ARIGATO GOZAIMASU.

Tuesday, November 23, 2010

Sengih bila tahu kekasih ada cinta baru. best best !

Memang lumrah perempuan akan menangis bila sesuatu yang buruk berlaku. Kalau tak, takdenya " air mata senjata wanita " ye dok? Bila kekasih kita ada "orang baru" macam macam cara boleh tengok ye puan-puan. ada yang marah bagai nak rak dulu , baru nangis. Ada yang nangis sampai keluar air mata duyung , then baru teringat nak marah. suka hati deme la. Tapi sekarang ni aku nak ngajo, jangan menangis ataupon marah. Kita sengih je. boleh tak? Tak setuju? ok. meh kita kupas satu satu. First sekali, kita kena sedar yang sebenarnya Tuhan sedang memerhatikan kita. semuanya kan ada hikmah. ( pandai motivasi diri sekarang ni).




Ujian itu adalah tanda kasih sayangNYA.
Dia berikan ujian tersebut & hanya Dia yang mempunyai jalan keluarnya.
Jangan gentar dan jangan risau.
Allah pasti anda akan mampu hadapi dan melepasi ujian tersebut.

Janji Allah yang pasti.
FirmanNYA yang bermaksud :Allah tidak membebani seseorang
itu melainkan sesuai dgn kesanggupannya.
-Surah Al Baqarah ayat 286





Aku faham siapa yang tak sedih bila cinta di dusta. aik? ni macam tajok lagu yang kau selalu "sumbangkan". ok abaikan. tapi macam aku kata lah. sengih je. jangan nangis atau marah dulu. DAN jangan pulak korang membenci si dia yang *&^% , dan "orang baru" itu. tak dek pekdahnya. tarik nafas dalam-dalam dan yakin dalam hati bahawa setiap kejadian dan ketentuan Allah tak sia-sia. KetentuanNYA memang korang tak dapat tahu buat masa yang singkat. tapi percayalah sebaliknya Dia akan tunjukkan hikmah dan rahsia yang sangat besar kelak. Mungkin berhari hari, berminggu minggu , berbulan bulan dan makan tahon jugak mungkin. tapi please jangan mengeluh dan mengalah ye. orang yang sabar ni banyak pekdahnya.




:: best jugak tengok ayam gado main tarik tarik balong. haha ::
kantoi dah bertelor anak gajah.
carik lah hensem sikit kalau nak curang. gajah je pon.
alahai. budak-budak lah deme ni.




Salah satu kenapa korang kena sengih kalau berhadapan dengan benda macam gini. Kalau nangis + marah korang akan buat keputusan atau tindakan yang budus-budus. tak rasional orang kata. sebaliknya korang kena bertenang. pekena cendoi pon baguih jugak. apa kata ! haaa. dari korang tak tentu arah. (mcm aku dulu-dulu). Biasalah lelaki diorang ada penyakit yang memang sinonim. Gatai miang orang kata. Tak boleh tengok perempuan dahi licin sikit, mula lah tergaru-garu macam monyet belakang rumah nenek aku. Takpe, kadang kita tak boleh salahkan sebelah pihak je. mana tahu ada perangai kita yang dia susah nak terima. dah lama bersabar ke. kita try fikir positif. pujuk lah diri. selama ni hebat beno pujok boyfriend kalau merajuk. so kali ni manjakan diri sendiri, pujuklah hati sampai lebam ye (T.T)



Bila dah stabilkan diri, redha. Biarlah dia bahagia dengan orang baru. Mana tahu korang boleh dapat yang lebih baik. Insyaallah. Tak kira lah baik dari segi apa. dari perangainya ke. dari agamanya ke. haa. kan best! dapat ala-ala Ustaz Asyraf Imam muda pon den sukooooo. ewah ! senyum lah senyum lah ahai cek mek molek ~ sentiasa berpegang pada kata-kata ni.




perempuan baik utk lelaki yang baik.
perempuan yang jahat utk lelaki yang jahat.
( ceramah Datuk Dr Masyitah )




tapi di kala sedih-sedih memang korang akan ber+sedih bila radio sengaja nak membakar korang. pasang pulak lagu "Kenapa" -Shazzy feat Lah VE . terbaik punya. Kenapa harus ku bercinta. kenapa ku percaya kenapa harus kudiperbodohkan. sambil feeling feeling koyak gambar laga pipi masa bercinta.



ok jangan risau kawan-kawan. dah penat type.
so baca dan fahamilah.
walao byk meraban . meh kita bergumbira ! :)

p/s : Bertindak dan berdoalah , Allah swt pasti akan
berikan yang terbaik utk korang. InsyaAllah ..







27 comments:

liyana aziz said...

kak,,, blank laaaaa

Marya Hana . said...

yana : kenape ni..? tsunami melande ke..?

twinkle twinkle said...

sbr ye akk :)
laki mmg begitu :)

aisyasakaria said...

wahh dah macam kesah centa saya mase dolu-dolu. kenapa tak buat entry ni dulu? kalo tak boleh motivate diri sendiri. haha.

eira said...

lelaki yang jahat utk lelaki yang jahat??

huhuhu..

tak pe,tak pe.. paham2..

setuju dgn statment nih!!

:)

Fahim 'n Alin said...

aku sgt setuju 14.ratus.darab8 kali.jgn ikut prsaan.lwn.

♥CIK SHA♥ said...

yang..salah ni..

perempuan baik utk lelaki yang baik.
lelaki yang jahat utk lelaki yang jahat.
( ceramah Datuk Dr Masyitah )

macam gay la ayat tu..hahaha..

lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat la..

Myra Arshad (: said...

yeah. betul betul. sokong marya. ape2 pun kita mesti bersyukur and happy :))

life must go on !

Marya Hana . said...

twinkle2 : hehe.lelaki ni jgn bg kepercayaan 100% .. keh keh

Marya Hana . said...

twinkle2 : hehe.lelaki ni jgn bg kepercayaan 100% .. keh keh

Marya Hana . said...

aisyasakaria : huhu. i pon mengalami jugak dlu. tu lah time tuu macam x tawu ape nak buat. so nanges je ah 24/7.. grr.. menyesal.. :P buang karen tol

Marya Hana . said...

eira : haha. type malam2 bute cenggitu ah. erk.. da betolkan.. tenx :)

Marya Hana . said...

fahim n alin : yezza. semangat ni yg kite nak !! :D

Marya Hana . said...

cik sha : haha tu lah dah kelabu mate ni malam tadi. x perasan lak. tenx yep.. hehe.. malu **

Marya Hana . said...

myra : yezza. jangan cepat mengalah.. semua pon mesti de jalan penyelesaian...

little cart00n said...

kak yaya,.
ayah agi kata, kalau ada hikmah melanda macam entry akak ni, ckp Alhamdulillah..sebab DIA nk beri kita lelaki yg lebih baik.. i'allah..

btw, nice entry :)

Marya Hana . said...

ellie : yep.. betol 2.. kite terime je , alhamdulillah.. eh ttibe teringat ayah agi. dlu akak mengantok ah kelas die.. krohhh krohhhh zzzz. dak2 nakal mase tuu. haha

tenx ellie :)

l y n n a s h a a r i said...

comelnya marya nie :)

Marya Hana . said...

sis lynna : eh mane de. akak lagi comey + ur twins memang super duper comey..

Anonymous said...

kuatnya utk seorang perempuan tak menangis dan hanya tersenyum kan?ermm...

sy bercinta dgn suami orang yg sudah 10tahun berkahwin,ada anak lima lagi.umr dia 31 tahun dan saya 19tahun.

so, lebeh kurang sy ni org yg ketiga dlm perhubungan.

mgkin awak cakap bg pihak yg kedua dan bf awak tu of course la pihak pertama..

huhu...tiada siapa yg dpt memahami..

hehe, saja je,apa kata awak tulis post ttg bercinta dgn suami org.nak taw jugak kan pendapat awak.

i like ur blog.

1st time comment sb post kli ni mcm menarik n ada kena mengena sikit.wawawa...

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

wow, pjgnya luahan hati...mesti byk yg terbuku dlm hati ni...

saya dulu pun kecewa jugak. gf tinggalkn saya...pedihnya bila cinta didusta. hanya empunya badan tahu mcmana rasanya...huhuhuuu

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

myamyra said...

laki ppn same je:D
tp lakik lbey cket miangnye tu:P
al-maklum la mntang2 ada 4 kouta:P

Marya Hana . said...

cik anonymous :

saya x pon mengatakan yang senyum tu senang bagi seorang ppuan untuk menghadapi semua ni. cuma saya mao mereka lebih tabah, menangis tetap menangis. tapi biarlah orang kata tawa dalam tangisan. ececeh.

saya suke comment ni :)
pengalaman yang cukop bagos awk kongsikan. insyaallah. bila dah ada tips untuk kisah awk tu, sy akan update yeah? selalu lah jengok sini.

tenkiu ^_^

Marya Hana . said...

blade edge : wah ~ ade juga yeak luahan dari hati seorang arjuna. hehe. tenx :)

ok nnt akan singgah.

Marya Hana . said...

myra : kaw ni memang anti-lelaki :D

rieyana ynn said...

singah blog ni jap...;d

Marya Hana . said...

rieyana : sila singgah :)