ARIGATO GOZAIMASU.

Monday, June 27, 2011

Silent reader. Motif?

Assalamualaikum kawan kawan yang membaca (._.*)



:: gambar hiasan yang menjadi mangsa. haha kejam >.< ::



Kenapa orang lagi suka jadi silent reader? sebab taknak dikenali? ya boleh diterima. sebab suka baca aje, jadi silent reader sebab mata je berfungsi, selalu tekan keyboard guna bibir. wah hebat ! aku terbuat cerita mengarot bak kata Nabil Maharajalawak. sebab lain nak stalk je blog dia, owner dia aku meluat sampaikan aku print muka dia tampal kat pintu jamban. amboi kau, over giteww. atau rosak kukulah kalau comment. ok, boleh diterima habis sambil nangis hentak hentak kaki (T.T)


macam macam hal .. ada blogger yang kata ..

"eleh aku tahu dia selalu buka blog aku, taknak comment sebab egolah tu".






"kalau comment sebaris ayat boleh cedera kuku i , so apa yang i buat.. i copy paste je URL blog i. tak payah terok terok nak tinggalkan comment. paste URL blog pon kira comment jugak kannn"


la la la . kadang kadang aku tergelak juga dengan blogger yang comment panjang berjela jela. tapi tang ekor je yang panjang contoh :



---------------------------------------------------------

wah nice !



jom lah follow blog i
http://akumalascommentblogorg.blogspot.com

------------------------------------------------------------


krikk krikk (-.-") tergamam dua jam depan laptop sambil telan cikedis


i wonder why. why? (rambot kusut kusut sambil mencebik) blah lah lu marya. gangster kampong dusun mana boleh mencebik . nyorok muka celah bulu kaki ayah aku (._.*) apa yang nice entah? padahal entry dapat bala kena kejar dengan kucing kurap. boleh? tanjat boboy dapat comment macam tu. kalau nak tengok comment yang macam tu cuba tengok kat comment box retissss, macam hanis zalikha. aku rasa orang yang comment ada "segelintir" aje ya, just nak promote their blog.





reader blog kita selalunya adalah blogger. and ada juga bukan blogger which is kawan rapat, kawan sekolah, kawan universiti, stalker. ops. kan? pendapat aku, maybe diorang taknak comment sebab tak berapa kenal, baru nak usha blogger ni, takot kalau salah comment dah miscommunication di situ maka akan terjadinya perang dunia , perang tiga penjuru, perang'ai apalah kome ni. hehehehe.



:: gambar hiasan ::



yang dah lama jadi silent reader blog blog tertentu, marilah kita maju setapak ke depan. beranikan diri, bagi comment je bukan paksa pergi berperang pon. hak anda? yes anda ada hak. aku cuma bagi pandangan. sebab aku pon dah mula tinggalkan comment kat blog yang dulunya aku hanya jadi silent reader berjaya. setakat ni belom lagi kuku aku menghadapi masalah kritikal. kuku cuma ada sisa sisa ikan masak kicap tadi. agak senonoh sikit contoh kau kasi boleh tak? dah biasa tak senonoh? wow. mana ada ohh!





aku pon salah sorang silent reader yang berjaya. blog yang selalu aku stalk macam blog Nana AF, kisah dia dengan anak dia Althea tu bestlah aku follow. walaupun dia retisssss and takkan reply comment aku, kecuali kalau dia mabok laot but aku akan tinggalkan comment satu dua. apa salahnya bagi pandangan sekali sekala. tak reput pon jari jemari tu.





nana masa mula mula masok AF.


nana lawa kan sekarang? semenjak buka braces naik seri gitewww!
anak dia comel mata sepet. (puji orang sepet nanti tempias diri sendiri)
sangat bermotif di situ .. haha





yang paling geli ulu hati bila orang yang tinggalkan comment macam tercirit tengah jalan. biasa dapat tak comment macam tu kat blog korang? baca entry SEPANTAS KILAT. zupzapzupzap done! leave a comment "merapu apa kau ni". sah sah baca title je budak ni then angguk angguk macam paham. bertuah betoi na hang ni ..



so pendapat korang tentang silent reader? tak kira lah silent reader blog mana mana sekalipon mesti ada silent reader. even Ben Ashaari ponggg. betollah pepatah blogger kita ..



"followers ramai pon kalau comment tak banyak apa pon tak boleh apa pon tak boleh ! :)" tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi bye !




p/s : i've been trying to make my blog easy to read. tak guna bahasa tamil pon deyy. actually aku tahu siapa siapa yang baca blog ni ops terbagitahu. yang rajin tinggalkan comment memang tahu sangatlah siapa. kalau blog tu menarik aku masokkan dalam bloglist , petua cik aish.setakat hari ni lah, aku just makan nasi and lauk pauk yang ada kat rumah ni je, tak pernah termakan blogger lagi. hikhik. takpelah, orang dah baca pon kira oklah tuuu.









75 comments:

eydahazwan said...

hai kak maya..saya ske bace akk punya entry...heheh...

Mila Ahmad said...

biasa klu mila nak tinggalkan komen mila mesti baca entry 2 bila rasa phm bru tinggl komen tp klu xberminat or xphm just jadi silent reader jela..entry yg best confirm drOp komen..:)

mizzkechique said...

kdg2 mmg jadik silent reader sbb xtau nk komen apa.. kang tulih no komen kena penampar ninja lak..hehehe..

Am said...

alahai si baju merah kat sebelah si baju hitam tu... (x_x)

EZAN IDMA said...

silent reader tu pemalu kot? haha

aien said...

i pon ade silent reader. then silent reader tuh copy style i tulis blog, sgt thumbs up woooo :P

cik nur said...

kalo nur tgk mood kalo rasa nak komen komen la kalo rasa nak bg pendapat dekat entry tuh komen kalo tak better baca jer dari komen ngarut2 hehehe

amirah anis said...

haha..mestu ramai yg sekadar baca mcm I!! haha..bkn ape..kdg2 baca je, then "ok aku nak comment" tp tiba2..ade keje...or kdg2 mcm "xmo lah comment, kang xkena pulak"...haha...anyhow, nice entry lah babe!

Raihana Izzati said...

Sometimes I did left a comment. Sometimes I dont.but I never missed your entry.

Sebab takut kalau comment mengarut. I'm like sekali tinggal comment, bagi yang ada makna.

>_<

khadijah said...

btol tu marya, dari comment la kite tau samaade penulisan tu bagus atau tidak kan, mayb kita hanye boleh buat ksimpulan kalau tak ade org commnt org tak suke ape yg kt tulis kan..:) i start smlm bru bc blog marya and suke bc tu nak komen.. thanks marya dtg melawat blog saye..:)

Anonymous said...

Haaa..ni ha aku komen..huhu..
Bkn xnk komen cik marya cantik, tp line tenet wt hal. So dpt bca pun besar rhmat ler :)

-khai-

Baby Gurl said...

ehemm...ehem...mcam rse termakn cili laa...adoii...

yela..yela...pasni i comment laa.. =))

FARAH IZWANI RAMLI said...

silent reader.
aku pun tak terkecuali.
kadang baca jek tak tinggal jejak.
kalau dah tak tawu nak komen ape, baca je lah kan.:)
blog ni dah lame aku jadi silent reader jek.
tapi sekarang dah rajin pulak mengomen.
tang entry yang menarik hati.
cayok ! -_-

anis nezan said...

woot woot akak comel....
betul gak pe akak cakap

diya said...

hehe ;
kadang2 bukan takmahu komen,
tapi tataw nak komen ape .
nak komen ,

"hai.."

gitu saje pun tak best jugakk .
:))

♥CIK SHA♥ said...

saya salah seorang yg suka jadi silent reader..;p


kalau rasa nak komen baru komen..komen lak tu tak pernah nak pendek2..mesti berjela-jela..biase la jari kuat membebel..nak membebel kot mulut tak bleh..hoho..



dapat readers lagi syok sebenarnye kan walaupun tak dapat komen?tapi kalau dapat komen lagi puas..rasa semangat lagi nak menulis..ye dak?

aQimie Ceplos said...

ahahah. nice entry u ^^.
btw. i dulu pon silent reader kt blog ni jgk.. nak komen. tp takot tak dilayan. sedih wooo!, yela.. takot tak reply. sesetengah blog yang hot ni dorg mmg jarang reply komen folower dorg kat coment post diorg tu sendiri, yela mybe sbb tak terlarat nak melayan, takpe la. hak diorg..
tp bile i bukak komen post u.
erh! erh! u reply la. panjat boboy hehe.. at least i coment xde la mcm cakap sorg2 ^^. ehehe.

(360 patah perkataan)

aQimie Ceplos said...

hahah.. lupe plak. tu based my opinion la.. hee :D peace yoo ^^

LynN LoLa~~ said...

haha 'woah nice!'

betol sangat laa tu ape sis kate.. tp nak buat cemane eh. sebab lynn pon kekadang sekadar jadi silent reader sje. segan makkk noookkk nak soh orang datang blog cipisan lynn tuh!

btw, i luv ur writing. sempoi~~ hee

LynN LoLa~~ said...

haha 'woah nice!'

betol sangat laa tu ape sis kate.. tp nak buat cemane eh. sebab lynn pon kekadang sekadar jadi silent reader sje. segan makkk noookkk nak soh orang datang blog cipisan lynn tuh!

btw, i luv ur writing. sempoi~~ hee

cEro said...

haha, mmg ramai yg baca tp tak komen...
ramai jugak yg komen tp tak baca...

actually, mana2 pon tak kisah sebnarnya...
asalkan jgn komen mende2 yg merapu dah laa...

citer pasal blog, komen pasal aiskrim..kan ke dah tak kena tu...

Cik Aish said...

haha...waa terharunya marya hana letak nama aish! kekeke...

sebenarnya org yg silent reader tu dia speechless tau..sbb entry tu best sgt kot. haha. tu pasal dia tatau nak komen ape..hehe juz kidding.

aah la bab komen2 ni klu aish la kan, klu kt suka satu2 entry tu, apa salahnya komen, appreciate la skit penulis tu bersusah payah tulis..tapi klu setakat komen "nice entry" "setuju" aaa tu terharu sekerat jalan je la jawabnya..

so klu boleh, nk jadi silent reader tu boleh, tapi jgn la satu komen pun tak pernah bagi..sadis gitu

Marya Hana said...

eydahazwan : yeke. ohh terima kasih.. hehe teruskan membaca.. =)

Marya Hana said...

Mila Ahmad : ohh begitu.. thanks bagi pandangan.. =)

saiazuan said...

rmi je silent reader kt luar tu.. kte pn slah satu.. tp arini komen la ckt..hehe :D


check out my new header, on #Transformers mood~
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html :D

Marya Hana said...

mizzkechique :haha. kat blog ni x kena penampa ninja. blog lain tatau lah.. :p

Marya Hana said...

am : amboi kau.. cinta lama..

Marya Hana said...

EZAN IDMA : wah x sangka ramai betol yg pemalu kan.. ~ :P

Marya Hana said...

aien : amboi... yg tu lebih ah.. main cilok2 ..

Marya Hana said...

cik nur : ohh, janganlah kasik comment mengarot, pk yg bernas.. hehehehhe.. :) up to u...

Marya Hana said...

amirah anis : ohh.. hehe.. agak kelaka jugak.. btw, thanks dear.. :)

Marya Hana said...

Raihana Izzati : tak pernah missed my entry..? wow.. thanks dear.. :)

Marya Hana said...

khadijah : semalam baru start bace eh..? hai hai.. welcome.. :)

no biggie.. i selalu jugak blogwalking ni..

Marya Hana said...

khai : ohh line tenet problem.. paham paham... :p

Marya Hana said...

Baby Gurl : haha.. bagos ! =)

Marya Hana said...

FARAH IZWANI RAMLI : ohh , baru tawu. kenapa jadik silent reader lame2.. hehe.. thanks.. dah berani comment sekarang :)

Marya Hana said...

anis nezan : thanks .. :)

Marya Hana said...

diya : lepas hai... sambung lagi comment hehe.. :) thanks bagi pandangan..

Marya Hana said...

♥CIK SHA♥ : yes, sangat tepat comment cik sha.. dah ade readers pon dah ok sesangat.. tapi kalau ade comment, lagi syok ! =)

Marya Hana said...

aQimie Ceplos : ok LULUS. 360 patah perkataan tau. format spm sangattt..

ohh tenkiu2.. jangan jadi silent readder, yep. kat blog i.. i x kasik blogger ckp sorang2.. kalau i ade mase mesti berbalas.. don't worry.. :)

Marya Hana said...

LynN LoLa~~ : xpe, cipisan pon AAK.. hehe.. (ada aku kesah) blogger semua sama je kan.. :)

thanks lynn..

Marya Hana said...

cEro : hah, yg komen benda lain tu yg rase mcm down sekejap.. T.T

thanks bagi comment..

Marya Hana said...

Cik Aish : eleh ngadanya cik aish..haha.


yeah, hanya cik aish yg paham entry ni.. sobs.. :( betol tu, kita bepeloh ketiak type, kan best kalau bagi comment sikit.. hehe..

wahida idris said...

saya suka komen blog cik Marya. hihi :)

Marya Hana said...

saiazuan : xpelah selagi ade readers... T.T kan.. hehe.. ohh tu bukan cmmnt sikit je.. haha

Marya Hana said...

wahida idris : yep, u i biase nampak comment kat blog ni.. thanks so much..... !!! :)

wahida idris said...

welcome. hee :)

.zara. said...

hahai! terkena sebijik kat aku...
ya, saye malas komen!
muahahaa~

aip, nana da pakai tudung eh?
punye la ketinggalan...

Abang Stalker said...

im ur silent reader.xmo komen pnjg2.nti jd merapu.baik bc diam2 smbil korek idung.

Marya Hana said...

.zara. : ohh entry ni ramai yg akan kena sebijik ! haha. seriously.. :D

ohh bukan, mase tu dia buat majlis cukur cambol ke raya, emm something like dat..

Marya Hana said...

Abang Stalker : yaa i know.. :p
x senonoh. aduh..

shafinaz (: said...

Finaz pun silent reafer jugak ! :p

Marya Hana said...

shafinaz : ohh ohh.. terima kasih comment. :)

Meyna Elma said...

ahaha :D
dorg kudong kot dats y kau kate taip pkai bibir!

FARAH IZWANI RAMLI said...

sebab suka.
stalk stalk. haha.
keji.

Marya Hana said...

Meyna Elma : haha. x ah sebab bibir die tebal mcm bibir kau.. kalau bibir aku mane boleh menaip.. wakakkaka :D

Marya Hana said...

FARAH IZWANI RAMLI : hobi baru.. gud2.. :p

hanieqha said...

aku pon minat nana af tuh.. walaupun org kate die gedik sore x sodap.. huahuaa..
sebab aku minat die, die suke pkai brg kaler2 ful gitu..
hehee

wawaney said...

suka baca blog nana jugak! siok kan dok cerita psai baby dia tuh

Marya Hana said...

hanieqha : YES! kau pandai. aku ada gambar dia dengan gelang warna warni, and baju pelangi.. loike !

Marya Hana said...

wawaney : ohh syok.. igtkan apa lah siok tu.. haha. marya2.. :(

yep, best.

hana sudradjat said...

sebab apa ek jadi silent reader?

1)tak tahu nak cakap apa,sebab entri tu dah macam perfect.hehehe

2)tak tahu nak cakap apa sebab benda tu kita tak berapa tahu sangat/tak ambil tahu

3)tak tahu nak cakap apa sebab kadang2 tu ada entri emo,jadi takut~walaupun blogger tu marah kat org lain,tapi still takut,hahaha.

itu jelah yg saya boleh fikir setakat ni. :) hee..

Marya Hana said...

hana sudradjat : haha, ni comment paling kelaka setakat ni. thanks hana.. hehe. ohh pokok pangkalnya takot takot dan takot lah..? jangan. kalau kat blog ni, marya xkan marah blogger :) hehe..

.plastic roses. said...

akak yg chantek :))
nice entry sis :)

eh nana tu chantek la skrg ni kannn..

Cik Aish said...

hahaha berpeluh ketiak ea? adusss hai..faham faham..kang bila kt tulis entry pendek2 kang, dorang kata kt blogger pemalas..tp bila da basah2 tiak menulis pjg2 kang dorang duk diam je baca..haiyo..haha

Marya Hana said...

.plastic roses. : thanks dear..

yep, suke die. lawa skang... :)

Marya Hana said...

Cik Aish : haha, haritu i type pendek je. si abg naz suratan kebetulan kate entry tahan kencing.. haha, skang ni ambik kau.. panjang yang boleh... ~ :p

Liyana Aziz said...

wajib baca kak yaya punya blog! hahahahhaha... kalau nak komen tu, kena ada point, kena baca betul2... hahahahhaha... kalau x lain ditulis, lain lak yang komen...

yana x silent reader... hahahahahah

Marya Hana said...

Liyana Aziz : yana memang bukan silent reader, kak yaya tawu.. hehe.. toce toce.. :)

aku dan kau said...

"tak pernah termakan blogger",haha.. eh eh de background music... =)
( unknown person vs silent reader )

Marya Hana said...

aku dan kau : haah, baru masokkan background music.. thanks jengok sini.. :)

Farhanah Mokthar said...

saya mengaku saya silent reader..
sebab.. sebab..


sebab kita malu n tak tau nak comment apa. sebab blog awak dah banyak sangat comment. errr. larikkk..

p/s: apa pon saya tetap suka baca belog marya hana. u go girls.

jue yasin said...

ouh..suka entry ni..

kadang2 selalu jgk jd silent reader..
mgkin sbb x tau nk comment apa..
x pon sbb takut terslah comment..
x pasal2 kna blacklist..hee

Marya Hana said...

Farhanah Mokthar : banyak ke comment..? alamak. mcm tu pulak..

thanks.. teroskan bace blog marya hana.. :)

Marya Hana said...

jue yasin : kalau kite comment benda yang betol, ikhlas dr hati.. insyaallah, xdenya kena blacklist.. :p