ARIGATO GOZAIMASU.

Monday, January 31, 2011

Filem Tempatan NOT BAD apa!

Perasan tak cuti ni banyak betol filem arahan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee (nama sebenarnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh)kat TV. boleh kata hari hari. Walaupun dah tengok sepuloh juta kali pon still kita boleh gelak guling guling. siap termimpi mimpi lagi.



Hebat jugak industri perfileman kita satu masa dulu. banyak filem filem arahan beliau yang tersenarai dalam anugerah berprestij kat luar negara. Tapi korang jangan ingat cerita melayu dulu dulu tu hanya filem arahan Tan Sri P.Ramlee je. cuma beliau antara pengarah yang berjaya.



Sebenarnya sejarah filem Malaysia atau Tanah Melayu ni bermula sekitar tahun 1920-an. Masa tu negara kita banyak keluarkan dokumentari. Tahun 1933 barulah keluar filem cereka "Laila Majnun" arahan pengarah dari India BS Rajhans. Pengarah India memang hebat hebat belaka. Diorang yang turunkan ilmu perfileman kat negara kita. korang pernah tengok tak filem tu? tu lah filem pertama yang terhasil kat negara kita ni. Kalau korang tak tahu, ni aku kasi ilmu baru. yelah, pandai comment filem filem Melayu, tapi tak tahu sejarah apa cerita.


::Laila Majnun::

ada juga yang kata
"apa barang filem Melayu, tak main ah"


jangan lupa daratan sangat, tak baik. belom tentu kau boleh buat filem yang gempak gempak pon. cakap boleh lah. filem tempatan kita cuma lambat naik je. tapi sekarang dengan adanya pengarah macam Yusry Abdul Halim, gempak tak? 10 Mac nanti filem Hikayat Merong Mahawangsa keluar. mari beramai ramai seranggg. hari tu UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana mengadakan wawancara bersama Yusry Abdul Halim.

exited gila masing masing. terutama orang perempuan lah kan.
tepek bedak 70 inci. lepas tu tak dapat masok dewan.
camno tu?

memang best and banyak teknik teknik yang Yusry
terangkan untuk proses post production dalam filem
Hikayat Merong Mahawangsa.


terbaik wok!
Yusry single tu lagi terbaik wok!


tiba tiba teringat kawan kawan seperjuangan
zaman diploma. teros rindu korang gila babun







:: rindu makcik makcik ni ::

latest picture masa kelas cinephoto.
singkatan dari perkataan
"cinema photography"


budak filem tak banyak buku teks.
melenggang kangkong je pergi kelas haha


memandangkan aku dah banyak meraban
ok nak ingatkan balik
Hikayat Merong Mahawangsa 10 Mac ye :)





bab filem dah habis

ni bab lain


siapa yang type kat google macam ni?

"impian marya"? haha impian lah sangat si marya tu.




bangon pagi tadi terkezut nyah. dah 800 followers blog yang
tak best ni. terima kasih banyak banyak pada
follower yang rajin comment, silent reader dan tak lupa
juga yang suka baca baca tapi tak follow.


jangan takot nok, mak tak sombong.
mari beramas mesra. kehkeh

majulah blogspot untuk duit nuffnang!!
ops silap silap.




20 comments:

syufaa said...

filem melayu mmg not bad..but kdg2 bile org yg xde skill buat filem..die bertukarrr jadi bad.. =.="

liyanaziz said...

ye ye, kita ke kelas lenggang kangkung! muahahahahahah.. sentap! jom jom tengok HMM!

Marya Hana . said...

syufaa: skill tu salah satu, tapi rasenya cerita melayu ni selalunya meleret2..

Marya Hana . said...

yana : kite lenggang kangkong kot~ bawak buku nota ngan pen sebatang.. kan kan..? HMM da best film ever.. ! malaysia film ahhhhhh.. haha

twinkle twinkle said...

huhu da maju blog akk ;D

Marya Hana . said...

twinkle2 : maju sikit je dr yg sebelomnya.. alhamdulillah..

Shiro Petta Petto said...

woo... style3... mampu tak kalau nak bagi speech pasal benda nih?

Marya Hana . said...

shiro : setakat yg termampu, boleh2 la.. ape guna ada diploma :P

DeeBa_DeBaB said...

muka makcik dang lawak. haha

Marya Hana . said...

deeba: hai budak kuching.. :D dang konon makcik tu.. x boleh bla name baru dia. hahahhha

Dang Intan Duka said...

oit2..ngumpat dang ker??hahha
pape pun dang ttp rindu nenek sorg ni..haha

nak jmpa yusry gak..hahhaa

Marya Hana . said...

did : xpayah nak dang sgt.. sbb tu kaw kene kutok bahahahha :D

weyh, bila nak jmpe..? roger2 ah, mentang2 dah jadi org kuching. nyampah noks..

juliet. said...

tgk cite pendekat bujang lapok sure ketawa bdekah2 smpai sakit perot. pdhal cite tu dh slalu tgk. mama pn pelik napa ank dara dia cm sewel bila tgk cite tuh..hahaha..tp kn, yg pelik, bila tgk kt laptop xde feel. tgk kt tv bru ada feel. bahahaha

Marya Hana . said...

atiq: pedekat satu! haha typo error.. haah. setuju sangat, tgk kat laptop ngan tgk kat tv sumpah feeling die len.. x syiokkkkkk..

juliet. said...

sorry. typing error. PENDEKAR okayyy! kang kta kna masuk sekolah balik wt malu je derr..bahaha..ha ahlaa..xmasyuk siot tgk kt laptop! hehehe

Marya Hana . said...

atiq: paham paham.. biaselah tersalah type.. PENDEKAT SATU!! hahahahhahhaha

Ina said...

ok lah not bad..dah ada improvement ..my first time here..

Marya Hana . said...

ina : improvement yg boleh dibanggakan.. :) yusry done a really gud work!

Shurazirah Sukhur said...

Cerita2 P Ramlee memang best..xlapuk dek zaman (ceh,ayat..haha)..I pun pelik kenapa la ada yang xsuka tengok cerita Melayu..siap kutuk lagi..huhu

anyways Hikayat Merong Mahawangsa memang superb gempak..:D

Marya Hana . said...

shurazirah : opcos gempak.. KRU pulak yg buat.. hehe.. :)