ARIGATO GOZAIMASU.

Saturday, October 17, 2009

Atok Kandung Al Fatihah .






.AL FATIHAH.



Tanggal 15.10.09 atok kesayangan aku meninggalkan seluruh keluarga.
aku & family bergegas balik malam tu. sbb arwah dikebumikan sebelum org
sembahyang jumaat. sebenarnya, aku baru je kenal dgn atok kandong aku tu
3 tahun yg lepas. Ceritanya macam ni, arwah nenek aku kahwin 4.
atok aku yg meninggal ni,suami pertama nenek aku. lepas nenek aku lahirkan mak aku,
atok & nenek aku pon cerai. then nenek aku dah kahwin dengan 3 lelaki lain selepas tu.
Mak aku dari kecik bukan nenek aku yg jaga.. makcik mak aku yg bela dia sampai dia sekolah
menengah. Mak aku xdapat pon nak jumpa ayah kandong dia.


Aku ingat lagi, waktu sekolah rendah, mak aku ada curik-curik carik ayah dia.
Tapi x jmpe. sbb atok aku suke pindah-pindah. & Akhir sekali,
kitorg jmpe dia balik.Itu pon sbb dia balik dudok rumah pusaka dia tu.
Waktu tu nenek aku da sakit-sakit. so dia x marah pon mak aku pergi jmpe ayah dia.
Waktu aku spm iaitu 3 tahon lepas, baru aku kenal atok kandong aku.
sebelom ni, title 'atok' tu aku panggil kat atok tiri aku, iaitu laki nenek aku yg terakhir.
Semenjak aku kenal atok kandong aku tu, dia baik ngn family aku.
Yela, bayangkan la bertahon2 dia x jmpe kitorg. Entah2 dia penah tgk aku waktu kecik2
tu pon bukan ingat sangat. berbelas2 tahon baru kitorg boleh kenal2.
& tahon yang berkenaan tu, barulah aku kenal sepupu aku yg lain2.
mak aku anak tunggal. & atok aku ada isteri tua masa kahwin ngan nenek aku tu.
dia ada 6 anak. & kalau masokkan mak aku, so 7 org la.
sbb dorg 1 bapak. aku baru kenal cousin2 aku tu sume waktu aku umor 17 tahon.
& sampai hari ni, ramai lagi yg aku x kenal. sbb x berkesempatan.
Semenjak nenek aku meninggal baru la kitorg diperkenalkan.
sbb family risau ter'kahwin dengan sedara sendri.


*raya belom habez lagi, atok da meninggal.
*dah agak da, sbb banyak tanda2 dia nak pergi.
*dia x minum ais. tapi raya aitu banyak sgt minum ais.
*time kitorg nak balik kl, dia bg duet raya n suroh cium pipi dia, sebelum ni x pernah pon
suroh cium. baru aku tawu, 2 la kali petama n terakhir aku cium atok kandong aku.
*petama n terakhir kitorg raya dengan dia. siap ajak ayah aku masok hutan bakar lemang.
*banyak la tanda2 dia nak pergi tu. sbb dia macam nak menghabeskan masa
dengan anak, menantu n cucu dia ni..sbb berbelas2 tahon baru kitorg rasa
macam mana rasenye raya dengan dia.hari kebumi tu, aku asyik nanges je.
aku ni mmg cengeng. bukan ape, aku terkenang dia masa dia hdop.
bila nak balik kl, bonet kereta bukan penoh dengan beg baju, tapi penoh dengan buah.
atok aku mst nak bagi jugak ape2 utk dibawak balik..
ntah la, terkilan kot. sbb baru kenal dia dalam 3 tahon terdekat ni. hurmm :(


AL FATIHAH utk atok. semoge rohnya dicucuri rahmat :)






7 comments:

SarjaN yO said...

al-fatihah utk atok gak..

ika. said...

takziah buat yaya sekeluarga..moga arwah dicucuri rahmat!!aminn!!~

.zara. said...

al-fatihah..
hope family yaya tabah k..
Allah syg arwah lebih..
moga arwah d'tempatkan d'kalang mereka yg b'iman...
amin...

Marya Hana . said...

terime kasehh..:)
aminnn..

nurul said...

takziah untuk u dik.
semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman.
amin

Marya Hana . said...

mekaseh sys..:)

Ip Man said...

al-fatihah utk arwah atok u..
tuhan lebih sygkan dia kan..
=)