ARIGATO GOZAIMASU.

Wednesday, November 24, 2010

Jongang? Bukan salah ibu mengandung.

Drama Halimah Jongang memang famous dek lagu dia yang memang senang gila orang nak nyanyi. adik aku yang kecik tu kalau nyanyi mesti dengan tayang-tayang gigi depan dia yang dah lesap tu. gongak tak sedo sedo. OK. terbaca artikel dari Kosmo Online pasal gigi jongang.


Sebenarnya jongang kena di bendong since kecik-kecik lagi. perasan tak bila si kecik nangis, mak dia sumbat dengan puting tiruan . Teros senyap. dalam hati kata "argghh legaaa mak oi !". haaa. benda ni dah jadi kebiasaan. Pakar Perunding Kanan Ortodontik Klinik Pergigian Bangsar, Datuk Norlian Daud ada menyebut bahagian dalam mulut ni amat kompleks kerana ia merupakan kombinasi tisu lembut dan keras. Lagi satu nya, bila si kecil hisap jari, terjadilah perubahan bentuk mulut. yang ni terjadi akibat tekanan kat gigi, rahang and lelangit.



Selain hisap jari, faktor lain yang boleh menyebabkan jongang termasuklah gigi berlapis, bentuk gigi yang abnormal, kehilangan gigi akibat rosak and accident. aku pon ada gigi berlapis. tapi belah bawah. so tak menyebabkan jongang, sebab die tolak gigi asal beranjak ke belakang. Ayah aku suruh cabut, tapi aku tak mau. orang kata ketegakk . sayang katanya. tengok cantik je stacy, dayang nurfaizah ada gigi berlapis (T.T). kui kui kui.


:: Nana AF ::
lawa kan dia sekarang ?
tengok lah perubahan lepas dia pakai braces.



selain tu, orang yang bergigi jongang ni mudah nampak kelaka.
ye ke ? ye kot! tengok Mr Os. suka gila kalau TV3 dulu dulu tayang filem
era 80-an. asal ada Mr Os je kompem aku dah siap siap
dengan bantal busok + jajan jajan. gelak sampai nak terkeluar usus.


:: Mr Os ::
habaq mai sape tak kenal mr os.
dia pernah menang Pelakon Komedi terbaik era 80-an.
terbaik wookk !










ok silakan terkejot tengok perangai sorang ni !
( konon surprise beno )












HAA ! ni dah 5 tahon dok hisap puting apa kes lagi nya? dah tu dia memang unik. sebab ada dua puting utk di bawa ke sana sinun. satu dipanggil puting mulot, satu lagi dipanggil puting hidong. apakah? ni ah adik aku. dia tak boleh hidop kalau takde salah satu dari puting tu. and sampai sekarang aku tak paham kenapa dia sanggop selit lagi satu puting kot celah hidong dia tu (=,.=)

ada apa apa rahsia ke adik ku? nanti aku temu ramah bila mood dia ok. pelik tapi benar. ayah aku dah jenoh warning dia jangan hisap puting dah. tapi asal dia nak hisap puting , ayat wajib dia " kakak , ayah ada tak ?". kenapa? " adik nak hisap puting lah ". ouh pandai kau. depan ayah pijak semut pon tak mati. siap belai belai manja lagi semot tu. banyak akal kau ni.








:: penipuan yang nyata ::
satu lagi puting dia letak kat bawah. coverline katakan.




dah macam artis pergi mahkamah syariah lak haa.
nak tutop muka bagai. takpe, bila kau dah besar
kompem dia saman malu .
heee huuu.

akhir kata, jangan memandang rendah pada orang yang jongang. mereka pon ada hati dan perasaan. nak buat macam mana, bukan salah ibu mengandung . kan kan ? :) peace.



32 comments:

nora said...

hahahaha jangan salahkan ibu mengandung ek, setuju setuju

liyana aziz said...

5 tahun isap puting lagi?? tapi kira ok la, dari yana kan,,, 5 tahun isap botol lagi.. heheheheheha...

Irine Nadia MaRceLLo said...

haha.ngap! ngap! ngap! irine gg rabbit jekkk :P

Marya Hana . said...

nora : yezzza . sbb ibu kite selalu berangan yg anak die comel2 belaka. mule ah terkenan aisywarya rai, tekenan raja ema ke..

Marya Hana . said...

yana : aaa. kak yaya x tulis di ctu , die hisap puting + mnom dlm botol susu lagi.. hahahhha.

nak + lagi..?

tdo pakai pampers saiz gedabak xxxxxxL. haha

Marya Hana . said...

irine : keunikan irine ler.. lepas ni boley panggil irine bugs bunny..~ :D

iamnerves said...

nice info!
erkk...
tp 5 taun hisap puting lg..
mmg tak elok...
u kene psycho sikit adik u tu supaye die stop habit die tu..
byk problem lain beside jongang..nanti crowding, crossbite..etcetc.. n then leads to many prob..
thats y..seelok2 ye baby, after 1st tooth erupted..kene ajar minum pakai gelas n stop minum pakai botol susu..

=)

liyana aziz said...

serius??? wah.. x pela, after all dia adik kecik.. mesti manja kan??

rieyana ynn said...

tapi skrg GG jongang pun dah boleh bg ok blk kan...;D

Farhana Anuar said...

hahaha semuanya boleh di selesaikan dengan pendakap atau braces. :P

eesyaheera said...

ololo,5 tahun hisap puting lagi.takpe la, jongang boleh pakai braces. hihi

dylla fadzil 小草莓 said...

kadang kadang, jongang ni sebab, rahang ikut mak tapi jenis/kebesaran gigi ikut ayah or sebaliknya. so, tak ngam la gigi n gusi tu. one of the reason.

hehe. so before kahwin, ukur rahang nad size gigi ngn bf. tgk ngan ka tak. HAHAHAHA

little cart00n said...

adik kak yaya mesti waris kak yaya kn?cube senyum sikit wahai kakak ku..hahhahahha

twinkle twinkle said...

betul2...comel la adik ;D

Marya Hana . said...

iamnerves : wah. tenx 4 ur info. tu lah. macam mane nak psycho die, die yg psycho i ! haha. asyik kene buli je akak die ni T.T wuuuuu..

Marya Hana . said...

yana : opcos. sbb die anak bongsu + tertinggal jaoh umo die dari kitorg.. hehe. since arwah nenek ade lagi, die memang la manje nak mampos.

Marya Hana . said...

rieyana : yep2. memang boleh, braces la :)

Marya Hana . said...

rieyana : yep2. memang boleh, braces la :)

Marya Hana . said...

fana : haha. tentu ah. agak2 kaw ah, nape mr os xnak pakai braces hah..?

Marya Hana . said...

eesyaheera : yep. betoi tu. tapi makan tahon jugak ah + kepade yg mampu je nak pakai braces kan. kalau kerajaan kawan i kate kene tggu giliran, swasta mau berape riban lak kene tuu.. :P

Marya Hana . said...

dylla : wakakakkakak ! pandai kamu buat lawak time i baru abes makan. sah jap lagi termuntah sume makanan2 x berkhasiat yg i telan.

ok. sok i nak uko dlu ah rahang ngan si dia..

betol gak. lagi 1 keturunan ann.. ~

Marya Hana . said...

ellie : adeh. mane de ah T,T akak x isap puting maybe mase umo 3 tahon.. mnom susu lam botol sampai 4 tahon.. aaa. still lambat gak. tapi dak ni, be +++ lemak nye. hehe.

Marya Hana . said...

twinkle2 : comel tapi perangai die, mcm anak tarzan. panjat sane sini.. fening.. ~ :D

Un Phat Lee said...

gua dulu selalu gak isap puting.nasib baik tak jongang.alhamdulillah. XD

Marya Hana . said...

un phat lee : wah~ nasib baiik..

juliet. said...

ohhhh..saye terasa..touching..lol..hahaha..xpe..byk teknologi dh ley buat utk cantikkan balik gg tu..termasuk saya!!hahaha

eh. adik yaya ni dh beso kn? awat pakai puting lagi? nnt tadika malu jee!

Marya Hana . said...

atiq : relax relax.. entry ni x melibatkan sama ada yg hidop atau pon yang telah dikapankan. hehehehe

haah ! die memang da beso. skang da masok tadika pon. 5 tahon..

ape jadah tah xnak lepas puting die 2..

ChiLaBaey's Spot said...

Aduiiii dik... Bila kata jer Halimah Jongang terus terngiang2 di telingan ni... :)

Amirrah Zawani said...

uish adik ada 2 puting eyh.. hehe!!
slow2 la suruh berenti..:D

Khairy said...

mak eh...mendalam nye ilmu hang tentang gigi jongang ni...semua aku check betol....respect ar =)

Marya Hana . said...

amirrah : heh. die 2 degil nak mampuih.. fening kepale.. dengan ayah je die takot.. :P

Marya Hana . said...

khairy : hehe. ye ah, sbb tgk kosmo online.. :)