ARIGATO GOZAIMASU.

Sunday, February 14, 2010

Pakai tudong tapi perangai..

Apa nak diikotkan sangat dengan trend ? orang pakai tudung. kaw pon sebok nak pakai tudong. setengah orang pulak.. muka nampak "sweet, kiut miut, nampak sopan" kalau pakai tudong.. sebab tu lah tergedik-gedik nak pakai tudong. entry kali ni, meluahkan rasa tak puas hati lepas aku tengok berita. malam valentine, berapa ramai yang 'berzina'. dan tertangkap. and tiba-tiba makcik aku cakap..

"ya allah.. perempuan tu pakai tudong?? "


T_T malu mak bapak. tu orang mana? melayu kita. pakai tudung siap ! then. berita pasal ibu-ibu kat negara ni, yang semakin melampau buang bayi. geram aku. ! (*&^%$#@!#%^&) aku mencarot doe, sorry. ada yang bakar bayi and masokkan dalam tong sampah ? tak berperikemanusiaan betol la. pakcik aku kata, ada yang buang anak, letak depan surau.. tapi bayi tu kena kerumon ngan semot api, kesian gila . meninggal. padahal cukop sifat .

aku tahu aku tak sebaik mana. tak pakai tudong pon. sembahyang pon tercicir-cicir lagi. tapi, kot aku dah mula buat keputusan untuk pakai tudong. pastinya, bukan nak ikot trend semata-mata. ala-ala yuna ke. yuno ke. heh.. kesal kesal. nak pakai tudong, perangai biar elok sikit. ada satu hari, aku ngan kawan-kawan lepak kat kolej, dudok sembang-sembang. then. kitorang nya mata, teros tertumpu kat sorang minah ni. pakai tudong.. dah sesuai sangat la jadikan calon isteri solehah. berbekalkan juga rupa yang lawa.. tapi.. masyaallah..

dengan posisi duduk kat bawah (lantai) , dia kangkangkan kaki dia. ala-ala katak mati terbongkang dah aku tengok. kitorang dah mengucap berapa kali. kot orang lelaki nampak, malu gila lah :] kitorang usha panas, sampai dia rasa malu and pelik kenapa kitorang pandang macam tu. dengan muka macam ayam berak kapor, dia teros rapatkan kaki dia. then boleh gelak-gelak lagi dengan kawan-kawan tercinta. allooooo dek.. kitorang bukan suka-suka nak pandang orang macam tu. saket mata woooooooooo.. mungkin celah kangkang dia ada bisol :P

::ini bukan hipokrit ok.. ni hanyalah gambar semasa habis kelas CTU, wajib bertudong::



take care.. kepada semua yang bertudong. jangan berkecil hati dengan entry ini. cuma meluahkan perasaan malu terhadap gadis yang bertudong, tetapi tak mencerminkan akhlak sebagai seorang yang bertudong :) take care semua.. peace.

53 comments:

ayie said...

tahu ta pe . sokong giler ngn ko .
:)

zool said...

Betul2..
First time singgah sini

pakeri said...

sy setuju gak ngan awk..
ada kawan pempuan sy yg pki tudung tp perangai gedik nak mampus.
tp ade gak yg pki tudung mmg baik..
itu mmg sy sgt suke >_<

klu bab berzina tu,xleh nak salahkan pempuan je..kan diorg buat benda tu berdua,so due2 kena disalahkan...

Marya Hana . said...

ayie : maseh ayie..:) teroskan mmbace sini..ngehehhe.

Marya Hana . said...

zool : maseh..

heh.. jadikan yang ke-2 and setrosnye ehh.:)

Marya Hana . said...

pakeri : so lelaki pon salah jugak..same je.! ehe..


yup. i mean bukan "semua" perempuan bertudong macam 2..segelintir..

Sendra said...

http://kuehtart.blogspot.com/2010/01/apa-definisi-awek-kat-malaysia-ni.html

cuba u cek kalau ada pendapat yang salah yang i sampaikan kat entry tu ehh..harap sangat pandangan dari u.

cheers,
sendra,
ceo kueh tart.

adrina sidek said...

haish..biase la budak2 skg nih...ntah apo namo eyh =P

pawaka19 said...

sokong2..mmg ramai pmpuan macam tu.banyak yg hipokrit.just be ur self.

Marya Hana . said...

sendra : okie.. i check it out later..:) tenx ya..

Marya Hana . said...

adrina sidek : apo namo ehh.? namo ehh, xsoda dek untong.. memalukan makpak. hoho.

Marya Hana . said...

pawaka ; yep.. b urself.. tu paling tepat ! maseh pawaka.

pari-pari menyanyi said...

kalo perempuan yang pkai tudong tp merokok ko wase ape??

atau perempuan yg tak pkai tudung tp merokok ko wase ape lak..

tolong jawab weyh.. ni utk assigmnt ak nih..

hihihi

sape2 nk jawab tolong link pada
mewithpiano.blogspot.com

hiih promote sikit deyyy

Marya Hana . said...

ika : nek kaw.. dr td soklan ni.. heh..
tanye la pakai question form.. aku pon ade subject ni deyyyyyy..

bagi aku. nak isap rokok 2.. x kire la pakai tdg o x..
janjinye.. "ROKOK membahayakann kesihatan". yeah~

Azrul Hisham said...

ada yang segelintir yang bertudung sebab fesyen dan bukan niat kerana Allah...camner tu??

tepuk dada tanya iman.... :)

Emora Valeria said...

persetujuan! XD but every manusia xkn lari dari wt mistakes.

SaiyidahAisyah said...

panas topik ni marya. :)
your opinion betul lah.
tapi this things too subjective lah.
meluas sgt kalau nak cerita.
biasa lah manusia. no body perfect.
sama2 lah kita doakan yang buat maksiat segala tu kembali ke jalan yang benar.
tak kesah la mereka tu pakai tudung ke tak.

:)

iXa said...

satu, tudung tu tuntutan. regardless it being tuntutan agama ke boyfriend ke mak ayah ke.

but you can't blame them all. it's not about people covering their head or not. you can't blame the wearers for not showing good muslim example. i mean, you can't really judge the whole group bila satu dah buat perkara tak best tu. and, it shouldn't be a ticket as well for those who don't wear to act inappropriately.

means, kalau dah nak buat jahat tu, tak perlu tengok orang pakai tudung ke tak. kalau dah jahat tu jahat juge. tapi betul lah tu, yg sedihnya sekarang, ramai bertudung sebab trend.

ala macam contoh - banyak juga kes encik-encik uztaz ni merogol la meliwat ke apa. and kita akan dapat response daripada orang ramai yang berbunyi;

"nama je uztaz tapi perangai..."

jadi dalam satu kelas manusia ni, tak 100% sempurna. especially zaman sekarang ni macam-macam. hmm.


yang ikhlas; tapi tak la perfect sangat bertudung litup.

shfyn said...

akak cantik pakai tdung! (:

Wawan3y. said...

setuju sgt! takot betol tgk prngai manusia zaman skrg, yg isu politik hal politik ntah mcm2,isu gaduh pon mcm2 dah mrata2, yg sosial pon makin so-siaL, yg xberperikmanusiaan kes buang n bunuh anak tuh pon dah makin menjadik2.
apa La nak jadik dgn dunia skrg.
dunia akhir zaman dah. huhu

JMR said...

btol tu..malukan gurl yg btudung je..tp tak bermakna yang tak bertudung tak perlu rasa malu wat maksiat ye...

pyncluver said...

mcm mana plak pakai tudung pg class sebab nk nmpk baik dpn lctrr,dpt markah lebih?pas2 abis class,tudung melayang.

Farhana Anuar said...

saya nak komen saya nak komen. hehe. sbgai perempuan yg bertudung(cececeh) saya setuju kata2 anda. tgok berita tadi pon pompuan bertudung je. ish2. malu den nengok. den pon xla baik mne. tapi pndai buat pndai la simpan. boleh mcm tu? hee. ;D

lilacfla said...

sebab tu kalau nak memandang tudung sebagai aksesori, pandang aja begitu.

so macam gelang.

"orang tu harap ja pakai gelang tapi berzina"

lol

tapi kalau nak pandang sebagai satu suruhan ALLAH..

"orang tu bertudung tapi berzina, urm... moga Allah ampunkan dosa dia dan kembalikan dia ke jalan yang sebetulnya"

:)) cheers

kodok hijau the ghost writer said...

feewiit...ada peluang jadi calon isteri..hahahahaha

AiMiE HaRmELiA said...

well benda ni dah lama dah aku perasan dan dah makin teruk sampaikan ada yg aku sendiri pelik, bengang n rasa sedikit bengong cam nak ketuk kpala kt dinding n shout.."MOTIFF??"

Arra JaSmY said...

Haha..bese la tu sis,kat dunia nih macam2 org yg x sedar dri still adew lagi..Kite doakan jew la smoga dieorg2 tuh insaf cket..Ahaks

Marya Hana . said...

azrul hisham : yg penting nawaitu kan..:) tenx..

Marya Hana . said...

emora : yep.. betol 2.. and jangan diulang kesilapan serupe..

Marya Hana . said...

saiyidah : yes u r rite..

manusia x semuanye perfect..tu yg paling tepat..

Marya Hana . said...

ixa : tenx 4 ur comment ya..:)

paling penting nobody's perfect..

kebanyakan comment pon mengatekan yg same..:)

Marya Hana . said...

shfyn :yeah.? maseh.. kelas agama daaa..

Marya Hana . said...

waney : hehe..:) tu lah pasal.. agaknya manusia zaman sekarang ni hilang pedoman kot..

Marya Hana . said...

JMR : hehe.. ape jadahnye..

Marya Hana . said...

arfa : ade jugak macam 2.. tapi 2 hal masing2 la.. da besa..


fana : kui3.. geram aku nengok..t kot ade dak macam 2 lagii, aku panggil kaw join tenong..

Marya Hana . said...

lilacfla: bagos comment anda..:) ceceh.. tenx ya..:)

Marya Hana . said...

kodok: banyak la kaw kodok..


aimie : tu lah.. dr sekolah kite tgk mende2 macam ni.. meluat.? and yep.. motif..??haha..



arra:moge2 la ye..:)

Ip Man said...

mak aih...byk btul komen dlm entry u kali ni...
hehee..
kalo nk betudung tu..
make sure btul2 ikhlas ok..
=)

Marya Hana . said...

love : banyak2.. den pon tokozut..
haah.:)

Xerra Mickey said...

pembetulan.
bak kate cik marya kite, bkn SEMUA yg pakai tudung buat perangai camtuh.
tp d sbb kan segelintr yg uat pangai camtuh, sume d persalahkan.
kecian la kat owg yg mmg betol2 eklas pakai tudung tuh kan?

Marya Hana . said...

xerra : 2 la..aku kate 'segelintir' ..bukan semua..haih..

aliquenyer said...

sokong2...

kekadang tu yang pkai tdung labuh yang lebih2..
ngat lagi ustazah penah cite..

de gurl yg pkai tdung labuh
tuk cover leher die yg penuh ngan luv bite..

mintak jauh la..
I pun seorg yg pkai tudung..
mintak dijauhkan la dari mende2 gini..

aminn..

*first time singgah ur blog..nice2 *

aliquenyer said...

sokong2...

kekadang tu yang pkai tdung labuh yang lebih2..
ngat lagi ustazah penah cite..

de gurl yg pkai tdung labuh
tuk cover leher die yg penuh ngan luv bite..

mintak jauh la..
I pun seorg yg pkai tudung..
mintak dijauhkan la dari mende2 gini..

aminn..

*first time singgah ur blog..nice2 *

mindbreaking said...

mmg lawa x pakai tudung sbb rambut 2 mahkota wanita...tapi syariat menetapkan wanita kena ttp aurat bg suami jer blh tgk mahkota tu..btl ckap u kena ikhlas r btudung tu...

Marya Hana . said...

aliquenyer: hah..banyak lagi kes.. macam2 la perangai org sekarang ni..

tapi..ape2hal pon..jadik muslimah yg bergune ehh..:)

tenx babe..




mindbreaking: wah..calon suami terbaek ni..wakakakak..

betol2..iklas yg pentg..

DaHLia said...

setuju dgn JMR!!!

^[cHi-Chi]^ said...

yup akk btul 2 sye skong tsgtsgtsgt...rmai pkai tdong tap pragai...masyaallah...klu g kt jmbatan PJ tuh..fuhh mmg bnyk,skli pon sye ni ta pkai tdung,tade la smpai na buat bende2 camgituh..masyaallah....

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

sounnnddddddd baeeekkkkkkk punye!! caya la.

Marya Hana . said...

dahlia : hee :)

Marya Hana . said...

chi chi : itu la yg sy maksodkan..:)
tenx chichi..

Marya Hana . said...

oshinz: hehe..:) ni cume menyuarakan pendapat..

Lilianna Mardiana said...

sgt setuju dengan u, i pernah nampak kat mall ni, si perempuan bertudung dgn baju kurung smua, taip tangan bf dia, tutttt, kt dalam tudung dia buat hape ntah, hadoi.

Marya Hana . said...

lilianna : tu dah kate.. macam 2 lagi memburokkan bangsa..agama apekan lagi..