ARIGATO GOZAIMASU.

Tuesday, September 13, 2011

Aku suka baca blog yang macam mana.

Tak tahulah korang. tapi aku zzzz bila baca blog yang ayat berbunga bunga, berkerawang kerawang.


  • ada orang suka blog gosip . oh bintang ke. murai tercabot ekor dot com ke.


  • ada juga yang suka blog "har ni aq nak citer pasal bangla cebelah umah aq". eh ada orang suka baca blog macam ni ke? sah mata korang pon berpinar pinar pakej sekali dengan lidah terbelit celah gigi geraham.

  • ada orang suka baca blog fesyen macam dian pelangi sebab dia sweet.


(banyak lagi jenis blog)

  • dan ada pulak orang suka baca blog peribadi. sebab nak tahu perjalanan hidup seseorang blogger tu. kalau hidop dia tak habis habis depan tv, atas katil, kat meja makan haaa petanda anda harus stop untuk follow blog dia. lama lama boleh gila sebab kurang berkembang pemikiran.

  • blog photography best. tengok gambar aje. jangan buang masa baca penulisan yang serabot.

macam blog ni, nampak sangat personal blog. kiranya if kau baca pon tak dapat apa apa, kot baca dapatlah serba sedikit input untuk buat "ketupat" nanti. contohnya macam "hiew hiew meh kita gelakkan marya sebab adik dia suka wrestling dia sampai separuh mam, dah tu adik dia tu mulot-macam-joyah-joyah walaupon budak tadika aje". ish ish ish.


personal blog ala ala diari kehidupan kita. kau nak tulis blog hari ni aku berak keluar sayur kangkung malam semalam, lepas tu aku mentedarah itu ini lagi. tengah hari aku mencekik dengan my cayang mucyuk masyem bacin dekat dotdotdot. and then balik balik hostel je aku terbongkang tido mati bom meletop sebelah telinga pon tak terjaga sampai esok pagi.



TU PON BOLEH JUGAK.
[dialu alukan. tapi confirm and confident diri sendiri je yang exited nak baca. orang lain krikk krikk bunyi cengkerik makin rancak-non hadooo sambutan yang menggalakkan]


semalam kat UiTM ada pameran buku. boleh kata pameran lah kot. sebab banyak buku untuk dijual. macam buku keagamaan. motivasi. novel cintan cinton. komik. dan banyak lagilah.

mula mula ingatkan nak borong novel. tapi fikir sedalamnya "aku lagi suka online facebook and blog" dari membaca. aku baca blog orang, pengalaman kisah hidup orang lain pon dah macam dalam novel. so MENGAROT gila nak bazirkan duit.

sekali macam terpikat dengan satu novel ni. tapi ayat dia takdelah berkerawang rawang bagai. macam baca blog peribadi. cover dia pulak macam buku latihan masa sekolah. (tinggal satu pulak tu)

niat di hati nak tengok sinopsis novel ni. ce korang baca !
"ish macam sengal jugak ayat dia ni, nak beli lah !"


[kawan aku kata aku kuat membazir. ah persetankan semua tu. aku nak bace jugak]

Bisik Bisik Gelora tu kawan aku punya. nanti bolehlah tukar tukar.

tapi kitorang tak mula baca lagi. sekarang ni jenuh nak memikirkan idea untuk short filem. huwaaaa TERSEKSAnya. nanti nak blogwalking lama lama kat blog korang. mana tahu terdapat idea pulak nak "short film" kan kisah korang.

orang yang baru buat nuffnang. muka exited kan? macam macam tips dia tanya. macam mana nak banyakkan duit nuffnang le apa le. blah blah blah.

oh aku nak tertido sambil menaip ni. ok bye! :')






91 comments:

Balqis Shafikah said...

buku tu nampak mearik tertarik lah..unikkk! :))

Mr feckry said...

gua baca je semua blog

Amirrah Zawani said...

i suka baca blog u.. macam2 ada.. haha!! eh buku tu macam menarik gak.. tp i ni pemalas nak baca buku.. baca blog rajin lah.. :)

haslinda said...

cam best je novel tu. nak beli jugak la satuuu... :)

Izzatie said...

Comel gila buku tuh ! :O

farah izwani said...

macam cool je buku tu.

mizzkechique said...

okeh, suke giler baca buku tu.. agak kelakar n sempoi.. haha

syamimi fatin said...

sinopsis blkg buku tu mmg sengal, buat org tertarik nk beli je kn? hehe

wanie said...

cambest jaa novel tuh ! :)

♥CIK SHA♥ said...

macam best je 'buku sekolah' tu..nanti dah habes baca share eh yaya..

halidaRahman said...

mcm best je. nnt kalau u dah habes baca, kongsi2 lah kat entry. hihi

Marina said...

cantiknye bilik...saya tengok gambar je sy tak bacer..hehe...gurau je..

cik najihah said...

blog kak hana kite pilih blog yg bes kat entry :)

reyna said...

nnti cerita lah pasal cerita dalam buku tuh,,macam best ja,,kecik upanya buku tuh,,

faa.rosli said...

macam best je buku tue..huhuhuhuhu

miratun madihah said...

Nak jugak lah buku tu,nampak comel. Yes akan menambah koleksi buku, yeay

0nenanina Vanilla said...

na suke bace blog marya. :-) na suke info yang di create oleh penulis sendiri... bosan bace ayat yg copy paste dari blog ke blog..macam xde idea je

Budak Chomot said...

Perghhh coolnya buku tu. Creative betul :D

kura said...

wooo. sy konfiden dgn entry sy. yehh! haha.. bongkak.

fuyo? buat shortfilm? nak jadi pelakonnya boleh? ouchh. hahaha

Cik Zety said...

siyesly buku tu nampak interestingg. kalau i pun, i rembat satu hihi :)

myra abdullah said...

waah nk bc la buku tuh,nnti bolehlah myra pnjam kt marya yer.hihii

BicaraSamaAwan said...

hihi, buku itu comel

::cikjuju::◕‿◕ said...

errr....cam lawok2 jer buku tuh...nak g cari jugak la kat pameran buku tuh...ehe..

Shiro Petta Petto said...

erk... tengah makan nih... =.=

syaidatie nurdilla said...

Nice Entry dear.. Kamu lukis ke buku tuh? creative.. @~@

ainaa said...

nak after baca buku tuh ! haha

syafiqa@deq-ai said...

ahahaha tgk sinopsis pon da taw mcm best.. ahahah dah baca gtaw aper dlam buku tu yerr yaya~! kikiki

fareha kamal said...

blog ni kadang bila baca boleh buat gelak sorang sorang . salu blogwalking kat sini . eheh :)

aeja wina said...

nak beli jugak lah buku tu nanti! HAHA! -->ape kate kak marya ajar kite psl nuffnang jugak?? XD

Cik Nathrah said...

hahaha..marya marya. hurm buku tu comel!

Syazwan Che Deraman said...

nak buku tu.
asal lawa je buku tu.stylo.

guwa suka blog peribadi yang disertakan dengan gambar.hehehe.
tapi blog zackzukhairi best walaupun tak ada gambar.

blog free thinker pun best.
paling tak suka blog yang suka sangat tulis pasal politik blog.

kutuk blog tu, kutuk blog ni.
what the hell, kau siapa nak kutuk orang..takkan pasal blog nak gaduh, kondem sana, kondem sini.heheh.

blog kau pun best, sempoi je.
have a good day.

Pocket said...

suka baca blog yg ada cerita.
:D

buku diari mat despatch tu macam pernah nampak... tapi dimanaa ya..

lappy bukan tak leh dipakai atas tilam ker? isu kebakaran?

kuera said...

babeng masuk gambo aku...giler demokk...

Cik Suheela said...

i pun dah baca diari mat kilang tu, lawak juga..eh, diari mat kilang pun ada tau..you mesti beli jugak sbb best juga keh3..

cik nur said...

buku tuh nampak sempoi jer kan ..mcmm tak berat nak baca heheh

ღ p!nk veLvet ღ said...

uish! mcm best je buku 2 ... kat bookstore ade ke erk?

hana sudradjat said...

saya baca any blogs as long as it does not sakitkan my mata.HAHA.

USUALLY THE FUNNY,SEMPOI ONES :)

like yours! :D

ieyza afieyna said...

Macam best je buku tu,, nak try cari gak la.. hee :)

Marya Hana said...

Balqis Shafikah : isinya belom tawu lagi..

Marya Hana said...

Mr feckry : ok lah.. i pon memilih..

Marya Hana said...

Amirrah Zawani : hehe thanks !

i pongggg, malas nak bace novel. dulu suke lah.. tapi novel ni cam sengal,tu i beli.

Marya Hana said...

haslinda : try cari.... :')

Marya Hana said...

Izzatie : hehe. tu yg aku tertarik.. ~

Marya Hana said...

farah izwani : yes, cool...... ~

Marya Hana said...

mizzkechique : u ade eh..? hehe.. i belom bace lagi buku tu..

Marya Hana said...

syamimi fatin : yep, sbb sinopsis die tu lah i nak beli. kalau x.. i belek2 je hehe..

Marya Hana said...

wanie : tatau lagi .. i belom bace, tahon depan pon belom tentu habis lg novel tu ekekke..

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : insyaallah.. nnt i share eh.. i x mule bace ape pon lagi ~

Marya Hana said...

halidaRahman : hehe. ramainye soh share.. i ape pon x bace lagi...

nnt k.. >.<

Marya Hana said...

Marina : amboi hehehehehe.. ~ x kisah.. kalau nak bace, bace.. kalau xnak.. up to u.. hehe

Marya Hana said...

cik najihah : oh dah tengok, thanks a lot cik najihah :)

Marya Hana said...

reyna : kecik je .. lawak pulak tu ~

Marya Hana said...

faa.rosli : macam aje... isinya kite belom tawu lagi.. hehe..

Marya Hana said...

miratun madihah : u try lah carik.. mane tawu jumpe kan..

Marya Hana said...

0nenanina Vanilla : hai na.. thanks a lot.. me too.. yg copy paste tu, i pon muak nak bace, coz kebanyakkan blogger dah buat.. so kalau ade lagi yg nak update pasal tu, er mcm muak je..

Marya Hana said...

Budak Chomot : cover je mcm kreatif.. dalamnya belom tentu..

Marya Hana said...

kura : yakin tu bagos. jangan over sgt naaa..

er, boleh ke belakon ni..? tah2 kayu.. haha..

Marya Hana said...

Cik Zety : aah, i ni pulak cepat je tang menghabiskan duet haha..

Marya Hana said...

myra abdullah : entah bile lah nak pinjam tu kan.. ~ hehe

Marya Hana said...

BicaraSamaAwan : boleh tahan ~

Marya Hana said...

::cikjuju::◕‿◕ : pameran buku kat sini dah habis dah.. i dengar die bat jugak kat UKM ke UPM entah ~

Marya Hana said...

Shiro Petta Petto : tengah makan..? apakah..?

Marya Hana said...

syaidatie nurdilla : erk. bukan i lukis.... (T.T)

Marya Hana said...

ainaa : oh, nak pinjam ek..? cariklah i nnt.. haha

Marya Hana said...

syafiqa@deq-ai : okeh, kalau yaya dah bace, i akan buat satu entry k..

Marya Hana said...

fareha kamal: ohh yeke.. thanks a lot.. selamat membace kembali.. ;)

Marya Hana said...

aeja wina : rasenya dah ramai blogger yg bagitahu pasal nuffnang. u just search kat google.. berjela jela keluar. hehe..

Marya Hana said...

Cik Nathrah : hai cik natrah.. lame x nampak.. comel betol!

Marya Hana said...

Syazwan Che Deraman : aik sekarang ni pelik. panjang pulak comment kali ni haha.

thanks. pedapat yg bagos. aku pon x suke blog politik. sbb aku mmg x berkenan ape2 hal pasal politik haha.

Marya Hana said...

Pocket : blog yg ade cerita jarang nak jmpe yg best.. kalau ade, MEMANG SALUTE..

em, lappy bukan betol2 atas tilam.. ce tengok betol2, ade cooler fan..

Marya Hana said...

kuera : naseb lah nyah.. xkan kau kuros pulak kannn~

Marya Hana said...

Cik Suheela : oh ade yg kilang ke..? ni despatch.. okeh nnt i carik thanks ..

Marya Hana said...

cik nur : bacaan ringan tak menyakitkan kepale....

Marya Hana said...

ღ p!nk veLvet ღ : im not sure, tapi i rase ade je..

Marya Hana said...

hana sudradjat : sama.

ohh thanks.. :) happy reading.

Marya Hana said...

ieyza afieyna : hope u dpt carik buku tu..

starry said...

baca ah blog ni: http://seteriberi.blogspot.com

EZAN IDMA said...

buku tu nmpk best

Meck said...

blog macam ni baca x?

Dang Intan Duka said...

good luck utk cri story tu..
aku taw memang terseksa..
hohoho


peace

Syafiqah Hashim said...

header cantik!!!

myra ashrul said...

runcing betul jari kaki marya hana . hehehe .

myra ashrul said...

runcing betul jari kaki marya hana . hehehe .

myra ashrul said...

runcing betul jari kaki marya hana . hehehe .

akuzle said...

sgt comey n sgt kreatif. dh abeh bc review eks? ehheehehhe....

Marya Hana said...

EZAN IDMA : "nampak".. hehehehehe..

Marya Hana said...

Meck : nnt akan jengah.. :p

Marya Hana said...

Dang Intan Duka : tau xpe.. baru nak cte nnt "NEXT" hehe.

Marya Hana said...

Syafiqah Hashim : lame da.. hehe. thanks.. :)

Marya Hana said...

myra ashrul : haah. sbb i kurus je.. hehehhee..

Marya Hana said...

akuzle : hai.. insyaallah.. but buat mase ni belom bace lagi.. hahahaha..