau jau jau~ penat kan travel ke sane? hohoh! tapi perlis kecik... x besar mane. hope bella buley survive kat sane... =)

Aweyn said...

kamu cantik :)

Laila Majid said...

muke adik u yg kecik tu sebijik cm muka ayah u :)

.diannorhayati. said...

huuu. budak lelaki tu comelll :D

syapik naser said...

nak topap ke tak nak ???? add syapik kat facebook eh !

kura said...

woi. panjang. dekat 30minit baru habis baca. Eheh! haha..

woo rekabentuk? asal tak minta utem je. sekali dgn sy, rekabentuk dan inovasi. amboir. haha..

fuh. adiknya dikata biawak. hahaha

YenT0 said...

hehe
selamat dtg ke perlis la ek
haha
selamat hari raya juga!

cik aiLebiu said...

ada pula panggil biawak wakaka...eh best betul la kampus dekat sawah...tenang je study...

ateefawashere said...

Wahhh !
Time nak pergi Kangar , ada nampak banyak bas uniMAP . Hehehe

Amirrah Zawani said...

eh sepupu u dok alor star kat mana??
nanti kalo dtg bgtau la.. leh dtg umah :D

aku dan kau said...

tgn gtal nak komen...sis marya off g hntr adeknye blajo..suci niat tu..
nak smpai kmns mmg perit(b4 de hgwy bru).perlis lom smpai lg,huhu..rayyan sgt debab + comel =)) kem slm bella

kuera said...

mesti adek ko sedih an...cam bosan jer aku tgk tmpat bajar dia...hahhaha...tapi nt da ade kawan2 cam kt ok la...hehu...

farah izwani said...

jauh perjalanan luas pemandangan.
banyak gambo.
seronok bebeno pergi negeri orang ek.

Cik Mira said...

penah pegi perlis sekali je kot. tu pon tido semalam sebelom betolak ke Langkawi hehehe. byk gambar ! sukeee!

zulhilmi.tempoyak said...

kiut gak...


erk...
xtau nk puji spe yg kiut skrg ni...

tp sy rs sy kiut lg..

;p

ateefawashere said...

haaha , Perlis ada apa jee.
Boring kot.
Congrats menang contest :D

Liyana Aziz said...

mak oi! jauhnya bella lim tercampak! perlis hujung malaysia... kikikikiki

kampus dia ulu kat sawah, kita punya kampus jin bertandang kat puncak... lalalallala

Marya Hana said...

MOMOCHAN : hari tu dah tak sempat nak menyinggah, busy aje.. :)

Marya Hana said...

ohh ddy : yaa, i pn rase mcm tu jugak. padang jarak padang terkukur..

Marya Hana said...

El : wah. terima kasih ~ :P

Marya Hana said...

Pocket : ramainya boleh tengok2kan bella, ni yang i terharu.. >.<

Marya Hana said...

ღ p!nk veLvet ღ : yep, baba nyonya melaka.. y?

Marya Hana said...

Cik Aish : hehe. thanks cik aish. ohh rumah opah tu dlu paling besar kat situ, cz moyang i dlu guru besar ~

kalau pergi muzium arkeologi lenggong, ahhh dekat sgt dah tu.. ~

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : yep cik sha. malas nak buat part 1, part 2, part part siku lepat.. kihkih..

Marya Hana said...

Ummi_Rosalicious : sbb anak jati perlis bile2 pon boleh ambek gambo kat situ. ye dak? kot tanya i, penah tgkap gambar berlatarbelakangkan KLCC..? nope. walau org KL. kihkih.

Marya Hana said...

Yanyan : i pon first time singgah sane. kalau bukan pasal bella belaja sane, idoklah smp ke situ.. ~

thanks.. =)

Marya Hana said...

ezzaty : lain kali boleh pergi sane, tapi rasenya xde ape yg interesting..

oh thanks.. =)

Marya Hana said...

airuni : haa. which is gud for student.. jangan merayap sgt..kihkih.. adek i tu kaki merayap, so duduk sane kaki tangan terikat sikit.. >.<

Marya Hana said...

iday : ohh really..? so hari tu u ade kat situ..? wah.. x terserempak pulak. yelah, i dok kat khemah menunggu tu diam2..

Marya Hana said...

cikwahidaidris : yep hari tu nampak signboard uitm arau... ~

Marya Hana said...

Dang Intan Duka : it's ok.. adek aku dapat blok yang paling depan.. kiri kanan hostel.. rasenya yg kau kate tu belah belakang..

Marya Hana said...

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- : banyak gamba tu wajib.. kihkih.

thanks fana.. =)

Marya Hana said...

Cik Zety : die tu dah berapa kali merantau.. tp die ok je.cume kali ni betol2 tercampak nunnn jauh di sane, PELIS kot.. ~

Marya Hana said...

FizaMustafa : haha. yang TU betol. XDE DAH.. aman dan damai.. ~

Marya Hana said...

.zara. : die sentiase boleh zai.. cume die rase terkilan kot nnt, xde tempat nak shopping, shopping complex ke amende ke.. kahkah..

Marya Hana said...

Aweyn : hai, thanks you.. no im not.. :)

Marya Hana said...

Laila Majid : yep, trangtangtang kan...? like father like son.. ~

Marya Hana said...

.diannorhayati. : dan gedik.hehe.

Marya Hana said...

syapik naser : sudah.

Marya Hana said...

kura : tu ah, die kate nnt kot dapat tukar, die nak gi UTEM. dekat je ngan kampong belah mak. nak nak Melaka Majuuuuuuuu ~ >.<

Marya Hana said...

YenT0 : org perlis.? yep. selamat hari raya =)

Marya Hana said...

cik aiLebiu : hehe. tapi cam bosan je tempat die..... >.<

biawak tu dah biase di 'biawak kan..

Marya Hana said...

ateefawashere : haah, warne biru... ~

Marya Hana said...

Amirrah Zawani : alor setar kat gunung keriang.. u tawu gua gunung keriang..? haa. diorang baru nak buat kawasan pelancongan. boleh naik ke atas gua naik lif.. dr halaman rumah sedare i, dah boleh nampak lif tu..kihkih. depan rumah aje..

Marya Hana said...

aku dan kau : jangan gatal2.. lain kali comment teros.. :P

Marya Hana said...

kuera : die sedih tu tak ah. terkilan le.. x macam jaoh lak tmpat belaja die.. xdapat tgk wayang mcm kite.. xdapat makan mcd, kepsi.. hehe.. tp die boleh hdop kot... ~

Marya Hana said...

farah izwani : banyak gambar tu perlu.. >.<

seronok x bape seronok lah. penat aje.. jauh.. ~

Marya Hana said...

Cik Mira : haah, jauh sangat. kot dr KL memang x ah.. ~

thanks.. =) suke jugak..

Marya Hana said...

zulhilmi.tempoyak : masok lif tekan sampai level 25.. gayat!

Marya Hana said...

ateefawashere : SANGAT BORING. tapi apakan daya. dah takdir die dapat belajar kat sana.

thanks.

Marya Hana said...

Liyana Aziz : yana, at least kita dapat gi tengok wayang.. gi giant, pkns, pas..dating kat taman.. ulalalalla.

diorang..? LAGI SADIS kot. hehe.

wanie said...

perlis tak syoqqq. takda mcd. takda cinema. mati kutu dok situ. hehee. nak p belajar ke merewang taktau lah kan, ngengggg ;p and wanie kena balik arau dh ahad ni, tak syioqqqq :(


marya, header cool :))

sYafIk-wAy said...

waahhh kalau macam tuh boleh knl ngan adik , aku pun baru masuk Unimap jugak . jeng jeng jeng ! . haha

ateefawashere said...

betul betul.
BORING BORING .
Haha, takde tempat shopping , save sikit duit tu .

Marya Hana said...

wanie : ohh belaja arau jugak..? memang x best ah kat sane.. haih.. tp utk belajar xpelah.. ~

yeke.. thanks.. =)

Marya Hana said...

sYafIk-wAy : huhu. nnt tggu lah kot ade org seboot "bella lim".. dia lah tu ~ aura dia lain mcm sket.. >.<

Marya Hana said...

ateefawashere : harapnya save duet, jangan die meranapkan duit dah le..

Cik Aish said...

haa yeke paling besar kat ctu? best gila..klu shooting kat ctu mesti cantik ehh..