ARIGATO GOZAIMASU.

Sunday, June 26, 2011

Kelebihan Boyfriend baca blog kita !


Assalamualaikum kawan kawan (._.*)

Entry ni untuk yang sudah mempunyai pasangan. bukan pasangan selipar jepun mahupun pasangan subang bling bling anda. tapi ini kisah pasangan kekasih atau pasangan suami isteri. ye bila cakap pasal pasangan ni mereka ibarat bestfriend. tempat kita mengadu berkongsi cerita and boleh kata semua gerak geri kau dia tahu. (setiap saat hantar report , kalau lambat sikit kau naik hangin betol kan).



gambar hiasan koleksi geli geli sendiri


macam aku, si dia memang dah tahu kewujudan blog ni sebab aku mula blogging lepas beberapa bulan kenal dia and kawan baik dia yang blogging jugak. Zai Suhairah and hubby dia Syazwan Yazid. dia photographer, sape sape nak kahwin bolehlah contact dia. gerenti puas hati. kehkeh.


so kekasih korang tahu tak pasal kewujudan blog korang? ada yang berahsia? alamak ruginya macam tu. kalau kekasih korang skodeng blog haruslah banyak kelebihan yang korang dapat. nak tahu? mari aku cerita sikit ..


--------------------------------------------------------------



situasi satu.
kalau korang teringin makan mcd hari tu, just tulis entry pasal mcd jelah weh. letak logo mcd satu page ni kalau boleh. takkanlah si dia nak biarkan kekasih dia mengidam. duapulohduasaat mcd dah ada depan gate rumah korang. apa yang perlu korang buat? sengih je ... dalam hati kata " berbaloi baloi ada blog ni".

cadangan aku kalau boleh letak gambar set yang mana korang teringin nak makan tu. supaya tak tersalah beli nanti. korang nak cheese burger tapi boyfriend korang belikan air ribena mcd ajeeeee. redha tak kalau macam gitewww ? :D





situasi dua.
perempuan kan. terlampau banyak memendam rasa ye aku paham. (eh kau cakap pasal diri sendiri kot marya). kalau kau tak puas hati sebab boyfriend hisap rokok (ops jangan marah brader yang hisap rokok, bf den tak smoking) so kau buat satu entry tajuk "betapa hapaknya mulut lelaki yang hisap rokok". so korang menegur dia indirectly.


boleh? lepas tu caps lock on untuk title tu. mesti meninggalkan kesan yang mendalam dalam sanubari pasangan anda. dengan itu, dia akan letak stok rokok jauh jauh dari pandangan mata. berjaya betol taktik kau marya. (tapi kalau dia clash dengan korang, bolehlah dia geledah balik rokok tersorok tu). AAK ada aku kisah.






situasi tiga.

birthday korang makin hampir. so nak kasi hint hadiah yang pasangan korang patot beli, buat entry tajuk "wishlist". boyfriend korang mesti happy sebab korang dah berjaya mengurangkan sakit and pening kepala dia yang dah berbulan bulan dek memikirkan hadiah apa nak kasi nanti. kesian kan? so entry "wishlist" serba sedikit dapat membantu.



tapi agak agak lah bedah kalau wishlist kau beg guess pelbagai warna, latest ipad, tiket bercuti ke Australia selama 5 tahun tak balik balik.



lepas je pasangan korang terbaca entry tu, dia bertekad terus taknak baca blog korang. padan muka ! kahkah.






situasi empat.
jangan sesekali korang sengaja menguji kesabaran pasangan dengan menulis entry berbaur memuji orang lain. contohnya "best gila kalau dapat pakwe putih comel gebus macam rain fullhouse. handsome, tinggi, bergaya". berbulu gila mata boyfriend korang kalau baca. tak pasal pasal dia anti drama korea pulak nanti. hahahahaha ni macam kes aku je. hahahahaha gelak lagi.


silap silap ada yang putus telinga kes jeles ni !

--------------------------------------------------------------

mesti kaum adam tutop mata baca entry ni. dengan boyfriend boyfriend aku trauma. menyesal tak sudah ada awek gini . AAK ada aku kesah? kenalah ada taktik yang menarik kan? kalau nak cakap terus terang malu lah pulak. kaum hawa kan lemah lembot and pemalu. du du du.


so macam mana tips yang aku kasi? kalau ada sebarang bantahan dan cadangan bolehlah tinggalkan comment yang "menyedapkan mata dan hati". hikhik. selesai jugak aku memikir tips ni. :') bye.


p/s : hey korang ! nak tahu benda kudap kudap yang menarik ! mesti nak lagi!











103 comments:

hasyikin ismail said...

yer.. as sokong sesangat..

bila boy kita tahu kewujudan blog kita, dia akan selalu view blog kita.. well perempuan , biasa la.. apa pon mesti tulis dlm blog..

hehe.. well, yang part mcd tu as sokong.. sebab as penah tulis pasal beger.. at last my syg hantar beger kat as..suka2

Marina said...

akak direct terus cakap ngan hubby je ape akak nak sampaikan (kadang akak yang kne marah ngan dier,sbb ckp berlapik2)...lelaki bukan nye paham maksud tersirat tak pon saje buat2 tak paham. sabar je la..

Namee Roslan said...

ahaha...saya ada blog and bf saya tak tahu pun woh. dah 5 bulan saya sembunyikan blog sy nih. hehe. cadang nya tahun depan kahwon baru bgtahu saya ada blog. sebab kalau bgtau, dia tentu tak kasi...even fb pun x boleh. hahah..so terpaksa lah sembunyikan asal sy x buat benda x elok dah lah. :)

tp betul, kalau bf kita baca blog kita..senang nak bg hint. eh birthday nk dekat dah ni,,macam teringin Ferrari je..hahah. :P tup tup dapat Ferrari..mana tahuuu

hey dtg dari.. :)

http://nameeroslan.blogspot.com/2011/06/based-on-true-story-fashion-addict.html

Nia said...

boleh caye ke nie yaya??confirm jd ea??hahahahah
nia nk try smua situasi tu..haha

adeeb khairudin said...

HAHAHAHAHAHA. comel entry neh. setuju! HAHAHA!

syAzAnA said...

kkdng berbaloi gakk. supaya dia tahu apa yang kita xsuka, kita suka. senang. haha

Nanie Hussin said...

marya! haha,mmg berkesan tau if our bf read our blog. actually sikit sebyk bantu dia utk kenal kte lebih dekat, macam ap yg kte tak suka, and apa yg kita inginkan. love this!;)

dang intan duka said...

memang terbaek mcm tu..
pasni gerenti ko minta hantaran, tulis je dalam blog..
gerenti akan termakbul..
hihihi

peace

FARAH IZWANI RAMLI said...

idea bernas jugak ni.
boleh ekot.
buat entry pasal mengidam nak ipad. kehkeh.
memang tak dilayan.

cik xeyrah said...

ya btol! my bf salu bca blog saya jgk!
:) nice entry sis..........

Azhafizah[フィザ] said...

hehe..macam same je..may boyfie pon pon dah jadi stalker setia blog Fiza..sesambil tu die boleh faham kite lagi..kannn..sonok!

Finaz Jaafar said...

hehe..bf de blog tp dy tk slalu update pn..baca blog kte pe tah lagikk..adehhh..

eh pesal tgk mke marya n bf tu cm nk dkt sme????

pandangkedepan said...

uishhh...kalau si awek tu update blog sepuluh kali sehari..kompem berbuih mulut si pakwe..ehehe...:D

ken said...

tentu fun kalau partner baca blog kita :)

Amalina said...

HAHA, yang last sekali tu lina sokong gile-gile! Semoga akak berbahagia selalu :) <3

khadijah said...

hai marya..:)
setuju sgt ngan entry marya..
dijah kadang kadang tulis blog yang pasal personal life tu pun nak bagi boyfrien dija bace, sebab boyfriend dija busy, jadinye kitaorang jarang nak bercakap or bercerite panjang2, jadinye selalu la dia bace blog dija, nak tau perkembngan girlfriend kan..hehe

hafiza said...

terbaikk lah :)

HAZIRAH SULAIMAN said...

haha, bf i tahu jugak blog i. tp dia jrg bukak. tak patut kannnn. geram je. lalala ;p

kalau dia bukak, i tahu ape yg i indamkan pun, paling2 dia ckp "gi simpan duit gaji uh, kang beli la" ade ke patut ?? hahhahaa

.zara. said...

haha! terselit lagi kami di situ.
wewiitt! ngeee.

betol2.
bagus ade blog.
bley jadi medan request tanpa sedar!
weeee~!

EZAN IDMA said...

bestnye! uhuk tp takde bf. untung marya :)

D'ya Marshmello said...

haha.nice post...setuju sangat... best la entri ni ;)

sLpmEpLz™ said...

situasi 4 tu la pnyebab knapa xleh bg boi kite tawu kite ad belog.. hahaha

Marya Hana said...

hasyikin ismail : haah perempuan kan kecoh , sikit2 tulis dalam blog.. :D

ohh bf u pon view ur blog..?

wah, untunglah.. contoh i betol2 terjadi kat u.. :)

Marya Hana said...

Marina : ohh, bagoslah kalau suami akak jenis yg boleh berterus terang.. kite org ppuan memang ckp berlapik, hihi..

Marya Hana said...

Namee Roslan : hai, ohh jangan berahsia sangat. cz kalau bakal suami u tahu nnt, MAYBE. korang akan gado beso pulak nnt.. so better u berterus terang aje. jgn ditangguh.. for ur own good.. :)

ferrari..? alamak.

Marya Hana said...

Nia : haha. try ah nia.. kan bday dah dekat.. weee ! :D

Marya Hana said...

adeeb khairudin : haha, gelak lebih ni mst dah dapat idea baru kan..? so move on ! :D

Marya Hana said...

syAzAnA : yaaa, tu sebenarnya tujuan entry ni. so kita boleh understand each other.. :)

Marya Hana said...

Nanie Hussin : thanks nanie..

ohh, betol sgt ape u ckp tu. sedikit sebanyak dia tahu apa yg kita suka kan.. so gud for ur relationship :)

Marya Hana said...

dang intan duka : wei, gud idea. lepas ni boleh lah buat entry hantaran. bahahahhaha

Marya Hana said...

FARAH IZWANI RAMLI : janganlah mintak ipad, mintak lagi mahal! rumah banglo sebijik. gerenti dia x teringin nak bukak blog u langsong.. haha.. :D

Marya Hana said...

cik xeyrah : thanks dear..

ohh so ape lagi..? x teringin ape2 ke.. buatlah entry.. haha..

Marya Hana said...

Azhafizah : ohh really..? bagosnya bf u.. hehe..

yep, betol sgt tu. boleh mengeratkan lagi hubungan kan... :)

Marya Hana said...

Finaz Jaafar : ohh kate ngan dia, kalau xnak update lantak lah, tapi cube sesekali bace ape u nak bebel kat blog.. tau..

ohh, ramai dah kate mcm tu.. hehe. same ke..

Marya Hana said...

pandangkedepan : baru ah tawu penangan org ppuan.. wakakka kejam.

Marya Hana said...

ken : of course! :)

Marya Hana said...

Amalina : yg last je ke..? hihi. thanks dear.. :)

Ira said...

haha ,setuju2 :)
tapi dapat bf tak ske bace blog yg tak bez n wat rancangan tak menjadi ni,hehe :)

Marya Hana said...

khadijah : oh macam tu, baguslah tu. so bf u takkan tertinggal ape2 perkembangan pasal u kan.. :) gudjob !

Marya Hana said...

hafiza : hai.. thanks :)

Marya Hana said...

HAZIRAH SULAIMAN : aik. kate ngan die jangan ah kejam sgt, bacelah sekali sekala. kan..? :)

haha. simpan duit ? bf u simpan duit nak kasik hantaran nnt tu.. so die soh u simpan duit sndri pulak..

Marya Hana said...

.zara. : macam biasa.. :)

haha. tanpe sedar ye zai..? sedar tp buat2 x sedar lah :D syyyhhh..

Marya Hana said...

EZAN IDMA : eh, cantek2 xde bf.. cepat carik.. hehe.. :)

Marya Hana said...

D'ya Marshmello : thanks dear.. ! enjoy reading! :)

Marya Hana said...

sLpmEpLz™ : takot jeles eh..? alamak.. ok.. :)

Marya Hana said...

Ira : haa. satu hari nnt buat entry mcm yg i cakap tu, then bodek die smp die pergi bace blog u.. nnt menjadi lah.. :D

amirah anis said...

like2...haha..agak2 bkn takat bf je, bestfriends dgn parents pn ptt baca blog kita kan..sng nak request mcm2!!! hahaha....

Marya Hana said...

amirah anis : bestfriend selalunya bace, tapi jadi silent reader.. hehe..

parents xmo ah, mcm i nya blog dok merapu je. hehe malu kot diorg bace.. :P

EiZaRaZiErYa said...

ahahha..terbaek lah~ s0kong~ setuju agree~ ngee =D wink3 >_<

Marya Hana said...

EiZaRaZiErYa : wah tenkiu ! :)

Khai said...

aku penah buat dulu. gf aku baca blog eden kemudian marah2 bila aku tulis cmtu (wishlist, ngidam, isi hati). nyampah mak cemah

wahida idris said...

mmg untung kalau ada blog ni. and bf saya tahu. time gado je, msti die curi2 baca blog saye. lepas tu bila dah baik, msti dya tnya pasal entry yg saya post kat belog. ahaha

Cik Aish said...

hahah yg pasal hint time nk befday tu mmg best!! tibe2 ada wishlist lak kat sidebar kan..b4 ni takde lak..hahahaha...bgs idea tu..nnt nak try la bila ada bf nnt. hahahaha

Marya Hana said...

Khai : wakakak. yg kau gatal buat kenapa..? aku kate ni utk ppuan. kaum hawa.. kan da kene marah haha.. :D lawak.

Marya Hana said...

wahida idris : haha, yeke..? oklah tu kan.. time gado, kita letak lee min ho gantikan gamba die.. baru die tawu nak baling lappy time tu :D

Marya Hana said...

Cik Aish : cik aish lawa2 xde bf..? alamak. rugi.. ok, nnt kenanglah entry ni kalau dah ade ehem2.. :)

Myra Arshad (: said...

kak yaya ! sokong sangaatt! untunglaaaa boifren kaki stalker. hihi. myraaaa masih mencari. jeng jeng jeng :))

p/s: bestnyaaa kalau ada orang mai rumah tup tup bagi hadiah kunci kereta. lalala~ *lebih dah niiii.

Marya Hana said...

Myra Arshad : sangat STALKER bf akak tu :D haha. ohh hope myra dapat ehem ehem secepat mungkin. wah baru seda, ramai blogger cun kita yg masih single..

kunci kereta..? wah, tu myra couple dgn anak sultan brunei boleh ah mintak.. haha..

Ora_Adzlin said...

hihiihi nice !!

Abang Stalker said...

xpyh sembunyikn..biar la pkwe/makwe thu kn.nk2 lak blog kita gila2 merapu,plg tdk pun klu tgh perang dia bole la bc blog kita lps rindu.cewahh..haha.btw,nice ek pic stok geli2 tu. :)

Marya Hana said...

Ora_Adzlin : hai, thanks..

Marya Hana said...

Abang Stalker : banyak pekdahnya kalau die bace blog, and boleh paham mcm mane awek die ni.. :p

oh tenkiu.

aQimie Ceplos said...

ahahah!! lawak la maria. lepas ni. nak bubuh enty pasal kawen..
kang free2 dy ajak masuk minang. heheeh

Marya Hana said...

aQimie Ceplos : ape salahnya..? haha. kahwin awl lah kan.. :)

Ujang9897 said...

gua ada blog pun sebab bini gua..hahaha

sblm ni asyik godek2 jer.., lama2 dia racun suruh buat blog..

skali amik kau, lagi gila blog dari dia..=)



suruh la BF ang buat blog..=)

Marya Hana said...

Ujang9897 : haha. ohh binimu, kak yana kalau x silap.. :)

alamak. die x minat blogging. hehe

aQimie Ceplos said...

yela, kawen awal ^^,
org makan nasi myk. tp i bg kawan2 makan nasi cecah garam. aahaha!

Marya Hana said...

aQimie Ceplos : ahaa, so jangan buat entry ni. dont try this at home. ni utk kaum hawa ajeee :p

aQimie Ceplos said...

hahaha!! oh damn -.- takan hawa je? tp takpe. i bukan kat uma pon. tp kat koleg wahahah ^^.

Marya Hana said...

OHHH -.-" fine. hehe.

wanie said...

haha. so trueee. boyfie wanie baca blog wanie jugak. kalau craving something jea post dekat blog jea mesti dapat punya laa. haha.
and pasal bday gift tuh pon betul, dulu gila sgt nak dslr. nahhh, sekali bday betul dia bagi.

so, mmg ada kelebihan yg bnyk bila boyfie baca blog kita ni. hehee ! :)

Marya Hana said...

wanie : untungnya wanie.... dapat dslr ! thanks for sharing..

lepas ni ape lagi wishlist..? dapat punya kan.. masokkan sekali wishlist i kat blog u.. hehe. eh.? >.<

Kak Sal said...

Marya bagusnya idea nie kan...haha..akak setuju larhh...

nazirulhazwan~ said...

awek sy tau saye ade blog, n die selalu jeles dan geram ngan entry saye yang suke letak gmbr gadis2.hhahaha kesian belia dapat pakwe degil n nakal;p

Marya Hana said...

Kak Sal : wah akak nnt nak buat entry utk suami.. :P

Marya Hana said...

nazirulhazwan~ : naseb badan le awek u tuuu.. haha.. behave urself :p

cik nur said...

nur tak berahsia tapi dah cakap dah dgn dia tapi dia wat dekk jer tak tahu la kot dia baca senyap2 jer hehehe

Marya Hana said...

cik nur : hehe. haah lah nur, tah2 die bace senyap2.xkan dengar je kan..
cuba nur puji2 dia sikit dalam satu entry, tah die terbace. kembang bontot kejap.. hehe

amirah anis said...

hahaha..betul jgkk...dah lah merapu2 dlm blog...so xboleh pakai jgk! hahaha

Mila Ahmad said...

wah goOd idealah..kadang² mila tau encik tunang stalk gak blog mila tp xtaula pe yg dia phm ttg mila nie...
sbb hubungan kami pilihan ayah ibu..so no heart feeling...haha..blog n FB mayb penghubung kami..lepas nie bole buat entry SELALU MKN ATI SEBAB TUNANG WORKHOLIC..pas 2 letak gambar ati ayam byk² hahaha..mesti dia tersedar :p

Marya Hana said...

amirah anis : ohh blogger2 sekarang semua kaki merapu.. same lah.. :p

Marya Hana said...

Mila Ahmad: amboi jujur sgt tu.. apa kata buat entry "tips memenangi hati bakal suami/isteri pilihan keluarga".. so maybe die terkebil2 bace.. kan.. :)

amirah anis said...

mne tak merapu..skang ni nak merapu kt org, xde org nk dgr..so merapu dlm blog je lah! kan? hahaha

Marya Hana said...

amirah anis : ohh, sebab tu lah ramai buat blog kan.. sbb suka hati nak merapu apa, asalkan x melampaui batas.. :)


happy blogging amirah anis...

amirah anis said...

yup..betul2...

happy blogging jgk marya :)

Baby Gurl said...

hahaha....tidak di nafikan mmg betul..kdg2 ape yg kite tulis bf kite selalu tahu...

nnti die...tnye eh psl blog tu..ala topik tu..blaa..blaa...nnti die ckp tak citer pun kt die...hehehe

ape2 pun mmg btul..sedikit sebnyk membantu die, utk lebih kenali kite.. hehehe

tpi...kitorg pun de blog citer kami bersama...kitorg buat kat situ tmpt citer dri mula kenal smpi skg..lg best kot..heheh tp privacy la..hanya kami berdua je leh bc...opss..=))

FARAH IZWANI RAMLI said...

hahaha.
kalau mintak honda jazz agak agak dilayan tak ek.

wahida idris said...

ahaahh. tau xpe :)

Marya Hana said...

amirah anis :thanks dear..

Marya Hana said...

Baby Gurl : amboi ain, siap ade privacy blog eh........... oklah tu, usaha nak merapatkan korang, jarang jmpe kan.. :)

Marya Hana said...

FARAH IZWANI RAMLI : layan.. but u kena dapat bf anak tauke HONDA.. hehe..

Marya Hana said...

wahida idris : happpy blogging.. :)

wawaney said...

hahaha betol!! seronok bf baca blog, pastuh bg apa yg kita hintkan, buat- terkezut,pastuh boleh lah kita buat-buat tanya dia "eh you baca blog i ek?" hahahha pdahal mmg dah taw nak suh dia baca kan. hakhak

Marya Hana said...

wawaney : hakhak. amboi u. jangan boxor rahsie kat sini, kang bf i lak bace. apakah..? HAHA. :D

Sabby Prue said...

comel je entry ni. :) btw, u r so pretty dear... :)

Namee Roslan said...

hanaa!! hahah, betul lah awak ckp tu. x baik sy rahsiakan kan. :D

tapi saya dah bgtau dia dah ! geeheee..sbb fikir takut nnt gaduh teruk kan. Alhamdulillah dia kata..'oh okay, jangan tulis rubbish okay'

tapi dia x buka lg my blog. tunggu balik fly ni nak buka. nervous lah plak.

terima kasih hana! :D

mira shahidan said...

yaya kalau single macam mana pulak eyh?? sape nak fulfill kita punya wishes??hehehe

Marya Hana said...

Sabby Prue : hai..... tenkiu ! :)

Marya Hana said...

Namee Roslan : ohh, gud news.. :)

ok lah tu, asalkan jage name baik die kan... im happy for u..

no biggie..

Marya Hana said...

mira shahidan : alamak. so mira kena carik cepat2 ah.. hehehehhe..

encikAPPLE said...

haha. best lah entry nie. kelakar. tapi bf i mang da tak suke korea memandangkan i nie memang suke dga korea. hahaha.

btw, umur marya brape? 20 ke? kiut lahhh

Marya Hana said...

encikAPPLE : kalau dah mmg x suka, jangan membakau lagi.. duopulohpatjam ckp pasal korea.. hehe.

20? awww mudanya i.. kikikikiikiki..
22 ..

Suhaila Ismail said...

cayalah..pasni boleh la try.. tapi kalau dua2 dok jauh. hampeh la jawabnye maria..hehe